Ruský minister obrany Sergej Šojgu
Aktuality, Bezpečnosť,

Šojgu reagoval na vyhlásenie o „príliš veľkých výdavkoch na armádu“

Ruskí ekonómovia nemusia premýšľať o veľkých výdavkoch, ale o malých príjmoch a spôsoboch ich zvýšenia. Týmito slovami minister obrany Sergej Šojgu komentoval vyhlásenie vedúceho komory účtov Alexeja Kudrina o údajne „príliš veľkom vojenskom rozpočte Ruska“. Komentoval Kudrinove stále vyhlásenia o prílišných výdavkoch na ruskú armádu, ktoré sú podľa neho neznesiteľné pre Rusko, pripomenul slová satiristu Žvaneckého.


V sovietskych časoch bolo také dielo Michaila Michajloviča Žvaneckého. Doslova si ho nebudem pamätať. Ide však o to, že máme málo klobás a nás je veľa. Máme málo nohavíc, ale nás je veľa. Nemáme dostatok mydla, ale nás je veľa. Záver: mali by sme byť menej. Zdá sa mi, že stonanie, že máme nafúknutý rozpočet na obranu, je založené na veľmi podobnej logike – povedal Šojgu.

Podľa ministra ruskí ekonómovia nemusia premýšľať o veľkých výdavkoch, ale o malých príjmoch a práci, aby tieto malé príjmy boli veľké. Naše ozbrojené sily sa už znížili takmer o polovicu. Vyzývame nás, aby sme sa riadili konkrétnymi kritériami. Mnoho, neprimerane mnoho, nadmerne mnoho – také jednotky nepoznám! – povedal minister.

Uznal, že je potrebné šetriť rozpočet, musí sa to však dosiahnuť konkrétnymi návrhmi, nie všeobecnými slovnými spojeniami. Ako príklad úspory nákladov v armáde uviedol inštaláciu meracích zariadení pre zdroje spotrebované armádnymi bytmi a komunálnymi službami, čo niekoľkokrát znížilo náklady na bývanie. To urobilo ministerstvo obrany samo, nikto z ekonómov nenavrhol spôsoby, ako znížiť náklady. Hneď ako bolo nainštalovaných 120 tisíc meracích zariadení, výrazne poklesli náklady na bývanie a komunálne služby. Prečo nám to už predtým nepovedal jeden šikovný ekonóm, obchodník alebo finančník: že v armáde nie sú žiadne meracie zariadenia – zdôraznil.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov