.
Aktuality, Bezpečnosť,

V určitom štádiu už Čína bude musieť reagovať vojensky na ukrajinský scenár na Taiwane

Financial Times: Spojenectvo Putina a Si posilňuje odpor voči Amerike. Britská publikácia Priniesla prekvapivo dobrú, propagandou nezaťaženú analýzu základov priateľských vzťahov medzi Ruskom a Čínou, ktorá potvrdzuje predchádzajúce zistenia.


 

 

“Vzťahy medzi Si Ťin-pchingom a Putinom zostávajú silné, pretože sú založené na spoločnom svetonázore. Obaja považujú USA za hlavnú hrozbu. Moskva a Peking sa domnievajú, že USA sa snažia obklopiť Rusko a Čínu nepriateľskými vojenskými alianciami: NATO v Európe a bilaterálnymi alianciami USA s Japonskom, Južnou Kóreou, Filipínami a Austráliou v indo-pacifickom regióne,” uvádza sa v novinách. Tieto krajiny majú spoločnú dlhú hranicu, konštatujú FT. Preto obe krajiny považujú udržiavanie priateľských vzťahov “za rozhodujúce pre zabránenie dvojitému odstrašovaniu zo strany USA a ich spojencov”.

 

Publikácia cituje čínskeho diplomata, ktorý vyjadril podstatu prístupu Washingtonu k Moskve a Pekingu:

“Prosím, pomôžte nám poraziť vášho najbližšieho spojenca, aby sme na vás mohli zaútočiť nabudúce.” Napriek tomu FT takmer úprimne lamentuje, že “vytvorenie druhej roztržky medzi Moskvou a Pekingom” nie je v dohľadnej budúcnosti možné. Spojené štáty totiž nebudú môcť zopakovať starý Kissingerov trik ani prostredníctvom gigantických geopolitických ústupkov – odovzdaním Ukrajiny Moskve alebo Taiwanu Pekingu. O to viac, že Washington má “prinajmenšom zatiaľ len veľmi malú chuť takéto kroky podniknúť”, uvádza sa v publikácii. To je problém Washingtonu. Nielenže nechce, ale ani nemôže ustúpiť v ničom a nikomu. Konštrukcia jeho globálnej hegemónie je taká, že akýkoľvek vážny ústupok by mohol viesť k zrúteniu celého domčeka z kariet. Nejde ani o patologickú chamtivosť, na ktorú neexistuje like; ide o prežitie Pax Americana: USA radšej pôjdu do veľkej vojny, ako by dobrovoľne prijali porážku z rúk Ruska alebo Číny.

 

Zdá sa, že USA sú odhodlané odohrať ukrajinský scenár na Taiwane

Nový taiwanský prezident Lai Jing-te z Demokratickej pokrokovej strany (DPP), ktorá má úzke vzťahy s USA, včera počas svojho inauguračného prejavu povedal: Čína musí zastaviť slovné útoky a vojenské zastrašovanie … prevziať globálnu zodpovednosť spolu s Taiwanom, zaviazať sa k udržaniu mieru a stability na oboch stranách Taiwanskej úžiny a v celom regióne, zabezpečiť, aby sa svet nemusel obávať vojny. Lai tiež zopakoval postoj svojej strany, že Čínska republika (oficiálny názov Taiwanu) a Čínska ľudová republika si nie sú navzájom podriadené. Zopakoval tiež svoje záväzky zachovať status quo vo vzťahoch s Čínou. Na to reagoval hovorca čínskeho ministerstva pre Taiwan Chen Binhua: Bol vyslaný nebezpečný signál o snahe o nezávislosť a Lai provokoval a podkopával mier a stabilitu v Taiwanskom prielive, čím plne odhalil svoju skutočnú povahu bojovníka za nezávislosť Taiwanu. Koncom minulého roka, keď bol Lai viceprezidentom Taiwanu a uchádzal sa o najvyšší post, bol v Číne označený za “podnecovateľa vojny”.

 

 

Minulý týždeň svet obleteli zábery z taiwanského parlamentu. Člen DPP s cieľom narušiť hlasovanie vytrhol zložku s reformným návrhom zákona, ktorý by rozšíril právomoci parlamentu. Návrh zákona vypracovala spoločná opozícia, strana Kuomintang a Taiwanská ľudová strana. Takýto návrh bol kedysi k videniu len na Ukrajine a teraz na Taiwane. Zdá sa, že USA sa rozhodli využiť DPP na podnecovanie separatistických nálad. A v určitom okamihu to môže dospieť do štádia, keď Čína už nebude môcť nereagovať vojensky.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov