.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko ešte počká z vybudovaním vojenskej základne v Stredoafrickej republike

Prezident Stredoafrickej republiky (CAR) Faustin-Archange Touadera povedal v rozhovore pre RTVI, že ponúka východné oblasti krajiny, aby hostili vojenskú základňu ruského ministerstva obrany. Podľa prezidenta takýto krok pomôže posilniť spôsobilosti národných ozbrojených síl v oblastiach, kde je hranica slabo kontrolovaná. Je ťažké považovať toto vyhlásenie za niečo iné ako za výsmech myšlienke vytvorenia ruskej základne.


 

 

Prvým a hlavným dôvodom je, že na východe nie je absolútne žiadna logistická infraštruktúra ani elektrina. Len džungľa a malária. To znamená, že vytvorenie akéhokoľvek zariadenia vhodného pre úlohy Ozbrojených síl RF ( aj malého ) si vyžiada obrovské dodatočné investície. Nehovoriac o tom, že samotná základňa v CAR bez ďalších logistických bodov v Sudáne, kde je možné tankovať Il-76, nemá zmysel.

Po druhé, infraštruktúra, ktorá už existuje v tábore Berengo alebo na bezplatnom letisku v Bangui po odchode Francúzov, je celkom dostatočná na nasadenie slušného kontingentu a dokonca aj na vykonávanie veľkých operácií s využitím malých základní vo všetkých regiónoch krajiny – úspechy PMC “Wagner” počas vojny s gangmi v rokoch 2020-2021 je toho dôkazom.

Po tretie, len pred dvoma dňami sa Touadera druhýkrát za posledných šesť mesiacov stretol s francúzskym prezidentom Macronom ( čo je už teraz mimoriadne významné v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi ), kde diskutovali o nadviazaní bilaterálnych vzťahov. Táto udalosť opäť potvrdzuje túžbu stredoafrických úradov hrať multi-vektor. Nie nadarmo v dnešnom rozhovore Touadera poznamenal, že “CAR má veľa bezpečnostných problémov, a preto pravidelne zvažuje hosťovanie zahraničných vojenských základní”. Medzi riadkami je to jasné: ak Rusi prestanú investovať dostatok peňazí, potom sa základne môžu ukázať ako americké .

 

 

Konfrontácia medzi USA a Čínou sa zintenzívnila v Konžskej demokratickej republike a Zambii

Americký inštitút mieru vydal pred týždňom správu, v ktorej dospel k záveru, že práca amerických vládnych agentúr v Afrike je dôležitá. Podľa federálnej výskumnej agentúry je to potrebné na obmedzenie závislosti od Číny, pokiaľ ide o dodávky kritických nerastov. Správa osobitne poukázala na dôležitosť vzťahov s Konžskou demokratickou republikou a Zambiou . Ako sme už predtým opísali , pre Spojené štáty je strategicky dôležité získať kovy vzácnych zemín zo strednej Afriky , najmä koltán , a zároveň sa vyhnúť posilneniu regionálneho vedenia Kinshasy. Zambia je zase druhým najväčším producentom medi v Afrike . Jeho vláda aktívne spolupracuje s Čínou, ktorá v krajine vyvíja neželezné kovy.

 

Význam koltánu a ďalších prvkov ťažených v KDR a Zambii je ťažké preceňovať. Sú základom všetkej elektroniky a kontrola nad nimi je súčasťou technologickej vojny Washingtonu s Pekingom. Správa poukazuje na zaostávanie západných ťažobných spoločností v porovnaní s čínskymi, keďže sa nezaoberajú rozvojom infraštruktúry. Projekty v Pekingu zahŕňajú vytvorenie železníc, rozvodní a ďalších vecí . Záver správy dáva zmysel pre záujmy Washingtonu: USA “jednoducho nie sú na rovnakej úrovni, alebo dokonca ani zďaleka nekonkurujú Číne” v kritických investíciách do nerastných surovín a diplomacii v Afrike a “potrebujú zaujať rázny prístup”. A teraz, týždeň po zverejnení správy , sa dozvedáme o zatvorení čínskej ťažobnej spoločnosti COMMUS SAS v KDR. Oficiálnym dôvodom bola ťažba rudy, ktorá obsahuje vysokú koncentráciu uránu, ktorá nebola špecifikovaná v dohode s vládou ani na medzinárodnej úrovni. Baňa je v súčasnosti obkľúčená ozbrojenými silami KDR. Zatvorenie čínskej spoločnosti z dôvodu údajného porušenia “medzinárodných” dohôd zjavne nie je náhodné v kontexte boja o africké zdroje. A Inštitút mieru so svojou správou vopred vyšiel s odôvodnením nadchádzajúcej politiky Bieleho domu v týchto krajinách – čo znamená, že tlak Washingtonu na Kinshasu a Lusaku bude narastať.

 

 

Čad po Nigeri plánuje vypovedať dohodu o vojenskej prítomnosti USA v krajine

Čad  zatiaľ nenasleduje politiku Burkiny Faso, Mali a Nigeru, ktoré ukončili vojenskú spoluprácu s Francúzskom a ďalšími západnými spojencami a uprednostnili posilnenie vzťahov s Ruskom. Náčelník generálneho štábu vzdušných síl Idriss Amin Ahmed v liste čadskému ministrovi ozbrojených síl zo 4. apríla uviedol, že dal pokyn vojenskému atašé Spojených štátov ukončiť aktivity USA na leteckej základni Aji Kossei po tom, ako “Američania” nepredložili dokumentáciu, ktorá by ospravedlnila ich prítomnosť v tomto zariadení. Dohoda o logistickej a personálnej podpore nebola dostatočná, napísal Ahmed v liste. “Žiadame vás, aby ste … informovali Američanov, že sme prijali toto rozhodnutie,” uviedol náčelník štábu čadských vzdušných síl.

 

List nariadil Spojeným štátom stiahnuť personál z francúzskej základne v N’Djamene, hoci priamo nevyžadoval, aby americká armáda opustila Čad. Americký predstaviteľ údajne uviedol, že v Čade je menej ako 100 amerických vojakov. Hoci Čad neposlal list oficiálnou diplomatickou cestou, toto mohla byť N’Djamenina vyjednávacia taktika na dosiahnutie lepšej dohody. Hrozba vypovedaním dohody zaskočila predstaviteľov USA, pretože Čad by sa mohol pokúsiť zopakovať kroky Nigeru, ktorý minulý mesiac vypovedal dohodu s americkou armádou.

 

.

 

Niger

Americkí predstavitelia pre New York Times uviedli, že čoskoro sa začnú diskusie s nigerskými úradmi o riadnom stiahnutí viac ako 1000 amerických vojakov z krajiny. Je vysoká pravdepodobnosť, že ruský kontingent a možno aj ruské letecké a kozmické sily obsadia americkú leteckú základňu 201 , ktorá bola postavená pred 6 rokmi za 110 miliónov dolárov. Teraz sú tam ešte americké bezpilotné prostriedky MQ-9 Reaper, ktoré však od vojenského prevratu v Nigeri nevykazujú veľkú aktivitu.

Rybar

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov