ATM TMRP-6E je vybavený elektronickým modulom. Zdroj: MTI
Aktuality, Pozemná technika, Vojenská technika,

Srbská MTI vyvinula vylepšenú protitankovú mínu

Vojenský technický inštitút (MTI), ktorý je súčasťou srbského ministerstva obrany (MO), potvrdil, že vyvíja modernizovanú verziu protitankovej míny TMRP-6 (ATM), známej ako TMRP-6E.


Protitankové míny zvyčajne používajú vysoko výbušný (HE) nárazový náboj na vyradenie obrneného bojového vozidla (AFV), ale TMRP-6 používa výbušne sformovaný penetrátor – bojovú hlavicu, ktorá je schopná preniknúť cez 40 až 80 mm oceľ.

Pôvodný TMRP-6 ATM mal  mechanický tlakový roznecovač, ale TMRP-6E má elektronický na vrchole míny, s plášťom vyrobeným z plastu, takže je ťažšie ho odhaliť.

Elektronická mína umožňuje podľa MTI spoľahlivú identifikáciu cieľa pomocou magnetických a vibračných snímačov, pričom nastavenia mín sú riadené prostredníctvom šifrovanej komunikácie s externým zariadením.

Medzi výhody oproti predchádzajúcej verzii patrí “možnosť satelitného mapovania mínových polí, najvyššia efektivita na cieli, pokročilý algoritmus proti magnetickým mínovým pohonným systémom, a kompletná diagnostika stavu”, doplnil MTI. Očakáva sa, že TMRP-6E bude kvalifikovaný v nasledujúcich 12 mesiacoch.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov