Suchoj SU 57                     / zfroj: rt.com
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Ruská vláda neočakávane 5-násobne zvýšila objednávku na nové stíhacie bombardéry Su-57

Objednávka prichádza prekvapivo po tom, čo sa vývoj bombardéra zastavil a spoluzakladateľ projektu – India vystúpil z projektu. Moskva tiež ponúkla lietadlo Turecku ako alternatívu k programu F-35.


Prvý let Su-57 bol 29. januára 2010, keď letel 47 minút z továrne na lietadlá Jurij Gagarin na Ďalekom východe Ruska. Bombardér prekvapil západných pozorovateľov, ktorí nevedeli, že Rusko pracuje na novom bojovom programe. Su-57 je jednomiestne dvojmotorové stíhacie lietadlo 5. generácie vyvíjané konštrukčnou kanceláriou Suchoj v rovnakom duchu ako americký F-22 Raptor, F-35 Lightning II a čínsky J-20.

V dôsledku problémov bolo postavených len deväť prototypov lietadiel a až donedávna sa Moskva zaviazala kúpiť iba 16 lietadiel do roku 2027. To je v ostrom kontraste s pôvodným plánovaným nákupom 400 až 450 lietadiel v rokoch 2020 až 2040. India, ktorá projekt spolu financovala so 6 miliardami dolárov v rámci programu spoločného rozvoja, vystúpila z programu, frustrovaná pomalým vývojom a nadmerným utajením.

Teraz Rusko nakúpi 76 lietadiel do roku 2028. To je dosť pre tri plnohodnotné letecké pluky. Nákup je podporovaný sľubom výrobcu, že výroba lietadla je teraz o 20 percent lacnejšia. Moskva a ani Suchoj navysvetlili, ako sa Su-57 zrazu stalo lacnejším.

Ruský prezident Vladimir Putin ponúkol Suchoj Turecku, ktoré je v konflikte s USA kvôli nákupu raketového systému S-400 z Ruska. Američania hovoria, že nákup modelu S-400 nie je v súlade s účasťou Turecka na programe F-35 a hrozí vylúčením Turecka z neho.

Ďalším progresom je, že podľa ruských štátnych médií bude Su-57 vybavený hypersonickými raketami vzduch-zem,  ktoré lietajú rýchlosťou vyššou ako 5 Mach, a sú pre súčasné systémy protivzdušnej obrany ťažko zasiahnuteľné.

Program Su-57 je už niekoľko rokov problémový a hoci existujú náznaky zlepšenia, najmä u motorov, Rusko bolo nútené obmedziť ambiciózne plány na vybavenie ruských vzdušných síl novým bombardérom. Oznámenie, že Moskva nakúpi 76 lietadiel počas ôsmich rokov, nie je obzvlášť nebezpečnou hrozbou pre bezpečnosť USA – najmä keď USA a ich spojenci v roku 2019 prevezmú 141 kusov lietadiel F-35.

Su-57 je prvé ruské lietadlo typu stealth so zníženým radarovým odrazom, takže je ťažšie zachytiteľné radarom. Malo by prekonávať nadzvukovú rýchlosť aj bez prídavného spaľovania a je mimoriadne obratné. Maximálna rýchlosť lietadla je 2600 kilometrov za hodinu a dolet by malo mať 5500 kilometrov. Má dĺžku 19,8 metra, rozpätie krídel  19,8 m, výšku 4,74 m, hmotnosť 18 ton, zásobu paliva 10300 kg a výškový dostup 20 000 metrov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov