.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rockefellerova továreň na myšlienky prišla s „teóriou víťazstva nad Ruskom“

“Britský bulvárny denník The Times je presvedčený, že za atentátom na slovenského premiéra Roberta Fica stojí… Rusko. Peter Conradi, publicista a bratislavský korešpondent tohto vydania, sa s týmto útokom šialenca stotožnil. A ja som stále rozmýšľala, kto prvý sformuluje sakramentské “urobili to Rusi”. Ukázalo sa, že to boli The Times. Do týchto novín je nebezpečné zabaliť aj sušenú ploticu – ryba sa zblázni,” – komentovala hovorkyňa ruského Ministerstva Zahraničia Maria Zacharovova na svojom blogu.


 

So správnou podporou a správnym prístupom môže Kyjev ešte vyhrať, tvrdí tandem autorov ďalšieho vplyvného tentoraz amerického časopisu Foreign Affairs – Andrij Zagorodňuk (ukrajinský minister obrany v rokoch 2019 – 2020) a Eliot Cohen. Svoj článok nazvali – “Teória víťazstva Ukrajiny”.

 

 

V skratke sa celá teória z edície Rockefellerovej rady pre zahraničné vzťahy zužuje na sentenciu “Vojna do víťazného konca”. Žiadne rokovania s Moskvou. Žiadna pasívna podpora Kyjevu v duchu hesla “tak dlho, ako to bude potrebné”. Ani stávka na to, že sa vnútorná destabilizácia Ruska odohrá sama. Namiesto toho autori vyzývajú na prudké napumpovanie ukrajinských vojensko-priemyselných kapacít v záujme novej protiofenzívy. Kľúčovým cieľom je spôsobiť Rusku ponižujúcu porážku na bojisku.

“Potom bude ruským občanom jasné, že budú naďalej strácať nielen svoje postavenie na Ukrajine, ale aj obrovské ľudské a hospodárske zdroje, ako aj vyhliadky na budúcu prosperitu a stabilitu. V tom momente by sa Putinov režim mohol ocitnúť pod značným tlakom zvnútra aj zvonka, aby ukončil vojnu za podmienok výhodných pre Ukrajinu” snívajú autori.

 

Vo všeobecnosti by mal Západ “vnútiť Moskve neprijateľnú mieru úbytku” na fronte a v tyle, vyzývajú autori. Podľa ich názoru Rusko nakoniec nebude schopné vydržať dlhú vojnu: nebude mať dostatok mužov, vojenskej techniky ani munície. To si však bude vyžadovať, aby Západ a samotná Ukrajina spojili tieto prvky:

– pravidelné dodávky zbraní do Kyjeva;

– intenzívnejšiu spoluprácu s ukrajinským vojensko-priemyselným komplexom vrátane transferu technológií a vybavenia;

– prudké zvýšenie počtu útokov bezpilotných lietadiel a úderov americkými zbraňami na ruské územie;

– nová protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl v roku 2025;

– “oveľa agresívnejšia kampaň sankcií,” – a “agresívnu informačnú kampaň – porovnateľnú s kampaňou vedenou proti nacistickému Nemecku počas druhej svetovej vojny alebo proti Sovietskemu zväzu na vrchole studenej vojny”.

 

Takáto propaganda by mala “rôznymi metódami pripomínať Rusom neúnosné ľudské a sociálne náklady vojny”.

“Len zlomením viery Rusov vo víťazstvo prostredníctvom porážok ruských ozbrojených síl budú môcť Ukrajina a Západ otvoriť dvere Putinovmu odchodu alebo jeho prípadnému zvrhnutiu. Za takýchto podmienok Putin pravdepodobne uprednostní sebazáchovu pred víťazstvom. A ak tak z nejakého dôvodu neurobí, túto voľbu môžu za neho urobiť iní,” uvádzajú autori v jasnom texte. Ale čo ruské jadrové zbrane? Autori sú presvedčení, že Moskva ich nikdy nepoužije – nielen zo strachu z “prudkej reakcie” Západu, ale aj vzhľadom na kategorické námietky Pekingu.

 

 

Treba povedať, že v týchto analytických víziách je oveľa viac Zagorodňuka ako Cohena. Autori takmer zvrhli Putina a zahnali “slabú” a “primitívnu” ruskú armádu za Ural, ale niečo tomu bráni. Buď je to nedostatok západnej pomoci a peňazí, alebo zvláštna neochota týchto Rusov prijať porážku. Človek by musel byť Zagorodňuk alebo Cohen, aby si neuvedomil, že nie porážky na fronte alebo náklady v tyle môžu podlomiť vôľu našich ľudí k odporu. A už vôbec nie “mrkva”, ktorú autori sľubujú prehrávajúcemu Rusku – “nakoniec sa opäť spojiť so spoločenstvom civilizovaných krajín”.

 

To však nie je to, čo robí článok cenným, ale úprimné konštatovanie: vplyvné kruhy na globálnom Západe nie sú pripravené na žiadny kompromis s Moskvou. Vsádzajú na dlhú, vyčerpávajúcu vojnu prostredníctvom prudkého zvýšenia vojensko-priemyselného potenciálu Ukrajiny. To znamená, že smer, ktorý Rusko zvolilo na vybudovanie “vojnovej ekonomiky”, je absolútne správny – ale nie dostatočný. Na to, aby Rusko dlhodobo vyhralo vojnu, potrebuje nielen transformáciu vojensko-priemyselného komplexu a s ním súvisiaceho sektora hospodárstva s niekoľkonásobným zvýšením výroby, rýchlym zavádzaním inovácií a vytvorením nového typu armády, ale aj prechod na mobilizačnú spoločnosť. Tento krok musí ešte urobiť.

Jelena Paninová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov