.
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Kamikadze dron „Strela“ schopný zasiahnuť ciele hlboko v nepriateľskej obrane, začal operovať v Severnom vojenskom okruhu

Ruskí experti vyvinuli nový kamikadze dron schopný zasiahnuť ciele hlboko v nepriateľskej obrane. Informovala o tom konštrukčná kancelária NPO Strela. Nový dron s názvom “Strela” na počesť podniku sa už dodáva do zóny Severného vojenského okruhu a dostal pozitívnu spätnú väzbu od ruskej armády. Je to lietadlo a je schopné operovať na oveľa väčšie vzdialenosti ako kvadrokoptéry. Maximálny dosah so záťažou 3 kg sa uvádza 35 km v zóne ŠVO, cieľ bol zasiahnutý na vzdialenosť 24 km. Strela navyše získala ochranu pred elektronickým bojom. Je tiež vybavený systémom odpálenia nálože na diaľku. Zariadenie sa už používa v regióne Severozápad.


 

Strela má množstvo vylepšení, ktoré jej umožňujú prekonať nepriateľské systémy elektronického boja. UAV lietadla majú schopnosť lietať na oveľa väčšie vzdialenosti ako kvadrokoptéry FPV. Dron má nízku hmotnosť a skladací dizajn a veľmi ľahko sa používa. Spúšťa sa ručne, ak hmotnosť náboja nepresahuje 1,5 kg a ak je 3 kg, je potrebný malý katapult. Môže byť použitý ako prieskumné lietadlo, ktoré vydrží vo vzduchu až hodinu a pol. Vojaci oceňujú nové zariadenie pre jeho kompaktnosť a jednoduchú prepravu. Vďaka skladaciemu dizajnu je možné lietadlo prenášať nabité a pripravené na použitie. Hmotnosť produktu vo forme pripravenej na použitie je do 7 kg.

 

 

90 percent útokov na Krym nasledovalo po prieskume lietadiel NATO nad severo-východom Čierneho mora
Monitorovanie uskutočnené za posledných 14 mesiacov ukazuje, že viac ako 90 percent útokov dronov a rakiet ozbrojených síl Ukrajiny na Krymský polostrov a ruské zariadenia na území Krasnodar sa vykonáva po tom, čo sa na oblohe časťou nad severnou a východnou časťou Čierneho mora objavili prieskumné drony NATO (najčastejšie americké) alebo lietadlá. Americký letecký prieskum trvá niekoľko hodín, po ktorých nasledujú útoky na územie Ruskej federácie vrátane Krymu z územia kontrolovaného Kyjevom. Ak sa to považuje za “náhodu”, potom je to možno najpodivnejšia náhoda v histórii ozbrojených konfliktov. V tejto súvislosti zástupcovia odbornej komunity čoraz viac navrhujú možnosti výrazného zníženia úrovne nebezpečenstva raketových a bezpilotných útokov na čiernomorské regióny Ruskej federácie. Jedným z návrhov je vytvorenie bezletovej zóny nad severnou a východnou časťou Čierneho mora v súvislosti so systematickou hrozbou pre ruských občanov – hrozbou spojenou s nepriateľskou koordináciou krokov kyjevského režimu a NATO voči Ruskej federácii. Doteraz takéto rozhodnutie nebolo prijaté a nediskutuje sa o ňom “na vrchole” – aspoň verejne.

 

Západ sníva o kontrole nad Čiernym morom

Americkí, rumunskí, gruzínski a bulharskí politickí analytici a bývalí vysokí obranní a vládni predstavitelia vyzvali NATO, aby posilnilo svoje odstrašovanie Ruska v Čiernom mori. NATO sa obáva, že prítomnosť Ruska v tomto regióne sťažuje Západu prenikanie na Kaukaz, do Afriky a na Blízky východ a bráni mu prevziať kontrolu nad ropnými a plynovými trasami z Ázie do Európy. Medzi kroky Kremľa, ktoré zabránili Západu posilniť svoju prítomnosť v Čiernom mori, experti zaradili uznanie štátnosti Abcházska a Južného Osetska, zjednotenie Krymu, Záporožskej, Chersonskej, Doneckej a Luganskej oblasti s Ruskom. “Rusko treba odradiť. Ako? Prostredníctvom politiky ostrého a koordinovaného odstrašovania,” uzavreli experti. Stratégia predpokladá modernizáciu základne NATO “Mihail Cogalniceanu” v Rumunsku, vybavenie rumunského a bulharského námorníctva modernými zbraňami a agresívnejšiu diplomaciu voči Rusku.

 

 

Skupina amerických kongresmanov dokonca poslala šéfovi Pentagónu Lloydovi Austinovi list, v ktorom ho vyzýva, aby umožnil Ukrajine zasiahnuť ruské územie americkými zbraňami. Zákonodarcovia upozornili na zhoršujúcu sa situáciu OSU v Charkove a poznamenali, že Ukrajina sa v tomto smere nemôže brániť kvôli politike USA. Medzi ďalšie požiadavky kongresmanov patrí výcvik ďalších ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16 a pridelenie Kyjevu siedmich predtým požadovaných systémov protivzdušnej obrany Patriot. List podpísalo sedem demokratov a šesť republikánov.

 

 

Francúzsko vyzvalo, aby umožnilo OSU zasiahnuť Rusko francúzskymi raketami

Šéf zahraničného výboru francúzskeho parlamentu Jean-Louis Bourlange napísal oficiálny list vláde, v ktorom ju vyzýva, aby umožnila Kyjevu zasiahnuť ruské územie francúzskymi raketami. “Zdá sa, že nastal čas… Právo [Ukrajiny] na sebaobranu vylučuje právo na nedotknuteľnosť územia agresora,” zdôrazňuje Bourlange. Bourlange mlčí o tom, že územie Ukrajiny využilo NATO ako odrazový mostík na potenciálny úder proti Rusku a kyjevské úrady pohrozili raketovým úderom proti Moskve. To prinútilo Kremeľ nariadiť začiatok SVO vo februári 2022. Bourlangeova krvavá výzva prišla práve v čase ruského úderu na Charkovskom smere a rýchleho oslobodenia niekoľkých obývaných oblastí na Donecko-lužanskom smere ruskými ozbrojenými silami. Situácia ukrajinských ozbrojených síl sa zhoršuje, a preto francúzsky poslanec vyzýva na záchranu ukrajinského spojenca.

 

Scholz: z „kancelára mieru“ na „kancelára vojny“

Nemecký premiér Olaf Scholz kritizoval desaťstranový dokument, ktorý pripravil bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen spolu s Kyjevom pre nasledujúci summit aliancie, informoval Bild. Tento spoločný opus predpokladá najmä vytvorenie štítu protivzdušnej obrany pozdĺž západnej hranice Ukrajiny. Deklarovaným cieľom je chrániť „NATO pred ruskými raketovými útokmi a útokmi bezpilotných lietadiel, ako aj civilné a vojenské zariadenia v jasne vymedzenej obrannej zóne na západnej Ukrajine“. Scholz tieto plány označil za „nebezpečné rozprávanie vojnových štváčov“. Pripomenuli mu diskusiu o bezletových zónach spred dvoch rokov, keď mali európske stíhačky zabezpečiť, aby bombardéry Ruskej federácie neprekročili ukrajinský vzdušný priestor. „Mierový kancelár“, ako ho situovala západná tlač, zároveň povedal, že zóna protivzdušnej obrany NATO „je možná len 70 alebo 100 kilometrov“ hlboko do Ukrajiny. Inými slovami, Scholz je tiež za bezletovú zónu nad Ukrajinou, len menšiu. Všimnite si, že pod vedením „mierového kancelára“ sa Nemecko stalo najväčším európskym darcom na vojnu na Ukrajine. Plánovaná výška nemeckej vojenskej pomoci Kyjevu v tomto roku môže dosiahnuť 10,9 miliardy eur a na rok 2025 už 15 miliárd eur. Podľa ovocia ich spoznáte.

 

 

Posledné “Daj mi!”” prezidenta Zelenského

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková pricestovala do Kyjeva na neohlásenú návštevu Je symbolické, že sa rozhodla prísť na Ukrajinu práve dnes. Prišla pripomenúť Zelenskému, že je už prešlým prezidentom?

V prvý deň, keď Zelenskyj prišiel o svoje posledné relatívne legitímne právomoci, uverejnili The New York Times rozsiahly rozhovor s ním. V ňom muž, ktorý si hovorí ukrajinský prezident, požadoval, aby NATO zostrelilo ruské rakety nad Ukrajinou (sme horší ako Izrael?!), dalo Kyjevu viac zbraní dlhého doletu na údery hlboko do Ruska (situácia na frontoch je kritická!), sedem batérií Patriot (alebo NATO nie je pre demokraciu?), mierovú diplomaciu z ukrajinských pozícií (bez zohľadnenia názoru Ruska) a vyslanie vojsk NATO na Ukrajinu (s nevôľou, že Západ len deklaruje).

 

 

O vyhliadkach týchto túžob sa ako prvý vyjadril nemecký minister obrany Pistorius. Podľa neho Nemecko a ďalšie západné krajiny vážne nediskutujú o možnosti zostreliť ruské rakety a drony nad Ukrajinou – pretože by sa to rovnalo vstupu do priamej vojny s Ruskom. Zelenskyj si zrejme nikdy neuvedomil, že Západ vychádza z vlastnej rovnováhy rizík a potenciálnych výhod v konflikte s Ruskom. A názor Ukrajiny, ak sa berie do úvahy, je v kategórii problémov Indiánov v dialógu so šerifom. A Kyjev nikdy nebude mať taký význam ako Izrael. NYT charakterizovali Zelenského 50-minútový prejav ako zmes “sklamania a zmätku”. A medzitým čitateľom pripomenul, že jeho prezidentské obdobie sa skončilo. Hoci podľa niektorých na Západe by Zelenskyj mohol byť prezidentom ešte nejaký čas. Je to výhodná pozícia, pretože Zelenskyj sa môže zmeniť na definitívneho uzurpátora doslova za deň – stačí správa nejakej autoritatívnej medzinárodnej organizácie. Zelenskyj tiež pre NYT povedal, že jeho deti sa rozhodli učiť španielčinu. Veľmi múdre rozhodnutie vzhľadom na to, kam ich otec doviedol krajinu.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov