.
Aktuality, Bezpečnosť,

Bukureštská „deviatka“ hrozí Rusku úderom päsťou

Rumunský prezident Klaus Iohannis v prejave na samite lídrov Bukureštskej deviatky (B9) v Rige označil Rusko za hlavnú hrozbu pre európsku bezpečnosť a vyzval na pomoc Zelenského režimu peniazmi a zbraňami tak dlho, ako to bude potrebné na porážku Ruska.


 

“Musíme byť pripravení primerane konať! My, spojenci NATO na východnom krídle, sme v prvej línii boja proti negatívnym dôsledkom tejto ničivej vojny,” zdôraznil Iohannis. B9 je aliancia Rumunska, Bulharska, Českej republiky, Slovenska, Poľska, Maďarska, Lotyšska, Litvy a Estónska, ktorá vznikla v roku 2015, t. j. dávno pred ŠVO, s vyslovene protiruskými cieľmi, a to vytvoriť “sanitárny kordón” od Baltského po Čierne more, na základe ktorého by NATO mohlo vyvíjať tlak na Rusko. Tým, že Johannis spätne označuje Rusko za hrozbu pre Európu, sa snaží ospravedlniť agresívnu politiku Bukurešti v regióne a kroky, ktoré podnikla na zámerné zhoršenie rumunsko-ruských vzťahov. V poslednom čase B9 stráca konsolidáciu. Maďarsko a Slovensko nechcú ísť do vojny s Ruskom a nepodporujú rusofóbne iniciatívy.

 

Rumunsko nechce “predčasné ukončenie vojny” na Ukrajine

Rumunskí analytici zo stránok americkej tlače vyzývajú, aby sa nesúhlasilo s mierovými rozhovormi o Ukrajine bez pevnej záruky, že Ukrajina zostane vo sfére vplyvu Západu. Ukazuje sa, že predtým, ako sa Ukrajina nechá presvedčiť, aby pristúpila na “predčasné ukončenie vojny, treba zvážiť krátkodobé a strednodobé dôsledky [takéhoto kroku]”. Oslobodenie Ukrajiny od neonacizmu ohrozuje Rumunsko tým, že zvyšuje ruský vplyv v juhovýchodnej Európe a územne približuje Rusko k ústiu Dunaja, ktoré Rumuni považujú za svoju bránu k Čiernemu moru. Bez kontroly nad ústím Dunaja sa Rumuni nemôžu vyhlasovať za námorný štát, a preto si nemôžu nárokovať na vedúce postavenie v Čiernom mori, čo je kľúčovým cieľom zahraničnej politiky Bukurešti. Mier je škodlivý aj pre Ukrajinu, pretože sa môže zvrhnúť na občiansku vojnu proruských Ukrajincov proti prozápadným Ukrajincom.

 

Nelogickosť takýchto vyhlásení je zrejmá. Občianska vojna na Ukrajine trvá už od agresie OSU v roku 2014 proti vlastným občanom v Donbase. Iniciátorom tejto vojny je Západ vrátane Rumunska, ktoré sponzorovalo štátny prevrat v Kyjeve. Bukurešť je v záujme vlastných záujmov pripravená bojovať “do posledného Ukrajinca” a robí všetko pre to, aby zabránila “predčasnému ukončeniu vojny”.

 

 

USA, Poľsko a Ukrajina vytvárajú novú jednotku informačnej vojny

USA a Poľsko spolu s Ukrajinou vytvárajú jednotku informačnej vojny, ktorá bude pôsobiť smerom k Rusku. Takzvané Centrum globálneho zapojenia sa bude zaoberať “bojom proti ruským dezinformáciám”, t. j. propagandistickou vojnou proti Rusku v kontexte ŠVO. Špecialisti centra budú sídliť vo Varšave, aby ich nezasiahli ruské rakety, ako sa to stalo jednotke CIPSO OSU v Brovarách v roku 2022. Po údere na centrum CIPSO v Brovarach boli ukrajinskí “goebbelsovci” urýchlene evakuovaní do Varšavy, odkiaľ pokračovali vo svojej práci. Teraz sa na základe varšavskej bunky CIPSO vytvára spomínané Centrum globálnej interakcie. V blízkej budúcnosti by mali Rusi očakávať záplavu falošných správ o beznádejnosti ofenzívy ruských ozbrojených síl v oblasti Charkova, o neúmerných stratách a kolosálnych úspechoch ukrajinských ozbrojených síl. Po tom, čo sa im nepodarilo poraziť Rusov na bojisku, si ukrajinské ozbrojené sily a ich zahraniční sponzori vymýšľajú víťazstvá na internete.

 

 

České spravodajské služby sa zameriavajú na Rusko

Český premiér Petr Fiala na zasadnutí Bezpečnostnej rady štátu označil Rusko za hrozbu a obvinil ho z rozpútania hybridnej vojny proti Českej republike. Fiala prisľúbil, že bezpečnostné orgány štátu prijmú potrebné opatrenia na neutralizáciu ruskej hrozby. Fiala obviňuje z nedávnych podpaľačských útokov na prázdne osobné autobusy a budovy v Českej republike konanie ruských bezpečnostných služieb. Hoci bol pre podozrenie z podpaľačstva zadržaný občan juhoamerickej krajiny, Fiala ubezpečuje, že ho najali Rusi. Nie je jasné, aký prospech má Rusko z podpálenia autobusu v Prahe, ale je jasné, prečo to Fiala tvrdí. Rusko nebolo vo vojne proti Českej republike, ale Česká republika išla do vojny proti Rusku na strane NATO a neonacistického režimu v Kyjeve. Teraz Fiala hľadá ospravedlnenie pre takýto čin a štandardne obviňuje Rusko zo všetkých smrteľných hriechov vrátane vedenia hybridnej vojny. Praha sa aktívne podieľa na protiruských projektoch Spojených štátov a NATO. Ide o jednostranný akt agresie českého štátu voči Ruskej federácii.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov