Húfnica Elbit počas armádnych skúšok           / zdroj: israeldefense
Aktuality, Pozemná technika,

Izraelský Elbit dodá húfnice ATHOS do Indie

Indické médiá oznámili, že Elbit Systems vyhral tender na dodávku svojho ATHOS ((Autonomous Towed Howitzer Ordnance System)) 2052 indickej armáde, v odhadovanej hodnote viac ako 1 miliardu dolárov. Spoločnosť Elbit však ešte neinformovala o takejto dohode Tel Avivskú burzu.


Indickým partnerom Elbitu pre verejnú súťaž je Bharat Forge. Ponuka Elbit-Bharat Forge pre húfnicu ATHOS 2052 bola podstatne nižšia ako ponuka francúzskeho Nextera, ktorý ponúkol Tažnú húfnicu Trajan spoločne s indickým partnerom Larsen & Toubro.

Kým požiadavka je pre 1 580 ťahaných zbraní, väčšina systémov by mohla byť nakoniec vyrobená lokálne.  Organizácia pre výskum a vývoj v oblasti obrany (Defense Research and Development Organization – DRDO) tlačí na uprednostnenie miestnej produkcie pred dovozom. Preto je celkom možné, že z 1 500 kusov bude od spoločnosti Elbit zakúpených iba 400 kusov.

Pokiaľ ide o akvizíciu zostávajúcich 1 180 zbraní, vláda sa môže rozhodnúť pre pôvodný systém Advanced Towed Artillery Gun System (ATAGS) vyvinutý spoločnosťou DRDO v spolupráci s Tata Power SED a Bharat Forge.

Už dlhšie je evidentné napätie medzi indickou armádou , ktorá chce väčšinou dovážané produkty, a DRDO, ktorá má záujem o miestnu produkciu. Toto napätie sa prejavuje aj kontraktoch na nákup rakiet a bojových lietadiel.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov