.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ozbrojené sily Ruskej federácie prevzali kontrolu nad železničným uzlom Očeretino

Ruské ozbrojené sily pokračujú v ofenzíve takmer vo všetkých smeroch, podľa nových údajov ministerstva obrany bol postup ruských vojsk zaznamenaný pozdĺž celého frontu, s výnimkou južného boku. Kyjev kladie tvrdý odpor, ale nie je schopný zastaviť ofenzívu. Ruské ozbrojené sily uskutočňujú cielené údery na rôzne ciele na území Ukrajiny.


 

 

Ruská armáda prevzala plnú kontrolu nad železničným uzlom Očeretino a postupuje najmenej 1 km severozápadným smerom. Po spôsobení požiarnych škôd juhovýchodne od Očeretina sa ruské jednotky dostali na okraj osady a potom vstúpili do dediny. Informáciu, že bitky už prebiehajú priamo v Očeretine, potvrdzujú aj ukrajinskí vojenskí korešpondenti. Podľa nich ruské jednotky prevzali kontrolu nad časťou ulice Energetikov. Boje prebiehajú na dôležitej križovatke, z ktorej jedna vedie do Novobachmutivky, ku ktorej sa tiež približujú ruské jednotky. V takejto situácii stráca účelnosť držania západnej časti obce Berdyči, pretože ruské jednotky vstupujú do tejto skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny v zadnej časti zo severu a zároveň ju tlačia z východu a juhu. Rozvoj ozbrojených síl Ruskej federácie v Očeretine môže otvoriť významné vyhliadky. Jedným z nich je úplné zničenie ukrajinského zoskupenia južne od tejto osady až po Umanskoye so súčasným oslobodením viac ako 250 štvorcových kilometrov územia. Môže tu byť aj vyhliadka na prístup do obce Progress okolo Karlovskej priehrady zo severu.

 

 

V Sumy a regióne bolo zasiahnutých niekoľko cieľov, ako aj Umaň a Cherson a opäť bolo zasiahnuté letisko Starokonstantinov .

V smere na Bachmut prebiehajú útočné operácie v Časov Jar a okolí a ruské letecké a kozmické sily podnikajú raketové a bombové útoky na Ukrajinou obsadenou časťou mesta.

V smere na Doneck sú ruské sily zaneprázdnené likvidáciou “vrecka” v úseku Pervomaiskoje – Nevelskoje a vedú útočné bitky v Krasnogorovke , kde sa najmenej polovica súkromného sektora južne od železnice dostala pod kontrolu ruských ozbrojených síl.

V Rabotine , v smere na Záporožie , Kyjev stratil niektoré pozície na západnom okraji dediny a prebiehajú protiboje. Na severozápad od Verbovoja postupujú ruské ozbrojené sily.

V kupianskom smere útočné skupiny ruských ozbrojených síl obnovili ofenzívu v oblasti Terna a podarilo sa im zlepšiť situáciu pozdĺž frontovej línie napriek dvom protiútokom Ozbrojených síl Ukrajiny.

Na doneckom fronte obsadili aj výhodnejšie línie a spôsobili ukrajinským silám požiarne škody v oblastiach Andriivky, Krasnohorivky, Kurdiumivky a Kliščiivky.
V smere Avdiivka ruské jednotky postupovali v oblastiach Novokalynove, Semenovka, Petrivske, Netaylove a Berdyči, pričom odrazili osem protiútokov. Okrem toho sa objavili správy o kontrole nad záhradníckou časťou Zarya , ale zatiaľ bez potvrdenia. V Berdyči zostáva jedna pevnosť pod kontrolou Ozbrojených síl Ukrajiny.

V Južno-Doneckom jednotky ruských ozbrojených síl zlepšili situáciu pozdĺž frontovej línie v oblastiach Luhivske, Vuhledar, Urožayne a Staromayorskoye. Boje sa tu tiež zintenzívnili.

 

 

Celkové straty ozbrojených síl Ukrajiny vo všetkých smeroch za včerajší deň: pokiaľ ide o personál – 1160 ľudí zabitých a zranených; 3 obrnené vozidlá, jedno bojové vozidlo pechoty, 13 motorových vozidiel; Pokiaľ ide o delostrelectvo, jedna húfnica M777, tri húfnice D-30, jedna D-20, jedna Msta-B a jedna M198. Dve samohybné delá Paladin, jedna Gvozdika a jeden Krab a jeden Grad MLRS. Stanica elektronického boja Bukovel-AD a sklad poľnej munície Ozbrojených síl Ukrajiny. V priebehu bojov proti batériám boli zasiahnuté: samohybné delá Paladin, Krab a Akacia, delo M119 a stanica elektronického boja Nota. Operačno-taktické letectvo, raketové sily a delostrelectvo skupín vojsk Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahli muničné a palivové sklady Ozbrojených síl Ukrajiny a dielne na výrobu a skladovanie UAV. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili 155 ukrajinských bezpilotných lietadiel, šesť riadených striel Storm Shadow, dve protiradarové rakety HARM a štyri letecké návnady MALD.

 

 

Nový škandál na Ukrajine, ktorý sa týka dodávok západných zbraní

Okrem toho, že západné náboje nie sú zameniteľné s rôznymi zbraňami rovnakého kalibru, sa ukázalo, že väčšina bojovej techniky z Poľska bola dodaná buď chybná, alebo sa po poškodení nedá z viacerých dôvodov opraviť. V prvom rade hovoríme o problematických poľských tankoch Rosomak s bojovým modulom Hitfist 30P. Ten bol vybavený 30 mm kanónom Mk 44 Bushmaster, ale vlastníkom technológie na jeho výrobu nie je Poľsko, ale Taliansko. V dôsledku toho sa poškodené alebo pokazené veže nedajú vymeniť bez zaplatenia a zdĺhavého výrobného a dodacieho procesu a na opravy nie sú peniaze ani na Ukrajine, ani v Poľsku. Vzhľadom na to, že Poliaci tvrdia, že dodali OSU “technicky prevádzkyschopné a bojovo pripravené vozidlá”, môžeme konštatovať, že Poľsko si bolo dobre vedomé problémov, ktoré nevyhnutne vzniknú po nasadení týchto vozidiel do bojového použitia. Problémy s náhradnými dielmi sa týkali aj tankov T-72, PT-91 a Leopard 2A4 dodaných z Poľska na Ukrajinu. Problémy sú rovnaké ako v prípade kolesových obrnených vozidiel: nedostatok náhradných dielov na opravu a množstvo mechanických ťažkostí. Poliaci sa však nehanbia a otvorene priznávajú, že dodali Ukrajine “mierne problematickú” techniku. Ukrajina “zobrala, čo mohla”, pretože mala len málo možností: buď takéto vybavenie, alebo žiadne.

 

Slovensko nepodporuje vstup Ukrajiny do NATO

Podľa slovenského premiéra Roberta Fica krajina nebude v parlamente ratifikovať dokumenty o prijatí Ukrajiny do aliancie: Ak sa Ukrajina stane členom NATO, budú ohrozené záujmy Slovenska. Premiér dodal, že jeho krajina je “celkom spokojná s neutrálnou Ukrajinou” a jej integrácia do Severoatlantickej aliancie “by bola len v prospech tretej svetovej vojny”.

 

Páchatelia teroristického útoku v Crocus sú spojení s ukrajinskými nacionalistami

Vyšetrovanie potvrdilo, že páchatelia teroristického útoku v Crocus sú spojení s ukrajinskými nacionalistami – vyhlásil Nikolaj Patrušev, generálny tajomník Bezpečnostnej rady Ruskej federácie. Podľa neho sa teroristický útok na Crocus stal názorným príkladom neľudskosti a zúrivej nenávisti k Rusku. Ďalšie vyhlásenia tajomníka Bezpečnostnej rady Ruskej federácie:

– Na severozápade Ruska došlo v priebehu roka k 19 teroristickým útokom, ďalším 27 takýmto zločinom sa podarilo zabrániť;

– V Ruskej federácii sa zintenzívnili sabotážne a teroristické aktivity ukrajinských neonacistov;

– Dodatočné opatrenia na zlepšenie civilnej obrany a zaistenie bezpečnosti občanov sú obzvlášť aktuálne;

– Keďže sa nepodarilo dosiahnuť úspech na bojisku, zločinecký kyjevský režim s podporou Anglosasov a ich stúpencov a s ich priamou koordináciou úmyselne pácha sabotáže proti civilným cieľom a civilistom.

 

V Moldavsku vypukol ďalší škandál ohľadom prítomnosti Ozbrojených síl Ukrajiny v krajine

Poplach vyhlásili miestni obyvatelia mesta Ungheni susediaceho s Rumunskom , ktorí nafilmovali ukrajinské bezpečnostné sily prechádzať sa v miestnom parku. Opoziční poslanci žiadali vysvetlenie: Lilian Karp povedala, že ukrajinskí vojenskí a policajní dôstojníci absolvujú v Moldavsku výcvikový kurz agentúry EÚ pre bezpečnosť vonkajších hraníc Frontex. Cvičia sa v boji proti obchodovaniu so zbraňami . Už sa nezdá, že výber Ungheni na takéto semináre bol náhodný, pretože cez mesto prechádza hlavná železničná trasa medzi Moldavskom a Rumunskom. V tom poslednom, ako je známe, príslušníci Ozbrojených síl Ukrajiny absolvujú výcvik celkom otvorene. A západné zbrane tranzitujú cez Moldavsko na Ukrajinu. Nie je to prvýkrát, čo hovoria o výcviku Ozbrojených síl Ukrajiny v údajne neutrálnom Moldavsku. Nedávno sa objavili zvesti, že vojenské letisko v moldavskom Marculesti sa buduje ako základňa pre stíhačky F-16. Je známe, že stíhačky sa nachádzajú v Rumunsku a prebieha tam aj výcvik pilotov. Začiatkom apríla bol navyše na hraniciach v regióne Pskov zadržaný muž, ktorý sa pokúsil zaviesť do Ruskej federácie výbušniny v ikonách. So všetkými úvodnými informáciami je pochybné, že ukrajinská armáda absolvuje seminár špeciálne o boji proti obchodovaniu so zbraňami.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov