Dve helikoptéry typu IAF Mi-25 ,       zdroj:  Indian Air Force
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Indické letectvo objednáva ruské protitankové rakety za 29 miliónov dolárov

Indické letectvo (IAF) podpísalo dohodu s Ruskom v sume 2 miliardy rupií (USD29 mil.) Za akvizíciu nezverejneného počtu protitankových rakiet 9A120 Ataka (AT-9 ‘Spiral-2’), ktoré budú slúžiť flotile Mil Mi -25/35 útočných vrtuľníkov.


IAF podpísala koncom júna zmluvu s ruskou štátnou exportnou agentúrou Rosoboronexport, aby získala uvedené zbrane, ktorých dodávky majú začať v tomto roku.

Raketami Ataka by mali vybaviť dve letky IAF, zahŕňajúce 20 strojov Mi-25 / 35s, z ktorých väčšina je rozmiestnená pozdĺž severných a západných hraníc Indie s Pakistanom. Každá z týchto platforiem dokáže uniesť až osem rakiet Ataka s dosahom až 6 km.

Zatiaľ nie sú žiadne podrobnosti o objednaných variantoch Ataka. Vojenské zdroje informovali o tom, že dohoda bola podpísaná v rámci novo posilnených núdzových finančných právomocí udelených všetkým trom indickým vojenským službám koncom roku 2018, aby sa nákupy materiálu zvýšili až na 5 miliárd INR, na splnenie „naliehavých“ prevádzkových potrieb.

Objednávka prichádza v čase, keď IAF očakáva prvé štyri z 22 útočných vrtuľníkov Boeing  AH-64E (I) – Apache, ktoré boli objednané v roku 2015 za 135,5 miliardy rupií. Apache budú transportované lietadlom US-C-17 Globemaster III na leteckú stanicu Pathankot v severnej Indii, v blízkosti hraníc s Pakistanom, kde budú uvedené do prevádzky a doplnia letky vrtuľníkov Mi-25/35.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov