zdroj: sputniknews.com
Aktuality, Námorníctvo, Vojenská technika,

Poľská výsadková loď narazila na skalu počas cvičenia NATO v Baltskom mori

Viac ako tucet krajín NATO plus „partnerské krajiny“ Fínska a Švédska sú uprostred cvičenia BALTOPS, pričom sa na manévroch zúčastňujú desiatky lodí, ponoriek, lietadiel a približne 8 600 vojakov. Ruská armáda vyhlásila, že pozorne monitoruje cvičenia.


Pristávacia loď ORP Gniezno – triedy Lublin, počas nedávneho cvičenia utrpela poškodenie svojho trupu. Incident sa odohral mimo pobrežia Litvy, pričom loď údajne zasiahla miestnu skalnú formáciu počas obojživelnej pristávacej operácie, čo viedlo k poškodeniu obloženia v strednej časti jej trupu a k zaplaveniu morskou vodou.

Zástupca 8. flotily pobrežnej obrany povedal, že situácia bola pod kontrolou, loď zostala v poriadku a pokračuje vo svojom poslaní. Veliteľ Grzegorz Lewandowski, hovorca 8. flotily, neskôr potvrdil poľskej tlačovej agentúre, že loď “zasiahla podvodný objekt” počas pristávania na pláži, čo viedlo k poškodeniu spodnej časti trupu. Lewandowski povedal, že loď sa vracia do Poľska v pondelok podľa plánu.

ORP Gniezno bolo postavené v Gdanských lodeniciach v roku 1988 a je určené na prepravu až 9 tankov T-72 alebo 17 obrnených vozidiel a 135 plne vybavených vojakov. Zatiaľ čo Poľsko bolo stále členom Varšavskej zmluvy pod vedením Sovietskeho zväzu, loď môže byť vybavená množstvom systémov poľskej a sovietskej leteckej a námornej obrany a je schopná transportovať a ukladať míny. Poľské námorníctvo má päť lodí triedy Lublin.

Minulý týždeň 16 členských štátov NATO plus Fínsko a Švédsko odštartovali vojenské cvičenia BALTOPS-2019, pričom na nich bolo asi 50 lodí a ponoriek a 40 lietadiel, ako aj 8 600 vojakov simulujúcich vzdušnú obranu, obojživelné pristávacie operácie, odstraňovanie morských mín a protiponorkový boj. Očakáva sa, že cvičenia sa v piatok ukončia.

Moskva opakovane vyjadrila znepokojenie nad rozšírením prítomnosti NATO v blízkosti hraníc s Ruskom v Pobaltí a prisľúbila, že počas cvičenia BALTOPS bude pozorne monitorovať aktivity Aliancie v regióne, aby sa predišlo riziku náhodnej eskalácie. V pondelok stíhačky Su-27 zachytili americké strategické bombardéry lietajúce v blízkosti ruských hraníc v Baltskom a Čiernom mori. Minulý týždeň Su-27 eskortovali pár amerických a švédskych špionážnych lietadiel operujúcich v blízkosti ruských hraníc v Baltskom mori v podobnom incidente.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov