foto: southfront.org
Aktuality, Pozemná technika,

Palestínska brigáda Liwa al Quds a jej miesto v boji za slobodu Sýrie a Palestíny

Keď Američania, Západ a Izrael rozpútali v roku 2011 občiansku vojnu v Sýrii, do bojov na strane legitímneho sýrskeho prezidenta Bašára Asada sa zapojilo mnoho sýrskych národnostných skupín. Výnimkou neboli ani palestínski sunniti, ktorí po roku 1967 opustili okupované územia Palestíny pred izraelskou armádou a plne sa etablovali v oblasti štvrte Handarat na severe sýrskeho mesta Aleppo, kde sa Palestínci zžili s miestnym obyvateľstvom.


Keď však dočasne obsadili Aleppo Američanmi podporované radikálne sunnitské teroristické skupiny (najmä Tahrir as Sham a Dzebhat Fateh as Sham), takmer okamžite začali s terorom proti sýrskym sunnitským Palestíncom. Toto vyhovovalo Američanom i Izraelu, ktorí vnímajú palestínskych Arabov vyhnaných z palestínskych území ako bezpečnostnú hrozbu pre Izrael.

Sunnitskí Palestínci však nemienili ostať v roli obete. Otrasené sýrske jednotky poskytli v roku 2013 palestínskym dobrovoľníkom zo štvrte Handarát prvé zbrane a tí začali formovať pod vedením Mohammada al Saida prvé vojenské skupiny, ktoré začali proamerických teroristov likvidovať. Išlo im to veľmi dobre a čoskoro začali palestínski sunniti priamo podporovať v bojoch sýrske vládne jednotky. Proamerickí teroristi z Tahrir as Sham a Dzebhat Fateh as Sham sa z Aleppa museli z mesta Aleppa čiastočne stiahnuť, v tábore Handarát už nemohli terorizovať a vraždiť palestínske obyvateľstvo.

Pri formovaní Liwa al Quds (Liwa al Quds je hlavná mešita v Jeruzaleme, ktorú momentálne okupuje Izrael) zohral dôležitú úlohu poľný veliteľ Mohammed Rafaa, ktorý viedol prvý vojenský výcvik a formáciu palestínskych Liwa al Quds. Osobne viedol boje Liwa al Quds až do 27.11.2016, kedy ho v Aleppe zlikvidoval neznámy sniper. Objavili sa aj informácie, že za jeho smrťou stála izraelská tajná služba Mossad,ktorá Mohammeda Rafaa a aj ďalších mnohých iránskych dobrovoľníkov a libanonských šiítskych bojovníkov Hezbollahu považuje za veľkú bezpečnostnú hrozbu pre Izrael. Mohammed Rafaa sa netajil svojou podporou Palestínčanom na Izraelom okupovaných územiach Palestíny a celý čas tvrdil, že Palestínčania svoju vlasť spod  izraelskej okupácie oslobodia.

Mohammed al Saida a Mohammed Rafaa vtlačili Liwa al Quds svoju nezabudnuteľnú pečať. Vďaka nim sa zo sýrskych sunnitských Palestínčanov stala zocelená vojenská jednotka, s ktorou radi po boku bojovali aj Sýrski Tigri – elitná jednotka Asadových ozbrojených síl. Sýrski Tigri spoločne s príslušníkmi Republikánskej Gardy a sýrskymi parašutistami tvorili poslednú obrannú líniu sýrskych ozbrojených síl, ktoré v roku 2013 bránili pred teroristami Islamského štátu a proamerickými “demokratickými teroristami” predmestia Damasku. V roku 2013 sa Damask ubránil, pretože zaúradovali po prvý krát Rusi a sýrskym obrancom Damasku doviezli ruské lode dostatok munície a moderných zbraní.

Mohammed Rafaa

V roku 2015 vstúpili do konfliktu v Sýrii Rusi a tým takisto prišli sformované a bojaschopné jednotky Liwa al Quds vhod. Ruskí inštruktori zo Specnazu začali viesť výcvik Liwa al Quds a Palestínci z Handaratu sa dostali aj k moderným zbraniam, ktoré Rusi a Sýrčania prideľujú v prvom rade elitným sýrskym bojovým skupinám.

Dnes slúži v jednotkách Liwa al Quds okolo 9 tisíc Palestínčanov (skeptici hovoria o 5 tisíc Palestínčanov). Všetci bojovníci jednotky sú dobrovoľníci, väčšina členov Liwa al Quds pochádza z palestínskeho prostredia v Aleppe. Hlavným centrom brigády Liwa al Quds je stále palestínsky tábor Handarat v Aleppe, kde sa sústreďujú aj rodiny príslušníkov brigády.

Finančne brigádu podporujú okrem sýrskej vlády aj sýrski biznismeni palestínskeho pôvodu. Palestínčania z Liwa al Quds do svojích radov prijímajú aj Palestínčanov, ktorí opustia okupované územia Izraelu. Podobne ako Hizballáh preberajú Palestínčania z Liwa al Quds na svoje plecia aj sociálnu starostlivosť za rodiny svojích ranených či padlých bojovníkov.

Momentálne má brigáda Liwa al Quds tri prápory, zocelené v bojoch, ktoré majú na svojom konte stovky mŕtvych proamerických sýrskych teroristov. Dokonca v ťažkom roku 2013 uštedrili prví bojovníci Liwa al Quds agresívnym vahábistom v Aleppe taký výprask, že tí v panike opustili celé štvrte v meste, bojovníci Liwa al Quds sa preslávili obsadením  budovy štábu Vojensko-vzdušného prieskumu v oblasti Zahra v Aleppe, ktorá sa dostala do rúk proamerických teroristov. Budova mala veľmi výhodnú strategickú polohu a bola dobre chránená. Jednotky Liwa al Quds však v bojoch o túto budovu štábu Vojensko-vzdušného prieskumu utrpeli vyššie straty.

V roku 2013 rozbili členovia skupiny Liwa al Quds aj teroristov  v oblasti Seih Nadzhar a oslobodili skupiny miestnych sýrskych provládnych Arabov, ktorí sa aj s rodinami bránili z posledných síl v miestnej väznici. Od roku 2014 Liwa al Quds vybojovala viacero významných bitiek po boku sýrskych Tigrov v Aleppe, nasledovalo oslobodzovanie oblastí Bashkui, Al Manasher a Al Malla.

V roku 2015 oslobodzovali členovia Liwa al Quds oblasť južného Aleppa a po prvý krát bojovali po boku aj s príslušníkmi ruského Specnazu, Rusi vysoko hodnotili bojovú úroveň jednotky, následne poskytli jednotke ruských inštruktorov, ktorí bojovú úroveň členov Liwa al Quds ešte viac zvýšili.

Uvedené tri videá ukazujú výcvik členov Liwa al Quds z marca 2019. Rusi, Sýrčania, Irán i Libanončania berú ako samozrejmosť, že oslobodzovania Idlibu od proamerických teroristov sa zúčastnia aj sýrski Palestínčania z Liwa al Quds. Najlepší bojovníci z Liwa al Quds sa zúčastnia aj špeciálnych operácii.

Na videách vidieť, ako ruskí členovia Specnaz trénujú palestínskych bojovníkov v rozrušených štvrtiach Aleppa. Niektorí z mužov majú masky, aby nebola známa ich totožnosť (ide o Rusov i vybraných  Palestínčanov, ktorí nechcú aby Izrael a Američania poznali ich totožnosť). Muži Liwa al Quds trénujú čistenie budov v mestskom boji, ide o jednu z najťažších vojenských operácii, ktorá kladie veľké nároky na psychiku vojakov. Rusi zozbierali cenné úspechy z tohto druhu boja v Čečensku. Ruskí inštruktori hovoria po rusky, Palestínčania ruštine rozumejú.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov