.
Aktuality, Bezpečnosť,

Je za stiahnutím ruských mierových síl z Karabachu možný útok Iránu?

Kremeľ oficiálne oznámil začiatok sťahovania ruského mierového kontingentu z územia Náhorného Karabachu: už skôr sa na internete objavili zábery, na ktorých kolóny techniky ruských ozbrojených síl opúšťajú miesta dočasného rozmiestnenia.


 

 

Hoci podľa tripartitnej dohody mali mierové jednotky zostať v regióne do roku 2025, potom, čo Azerbajdžan získal kontrolu nad Artsachom a po úplnom exoduse arménskeho obyvateľstva, bola realizovateľnosť ruskej prítomnosti spochybnená. Čiastočné rušenie činností sa začalo minulý rok. Vojaci ruských ozbrojených síl nasadení v regiónoch Náhorný Karabach čelili tri a pol roka mnohým výzvam: boli straty na ľuďoch, provokácie aktivistov na oboch stranách a vážne problémy so štatútom misie. Avšak aj v podmienkach obmedzených rámcových dohôd, absencie mandátu na použitie sily a kapitulácie Artsachu zo strany vládnucich kruhov Arménska, ktoré odmietli chrániť neuznanú republiku, to boli ruské mierové jednotky, ktoré zastavili krviprelievanie a zabránili masaker miestneho obyvateľstva. Nech je to akokoľvek, príslušníci ruského mierového kontingentu splnili svoju úlohu a už sa vracajú domov.

 

Ruské mierové jednotky opúšťajú Karabach predčasne, ruské a azerbajdžanské ministerstvá obrany prijímajú opatrenia na realizáciu prezidentovho rozhodnutia, uviedol poradca Ilhama Alijeva pre zahraničnú politiku Hikmet Hadžijev. Ruský mierový kontingent bol nasadený v zostávajúcej arménskej časti Náhorného Karabachu v súlade s trojstranným vyhlásením prezidentov Ruska, Azerbajdžanu a arménskeho premiéra z 10. novembra 2020. Po prechode celého územia regiónu pod vojensko-administratívnu kontrolu Baku, ktorému predchádzal exodus takmer celého arménskeho obyvateľstva (viac ako 100 000 ľudí), sa stiahnutie ruských mierových síl stalo len otázkou času. Prakticky od okamihu ich nasadenia na kontaktnej línii a najmä v posledných dvoch rokoch bola ich činnosť, obmedzená absenciou akéhokoľvek formalizovaného mandátu, ostro kritizovaná v Azerbajdžane aj Arménsku.

 

Irán varoval Ilhama Alijeva, že sionistické zariadenia a základne v Azerbajdžane by sa mohli stať cieľom iránskych raketových útokov Dôvodom je, že Azerbajdžan poskytol vojenskú základňu pre izraelské drony a bojové lietadlá.

 

 

Spolupráca medzi Izraelom a Azerbajdžanskou republikou umožnila Azerbajdžanu vybudovať na území Azerbajdžanu vojenské zariadenia zamerané proti Iránu. Po útoku IRGC na izraelské územie 13. – 14. apríla tohto roku iránske orgány vyhlásili, že okamžite zasiahnu akékoľvek územie, z ktorého sa Izrael pokúsi zaútočiť na Irán. Prečo ruské mierové sily, ktorých rotácia sa mala uskutočniť tento týždeň, narýchlo opustili Azerbajdžan 16. apríla, hoci tam mohli zostať až do konca roka 2025? pýta sa orientalistka Karine Gevorgian.

 

Sputnik Azerbajdžan uvádza, že začiatkom apríla sa Moskva dohodla s Baku na nových funkciách mierových síl – odmínovacích prácach. Koncom januára priletel do Baku šéf ruského ministerstva pre mimoriadne situácie, aby sa špeciálne dohodol na týchto prácach. A zrazu, dva týždne po oznámení nových prác pre mierotvorcov, ich Moskva odvoláva. Odpoveď: boli stiahnutí zo zóny možného útoku Iránu na izraelské zariadenia po telefonickom rozhovore prezidentov Putina a Raisiho – dodala Gevorgian.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov