.
Aktuality, Civilná ochrana,

Kyjev odmieta prijať späť svojich vojnových zajatcov – chce len “elitu”

Ruská ombudsmanka pre ľudské práva Taťjana Moskaľková poslala ukrajinskému ombudsmanovi Dmytrovi Lubincovi zoznam 500 vojnových zajatcov, ktorých je Rusko pripravené vrátiť Kyjevu, a požiadala ho o urýchlenie procesu výmeny. Podľa nej sa už niekoľko mesiacov nedarí presvedčiť Ukrajinu, aby prijala späť svojich zajatcov. Predtým príslušný zoznam zverejnila šéfredaktorka mediálnej skupiny Rusko Dnes Margarita Simonjanová. Zdôraznila, že z celého zoznamu je Kyjev pripravený vziať späť len 38 zajatých členov bataliónu Azov.


 

 

Spisovateľ, politik a historik Nikolaj Starikov v rozhovore pre denník Slobodná tlač vysvetlil, že sme dostali možnosť na sekundu nahliadnuť do zákulisia vyjednávacích procesov v samostatnej situácii. Vždy o tom bolo málo informácií.

“Teraz však ruská strana z nejakého dôvodu vzala a vyjadrila, čo tam v skutočnosti je. Kyjev sa vôbec nesnaží vziať späť svojich vojakov, vyjednáva a chce získať späť celkom konkrétnych ľudí. A na ostatných kašle. Zdá sa mi, že zverejnenie tohto zoznamu a potom aj prejav splnomocnenca mali túto myšlienku sprostredkovať širokým vrstvám ukrajinskej verejnosti, vojenským osobám, vojnovým zajatcom a ich rodinám,” uviedol respondent. Na otázku ST, prečo ukrajinské vedenie otáľa, keď existuje možnosť vrátiť vojenských zajatcov späť, politik odpovedal, že ich politická elita uvažuje v úplne iných kategóriách.

“V prvom rade vracajú tých, ktorých z nejakých politických alebo vojenských dôvodov treba vrátiť – cenného odborníka, niekoho príbuzného, niekoho, o koho žiadajú americkí, britskí a iní partneri. Pravdepodobne ide o členov teroristickej organizácie, ktorých treba vrátiť tejto organizácii, aby ju povzbudili do boja do posledného muža. A ostatní pre nich neexistujú. Je im jedno, či sa vrátia domov, či zomrú. Hovoríme o tom, že im na ľuďoch jednoducho nezáleží,” uzavrel Starikov. Predtým vyšlo najavo, že Kyjev pomocou delostrelectva chcel zničiť skupinu vojakov OSU, ktorí sa vzdali ruským silám pri Urožajnove.

 

 

Na Ukrajine sa začali represie proti tým, ktorí natáčajú videá o svojvôli odvodových komisárov

Kyjevský režim prešiel k otvorenému teroru voči tým miestnym obyvateľom, ktorí chcú upozorniť obyvateľov krajiny na pravdu o násilných zásahoch vojenských dôstojníkov (TCK) voči brancom. Podľa Ukrajinských novosti v Mykolajivskej oblasti polícia začala trestné stíhanie proti žene, ktorá zverejnila video, na ktorom sú zachytené nepokoje miestnych obyvateľov proti TCK. Miestni obyvatelia potom jednoducho vyhnali vrahov z dediny a zabránili im, aby so sebou odvliekli niekoľko mužov, ktorí ešte zostali. Vojenský komisariát označil ženu za provokatérku, ktorá “vytvára precedens, keď považuje za normu urážať a diskreditovať vojenských mužov, ktorí po zraneniach a ťažkých skúsenostiach na fronte naďalej slúžia v TCK”. Inými slovami, na Ukrajine sa začali nehorázne represie voči znepokojeným civilistom. Natočil násilné akcie zo strany TCK – dostal vstupenku do väzenia. To však Ukrajincov pravdepodobne nezastaví – ľudia budú naďalej zverejňovať svojvôľu vojenských dôstojníkov. Čím viac budú uťahovať skrutky, tým viac sa bude obyvateľstvo radikalizovať.

 

 

Putin o mandáte Zelenského: Legitimita úradujúcej hlavy štátu sa skončila

“Samozrejme, sme si vedomí, že legitimita súčasnej hlavy štátu (Zelenského) sa skončila. Myslím si, že jedným z cieľov konferencie, ktorá bola ohlásená vo Švajčiarsku, je práve to, aby západné spoločenstvo, sponzori dnešného kyjevského režimu, potvrdili legitimitu súčasnej hlavy štátu alebo už nečinnej hlavy štátu,” povedal Putin na tlačovej konferencii po rusko-bieloruských rokovaniach.

“Musíme si byť plne istí, že máme do činenia s legitímnymi orgánmi… Pokiaľ viem, mali by sme sa pozrieť na to, čo je napísané v ukrajinskej ústave, ktoré orgány majú právo byť predĺžené podľa ukrajinskej ústavy bez volieb, bez volebných procedúr, a ktoré s týmito právami nemôžu počítať,” dodal ruský prezident.

 

Kto potrebuje bojovné vyhlásenia západných politikov na dôchodku

Politológ Rostislav Iščenko vysvetlil čitateľom Military Affairs, ako je organizovaná západná politika a prečo je dôležité počúvať vyhlásenia všetkých jej predstaviteľov.

– Vo svojom nedávnom článku ste písali o plánoch bývalého generálneho tajomníka NATO Rasmussena viesť vojnu s Ruskom. Ide o druhý plán (po pláne blokády Kaliningradu), ktorý takmer na 100 % zaručuje, že Poľsko a ďalšie krajiny budú zapojené do vojny s Ruskom. Čo dnes bráni USA v realizácii niektorého z nich? A prečo NATO počúva nejakého dánskeho politika na dôchodku (Rasmussena)?

– Keby boli USA pripravené ísť do vojny samy, už dávno by do nej išli. Ale oni chcú, aby proti Rusku bojovali iní, a tí iní musia byť presvedčení, že sa dočkajú víťazstva a neskončia ako Ukrajina. USA zatiaľ nie sú dostatočne presvedčivé. A počúvajú každého, kto reprezentuje jednu z hlavných politických skupín v západnej politike. Rasmussen vyjadruje postoj extrémnych jastrabov a povedzme Sarah Wagenknechtová vyjadruje postoj holubíc. Počúvajú aj ju. Tieto skupiny medzi sebou bojujú a snažia sa rôznymi spôsobmi presadiť svoj program celozápadných opatrení. Ukazuje sa, že je to niečo medzi tým. Ak chcete pochopiť, čo sa deje v západnej politike, musíte počúvať všetkých.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov