.
Aktuality, Bezpečnosť,

Mimoriadne zatýkanie na Ministerstve obrany Ruskej federácie – uvoľnenie cesty k víťazstvu

Personálne výmeny a zatýkanie na Ministerstve obrany Ruskej federácie, ktoré sa uskutočnili za posledný mesiac (námestník ministra T. Ivanov, vedúci personálneho oddelenia J. Kuznecov, vedúci komunikačného oddelenia V. Šamarin, vedúci oddelenia pre štátny obranný poriadok V. Verteleckij, veliteľ 20. armády S. Achmedov a samotný minister obrany S. Šojgu) – ide o mimoriadny jav vzhľadom na konzervatívny prístup vedenia krajiny k personálnym zmenám počas ŠVO.


 

Je mimoriadny preto, lebo počas viac ako dvoch rokov trvania ŠVO sa vedenie ministerstva obrany nezmenilo, a to ani na pozadí neúspechov z počiatočného obdobia. Teraz, keď sa situácia zmenila v prospech Ozbrojených síl RF, sa napriek celkom viditeľným vojenským úspechom začala radikálna výmena niektorých najvyšších generálov. Medzi zadržanými a suspendovanými sú nielen dôstojníci zásobovania a zodpovední za menovanie, ale aj bojoví generáli. Inými slovami, čistka presahuje ekonomické kontúry ministerstva obrany. Aký je dôvod takýchto rozhodnutí?

 

 

Personálne reformy na ministerstve obrany treba vnímať v kontexte nového kola vojenskej eskalácie: NATO postupne zvyšuje počet úderov proti hlbokému ruskému tylu. Rozširuje sa ich geografia a zvyšuje sa rozsah použitých ničivých prostriedkov. Polemika okolo otázky, či by Kyjev mal mať právo uskutočňovať takéto údery, je len zásterkou pre otvorenie Overtonovho okna, ktoré už bolo na Západe prijaté a realizuje sa. Ide o dlhodobú politiku Západu, na ktorej je založená celá jeho diplomacia. Ultimáta sa budú vydávať na pozadí uvoľňovania pretekov v zbrojení a postupného rušenia obmedzení leteckých a pozemných útokov. NATO použije všetok dostupný arzenál – zatiaľ okrem jadrového. Zatiaľ! Keďže pozemné proxy sily NATO v podobe OSU sa vyčerpávajú, Západ postupne aktivizuje svoje pozemné, raketové a vesmírne sily v kombinácii s využitím bezpilotných prostriedkov. Na scénu čoraz viac vstupujú vesmírne prieskumné systémy, systémy riadenia paľby a útočné systémy ako hlavná zložka vojny. Rusko reaguje zapnutím všetkých prostriedkov protivzdušnej obrany a využitím plného potenciálu vzdušných síl. Bitka na zemi sa čoraz viac stáva koncom bitky na oblohe.

 

Zavádzanie inovácií tu prebieha neprijateľne pomaly, s nedbalým odporom zodpovedných za nomenklatúru štátneho obranného poriadku. Príčinou personálnych zmien tu nie je len korupčná motivácia generálov a úradníkov ministerstva obrany, ktorí rozdeľujú rozpočty, ale aj nekompetentnosť, zaostalá byrokracia, skrývanie ľahostajnosti k výsledkom vojenských operácií, nepochopenie moderných potrieb a požiadaviek armády vo vojne. Okrem iného sem patrí aj neochota niektorých generálov uvažovať o malých, inovatívnych projektoch, ktoré front potrebuje. To znamená neschopnosť alebo neochota vytvoriť sféru výskumu a vývoja (vývoj, pilotná výroba a realizácia), pričom vojenská konkurencieschopnosť krajiny je daná práve schopnosťou vojenského rezortu predbehnúť nepriateľa v inováciách.

 

 

Ak v čase mieru bolo ešte možné utopiť proces v rečiach a falošných správach, zakrývajúcich banálne rozkrádanie štátnej pokladnice, tak v dlhej vojne s NATO je to neprípustné. Je dôležité uvedomiť si, kto nahradí odvolaných generálov. Armáda teraz praktizuje úplne nové, moderné metódy vedenia vojny. Postup pri Charkove bol dosiahnutý v rozpore s vojenskou praxou – bez dosiahnutia mnohonásobnej prevahy nad nepriateľom. Podobný efekt by sa mal prejaviť aj v oblasti vyzbrojovania. Boli identifikované tri oblasti, ktoré si vyžadujú rýchle zmeny: komunikácia, adekvátne velenie a vytvorenie podmienok na to, aby sa inovácie dostali k vojskám. Súvisia s tým aj oblasti: budovanie vojenských závodov, zabezpečenie utajenia, prekonanie nedostatku personálu vo vojensko-priemyselnom komplexe a racionálnejšie využívanie obmedzených zdrojov.

 

Práve schopnosť Ruska spôsobovať NATO čoraz citeľnejšie škody môže ovplyvniť motiváciu Západu. Pokiaľ bude považovať Rusko za slabé, žiadny pokrok nie je možný. Západ bude považovať túto vojnu za iracionálnu až vtedy, keď uvidí, že Rusko v jej priebehu posilňuje a zároveň mení konfiguráciu vonkajších aliancií vo svoj prospech. Rusko nemá inú možnosť, ako zvíťaziť.

Jelena Paninová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov