Tanker Aotearoa     / zdroj: janes.com
Aktuality, Námorníctvo, Vojenská technika,

Juhokórejskí lodiari spúšťajú plavidlo na podporu flotily Nového Zélandu

Juhokórejský staviteľ lodí Hyundai Heavy Industries (HHI) 24. apríla spustil v lodeniciach v juhovýchodnom pobrežnom meste Ulsan na vodu námornú loď Novozélandského královského námorníctva (RNZN).


173 m dlhý pomocný tanker na dopĺňanie nafty bude mat označenie HMNZS Aotearoa. Plavidlo bude dodané a uvedené do prevádzky v roku 2020, keď nahradí tankovací tanker Endeavour. Domovský prístav bude mať v New Plymouth, v západnej časti regiónu Taranaki.

Aotearoa, ktorá bude mať dvojnásobný výtlak oproti Endeavouru, a bude niesť o 30% viac paliva, bude najväčšou loďou, ktorú bude prevádzkovať kráľovské námorníctvo.

Bol navrhnutý tak, aby mal plnú nosnosť 26 000 ton. Ponor má 8,5 m, a bude schopný prepraviť 8 000 ton motorovej nafty, 1 550 ton leteckého paliva a 250 ton sladkej vody pri vojenských operáciách. Bude tiež schopný prepravovať 12 štandardných 20 stopových kontajnerov – z ktorých štyri môžu obsahovať nebezpečný tovar, a vyrábať 100 ton čerstvej vody každý deň.

Aotearoa bude schopná nalodiť jeden stredný vrtuľník SH-2G Seasprite, alebo NH90 a bude vybavený systémami vlastnej ochrany, integrovanými komunikačnými a mostovými systémami, a dvoma stožiarmi RAS – systému NATO pre dopĺňanie paliva na mori.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov