Inteligentná bomba K08BE                               / zdroj: GNPP Region
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Ruské letectvo uviedlo do prevádzky dve najnovšie generácie inteligentných bômb

Ruské letecké a kozmické sily VKS začali prijímať dodávky nových 500 kg a 1500 kg bômb, označených K08BE a K029E, od vedúceho ruského developera GNPP Region a dcérskej spoločnosti KTRV.


Inteligentné bomby sú riadené sprievodným INS systémom (Inertial Navigation System) a  podporované satelitným prístupom. Bomby májú vysoko explozívnu hlavicu (HE) a jej cieľom je ničiť protivníkove základne a infraštruktúru. Obe bomby prešli testovaním a stali sa súčasťou dodávok do VKS. Exportné dodávky sa začnú v roku 2020.

K08BE s INS, pomocou satelitného vedenia a vysoko výbušnej (HE) hlavice, je určený na ničenie vojenského vybavenia a infraštruktúry. Bomba váži 505 kg, nesie hlavicu s hmotnosťou 390 kg, má dĺžku 2 840 mm a má šírku 0,355 m. Môže byť zhadzovaná z výšky do 14 km a má maximálny dolet 40 km. Hlavica má inteligentný detonátor s tromi režimami oneskorenia detonácie. K08BE má krídla so stredným telom a rebrá stabilizujúce chvost, a to ako v konfigurácii X, tak aj v tvare orezaného delta. Riadiaca plocha so štrbinovým valcom je pripevnená k zadnému okraju každej z chvostových plutiev.

K029E je navrhnutý tak, aby ničil opevnené pozemné a podzemné ciele. Bomba je dlhá 5,05 a široká 0,4 m. Má hmotnosť 1 525 kg a nesie 1 010 kg HE betónovú penetračnú hlavicu. Vedená bomba môže byť zhadzovaná z nadmorskej výšky do 15 km a letieť na vzdialenosť až 50 km. Bomba je takisto vybavená inteligentným detonátorom s tromi režimami oneskorenia detonácie a používa INS podporovaný satelitným navádzaním, čo mu dáva pravdepodobnú kruhovú chybu do 10 m.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov