V-280 Valor / zdroj: defensenews.com
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Bell V-280 letí so systémom, ktorý môže vidieť aj cez lietadlo

Experimentálny model V-280 Valor rotorového lietadla spoločnosti Bell, ktorý bol postavený na demonštráciu technológie americkej armády, po prvý raz letel s integrovaným systémom, ktorý poskytuje pilotom a posádkam lietadla 360-stupňový pohľad cez plášť lietadla.


PDAS (Pilotage Distributed Aperture System)“je prvý plne integrovaný taktický distribuovaný apertúrny systém v histórii vertikálneho lietania,” povedala na summite viceprezidentka stratégie a rozvoja podnikania spoločnosti Lockheed Martin, Rita Flahertyová.

Spoločnosť má dlhoročnú históriu, pokiaľ ide o multifunkčné senzorové systémy, ktorá zahŕňa aj  vývoj a realizáciu prvého elektro – optického zameriavacieho systému pre lietadlá s rotačnými krídlami. Tento systém je kombináciou zameriavacieho senzora, elektro – optického denného senzora a riadenia , ktoré sú  prepojené s radarom riadenia paľby.

Lockheed sa spojil so spoločnosťou Bell v roku 2013, aby integroval systém do modelu V-280 pred akvizíciou spoločnosti Sikorsky spoločnosťou Lockheed v roku 2015, ktorá spolupracuje s Boeingom na konkurenčnom technologickom stroji SB-1 Defiant.

Prvý let V-280 bol v decembri 2017. Toto úsilie bolo doteraz plne financované spoločnosťou Lockheed a trvalo päť rokov od prevzatia koncepcie k vývoju až po integráciu do leteckých ukážok.

Riešenie sa skladá zo šiestich samostatných senzorových systémov integrovaných do lietadla V-280. Dva senzory sú umiestnené vpredu, dva vzadu, jeden na vrchu a jeden na dne lietadla. Senzory vážia menej ako 10 libier.

Obrazové informácie z vonkajšej strany lietadla sú zhromažďované  a spracované na obrazovku alebo displej. Systém je navrhnutý tak, aby sa vojak v zadnej časti lietadla používajúci tablet mohol pozerať na úplne iné miesto alebo smer ako napríklad pilot. Systém tiež archivuje snímky v  databáze, aby mohol vytvárať akčnú inteligenciu týkajúcu sa dráhy letu.

Spoločnosť tiež vníma PDAS ako nástroj plánovania misií, ktorý prijíma realistické informácie v reálnom čase,  Napríklad tím v zadnej časti vrtuľníka by mohol vedieť o zmenách na poslednú chvíľu alebo mať okamžite prehľad o polohe k cieľu, alebo k pristávacej zóne.

PDAS nie je určený len pre model V-280, je platformou kompatibilnou s ďalšími modelmi , armáda plánuje predviesť PDAS v helikoptére Black Hawk modelu UH-60 Mik. Lockheed vykonal predchádzajúce testovanie systému PDAS na Black Hawk v laboratóriu nočného videnia americkej armády.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov