CH-53 Sea Stallion        / zdroj: popularmechanics.com
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Sikorsky CH-53 Sea Stallion – opora námornej pechoty

Americká námorná pechota je jednou z najviac mobilných vojenských síl na svete. Príkladom je toto video, ktoré ukazuje vrtuľník CH-53 Sea Stallion, ktorý dvíha pozemné vozidlá – vrátane 12-tonového ľahkého obrneného vozidla – a potom odoberá palivo z leteckého tankera. Všetky zariadenia vo videu, od vozidiel Humvee po tankery KC-130, sú vlastnené a prevádzkované námornou pechotou, čo jej poskytuje mimoriadnu flexibilitu a taktické možnosti.


Mariňáci – najvýznamnejšía expedičná sila USA, sú vycvičení, organizovaní a vybavení na to, aby sa presunuli na nebezpečné miesta – podľa potreby pod nepriateľskou paľbou – a manévrovali, aby zničili nepriateľa. Jedným z ich manévrovacích nástrojov je CH-53E Sea Stallion, jedna z najväčších helikoptér v inventári americkej armády.

Je poháňaná tromi turbínovými motormi General Electric T64-GE-416, z ktorých každý vyrába 4 380 konských síl. To mu dáva kapacitu zdvihu 14,5 tony s maximálnou vzletovou hmotnosťou 33 ton. CH-53E môže letieť až 1000km bez tankovania, alebo 100km s nákladom 16 ton.

Vrtuľník vo videu zdvíha LAV-C2 – veliteľskú verziu obrneného vozidla, ktoré má pohotovostnú hmotnosť 11 ton, čím sa vozidlo nachádza v rámci kapacity CH-53. Morský žrebec môže tiež prevážať vyše 30 vojakov v nákladnom priestore vrtuľníka, alebo ekvivalentné množstvo nákladu.

CH-53E je tiež schopný tankovať vo vzduchu, čo ho robí kompatibilným s tankovacími tankermi KC-130 vo videu. Toto dáva CH-53E takmer neobmedzený dosah, čo umožňuje pechote držať pod kontrolou viac nepriateľského územia a komplikovať jeho obranu.

Námorná pechota je schopná fungovať v blízkosti nepriateľských línií, dokonca aj odrezaná od iných priateľských síl, vďaka obrneným vozidlám, vrtuľníkom a tankerom sa stáva sebestačná.

Ďalšie špecifikácie CH-53d Sea Stallion
Posádka: 2 piloti, 1 alebo ďalší velitelia posádky
Kapacita: 38 vojakov (55 v inej konfigurácii) alebo 24 nosidiel
Priemer rotora: 22,01 m
Dĺžka: 26,97 m
Plocha disku: 380,48 m²
Výška: 7,6 m
Hmotnosť prázdneho vrtuľníka: 10 740 kg
Vzletová hmotnosť: 15 227 kg
Maximálna rýchlosť: 315 km / h
Cestovná rýchlosť: 278 km / h
Dostup: 5 106 m
Počiatočná stúpavosť: 12,5 m / s
výzbroj: 2 × guľomet GAU-15 / A kalibru 12,7 x 99 mm vo dverách, niektoré majú na rampe guľomet GAU-21

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov