RCBC bez reaktívnych pancierov na nadstavbe   / zdroj: popularmechanics.com
Aktuality, Pozemná technika, Vojenská technika,

Nový robotický tank M1 Abrams na zdolávanie nepriateľskej obrany

Nová verzia bezpilotnej verzie hlavného bojového tanku M1 Abrams nedávno prešla testovaním v Yakima vo Washingtone. Vozidlo RCBC (Robotic Complex Breach Concept) bolo vyvinuté na čistenie mínových polí a bojových prekážok pred pozemným útokom. Jednu z najnebezpečnejších úloh v armáde.


V pozemnom boji obranné sily vytvárajú systém protiopatrení na posilnenie ich obrany. To zvyčajne zahŕňa budovanie bariér z ostnatého drôtu, budovanie zákopov, mínových polí a protitankových bariér. Účelom je obmedziť mobilitu útočníka na bojisku a spomaliť jeho postup.

Ženijné jednotky majú za úlohu odstrániť tieto prekážky na bojisku a udržať útok v chode. Bohužiaľ to znamená pracovať priamo pred nepriateľskými zbraňami v nebezpečnom prostredí. V dôsledku toho často trpia neúmerne vysokými stratami počas útokov.

Americká armáda vyvinula nové vozidlo na prekonávanie nepriateľskej obrany, vozidlo  M1150 ABV (Assault Breacher Vehicle). Hlavný bojový tank M1 Abrams bol dostatočne pevný, aby odolal týmto podmienkam. ABV má odstránený kanón, a namiesto toho má pridaný odminovací pluh, buldozérovú radlicu. systém pre vystreľovanie lineárnych náloží pre vytváranie priechodu v mínových poliach a systém pre vyznačovanie vytvorených priechodov.

ABV môže zdolávať drôtené bariéry, vypĺňať zákopy a rozbíjať protitankové bariéry. ABV má zvýšenú ochranu proti protitankovým strelám a raketám vďaka reaktívnym pancierovým skrinkám  na nadstavbe.

Nové vozidlo RCBC je ovládané na diaľku. Je vybavené kompletnou sadou kamier a systémom diaľkového riadenia. RCBC sa v súčasnosti podrobuje testovaniu v školiacom centre Yakima. Ďalšou z požiadaviek armády je vytvorenie podobnej bezpilotnej verzie bojového vozidla pechoty M2 Bradley.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov