RQ 4 GLOBAL HAWK
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Irán odovzdá Rusom úlomky zostreleného amerického dronu RQ-4 Global Hawk

Americký portál The Drive s odvolaním sa na vlastné zdroje uviedol, že Irán je rozhodnutý odovzdať ruským odborníkom úlomky amerického dronu RQ-4 Global Hawk. Ruskí odborníci budú analyzovať zvyšky amerického dronu, v centre ich záujmu bude stáť skúmanie systémov rádioelektronického boja. Ak Rusi získajú cenné informácie, budú možno vedieť vypracovať aj postup ako bude možné dostať americký dron RQ-4 Global Hawk pod kontrolu priamo vo vzduchu.


Iránska raketa zem-vzduch značne poškodila americký RQ-4 Global Hawk, z dronu zostal len šrot, viaceré časti elektroniky sa však zachovali. Zvyšky dronu už preskúmali iránski odborníci.

Američania tvrdia, že Irán zostrelil americký dron RQ-4 Global Hawk v medzinárodnom vzdušnom priestranstve, Iránci však majú dôkazy o tom, že americký dron zostrelili vo vzdušnom priestore Iránu, časti dronu už vylovili pri iránskom pobreží.

Dron RQ-4 Global Hawk vyrába spoločnosť Northrop Grumman, dron dokáže poskytovať snímky rozsiahlych zemepisných oblastí vo vysokom rozlíšení, informácie z dronu preberá hlavné velenie, ktoré podľa informácii z dronu upravuje bojové akcie vlastných jednotiek. Vývoj Global Hawku sa začal v roku 1995, po prvý krát vzlietol v roku 1998 v Kalifornii, vývoj stál približne 3,58 miliardy USD.

Pokiaľ konštrukcia dronu sa výraznejšie nemení a je tvorená z kompozitov na báze uhlíkových vlákien, pomerne rýchlo sa modernizuje elektronika dronu. Dron obsahuje množstvo senzorov a radar. Drony RQ-4 Global Hawk Američania často využívali v Afganistane a Iraku, nasadené boli aj v Afrike (Nigéria). Existuje viacero typov dronov RQ-4 Global Hawk (RQ-4A, RQ-4B, RQ-4E Eurohawk, na projekte participujú Nemci, či MQ-4C Triton pre potreby amerického námorníctva, NATO AGS pre potreby NATO a pre boj proti terorizmu a i.)

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov