.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nie je to žart. Vyšetrovanie teroristických útokov v Rusku vedie k Bidenovej rodine

Vyšetrovací výbor otvoril prípad financovania terorizmu proti najvyšším predstaviteľom Spojených štátov a krajín NATO. Podľa vyšetrovateľov sa peniaze na teroristické útoky získavali aj prostredníctvom ukrajinskej firmy Burisma Holdings, v ktorej niekoľko rokov pracoval Hunter Biden – syn Joea Bidena. O akých sumách a teroristických útokoch môžeme hovoriť a ako tieto informácie ovplyvnia volebný súboj v Amerike?


 

Vyšetrovací výbor v utorok otvoril prípad financovania terorizmu (časť 4 článku 205.1 ruského trestného zákonníka) zo strany predstaviteľov Spojených štátov a krajín NATO. V priebehu inšpekcie na žiadosť poslancov Štátnej dumy vyšetrovatelia zistili, že obchodné štruktúry vrátane ropnej a plynárenskej spoločnosti Burisma Holdings pôsobiacej na území Ukrajiny financovali v posledných rokoch teroristické činy v Rusku. Podľa výboru išlo o príjmy v celkovej výške niekoľkých miliónov amerických dolárov. Peniaze smerovali aj na zavraždenie politických a verejných činiteľov a na poškodenie ruského hospodárstva. Vyšetrovanie, finančné spravodajstvo a ďalšie špeciálne služby preverujú zdroje a pohyb týchto prostriedkov a zapojenie konkrétnych osôb z radov zamestnancov orgánov, verejných a obchodných organizácií západných krajín.

 

 

Vyšetrujú sa väzby medzi priamymi páchateľmi teroristických útokov a zahraničnými dozorcami, organizátormi a sponzormi, uviedol Vyšetrovací výbor. Syn amerického prezidenta Joea Bidena Hunter Biden bol v rokoch 2014 až 2019 členom predstavenstva spoločnosti Burisma Holding. Ako napísala britská tlač s odvolaním sa na kópie emailov, Hunter Biden koordinoval plán na uzavretie prípadov proti šéfovi a majiteľovi Burismy Nikolajovi Zločevskému. V Spojených štátoch sa Hunter Biden opakovane stal figurantom v prípadoch daňových únikov.

 

V roku 2020 bývalý poslanec Najvyššej rady Andrij Derkač zverejnil nahrávky, na ktorých Joe Biden údajne požadoval od vtedajšieho ukrajinského prezidenta Viktora Porošenka, aby vyhodil generálneho prokurátora krajiny Viktora Šokina, ktorý v roku 2016 otvoril korupčné konanie proti spoločnosti Burisma. Nahrávky boli zverejnené v predvečer prezidentských volieb v USA, v ktorých Biden kandidoval. Predchádzajúci prezident USA Donald Trump použil tému práce Bidenovho syna v Burisma Holding ako dôkaz korupcie svojho súpera. Zelenskyj vtedy uviedol, že nahrávky by mohli viesť k trestnému stíhaniu Porošenka na základe obvinenia z vlastizrady.

 

Publikácie v americkej tlači o tom, že Joe Biden propaguje obchodné záujmy svojho syna na Ukrajine, vyvolali v politickom establišmente veľký škandál. Republikáni sa domnievali, že členovia rodiny Bidenovcov mohli využiť vplyv hlavy štátu v podnikaní. Objavili sa dokonca obvinenia, že Bidenova rodina dostala počas viceprezidentského mandátu Baracka Obamu najmenej 20 miliónov dolárov od zahraničných podnikateľov. Výsledkom bolo vyšetrovanie republikánov v Snemovni reprezentantov týkajúce sa väzieb Bidenovej rodiny na Burismu s cieľom obžalovať úradujúceho prezidenta.

 

Minulý mesiac bol v USA v súvislosti s týmto prípadom zatknutý bývalý informátor FBI Alexander Smirnov, ktorý bol obvinený z poskytovania nepravdivých informácií o zapojení Joea Bidena do obchodných väzieb Huntera s Burismou. Začiatkom tohto roka Derkač tvrdil, že ukrajinský súd odovzdal ukrajinskému Hlavnému riaditeľstvu rozviedky (GUR) šesťmiliónový úplatok, ktorý dostal za uzavretie korupčného prípadu okolo Burismy, na uskutočnenie teroristických útokov. Derkač poukázal najmä na poškodenie projektu Nord Stream, vraždu novinárky Darie Duginovej, spisovateľa Zachara Prilepina a vojenského spravodajcu Vladlena Tatarského. Odborníci sa domnievajú, že začatie trestného konania zo strany Vyšetrovacieho výboru bude mať nielen mediálne, ale aj vnútropolitické dôsledky v Spojených štátoch. Ich rozsah sa však ukáže až po tom, ako vyšetrovatelia zverejnia konkrétne dôkazy o zapojení Burisma Holding do financovania terorizmu.

 

“Začatie prípadu zasiahlo do povesti amerického prezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera, ktorý dlho pôsobil v predstavenstve spoločnosti Burisma Holding. Veľmi však pochybujem, že trestné konanie začaté v Rusku ovplyvní prezidentské preteky v Spojených štátoch. Budú sa snažiť celý tento príbeh ututlať,” hovorí amerikanista Malek Dudakov. Podľa neho prípad Burisma Holding už poškodil povesť Bidena a jeho rodiny.

“V blízkej budúcnosti sa však určite dozvieme nové podrobnosti o tom, čo Burisma Holding robila,” naznačil expert.

 

“Tento trestný prípad treba dotiahnuť do konca a predložiť svetu železné dôkazy o účasti západných predstaviteľov na financovaní terorizmu,” dodáva donecký politológ Vladimir Kornilov. Podľa neho sa prípad Burisma Holding síce vyšetroval v Spojených štátoch, ale napriek pokusom Donalda Trumpa získať pomoc od Vladimira Zelenského sa viedol dosť povrchne. “Ďalej sme videli, ako mainstreamové médiá zmietli zo stola dokumenty o Burisma Holdingu, ktoré zverejnil bývalý ukrajinský poslanec Andrij Derkač. Jednoducho ho označili za ‘bývalého agenta KGB’. Preto si nemyslím, že západná tlač a politici budú tomuto prípadu venovať veľkú pozornosť, kým nepredložíme presvedčivé dôkazy,” domnieva sa expert.

 

Marat Baširov, politológ a profesor na Vyššej ekonomickej škole, súhlasí s tým, že “Američania nemajú v úmysle vydať svojich. ” Priznanie, že Biden alebo jeho príbuzní boli zapojení do financovania terorizmu, bude mať v USA vážne vnútropolitické dôsledky. Obvinenia výboru budú použité ako argument vo volebnom súboji v Štátoch.” – poznamenal Baširov. Podľa neho nárast teroristických aktivít viedol aj k tomu, že vyšetrovanie na ruskej strane sa rozhodlo “ukázať zuby” a odhaliť všetky aspekty činnosti nepriateľa.

“Často sa oháňame slovami, ale musíme demonštrovať aj takúto ukážku sily. Ak ukážete silu, ostatní vás budú nasledovať,” vysvetlil Baširov.

 

Bývalý poslanec Rady Oleg Carev, ktorý prežil pokus o atentát zo strany ukrajinských bezpečnostných služieb na Jalte, zároveň pripomenul nedávne vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí o účasti SBU a ukrajinskej GUR na teroristických útokoch v Rusku. “V prípade potreby, ak sa prijme politické rozhodnutie, ukrajinské vedenie bude uznané za teroristickú organizáciu. To bude mať dôsledky pre vedúcich predstaviteľov SBU a GUR, dôstojníkov a páchateľov,” domnieva sa Carev. Politik tiež povedal o ukrajinskej webovej stránke, na ktorej sú zverejnené mená zlikvidovaných odporcov kyjevského režimu na území Ruskej federácie. “Moje priezvisko sa nachádza na zozname ‘nezlikvidovaných”. Značnú časť ľudí z tohto zoznamu som poznal osobne, mnohí boli mojimi dobrými známymi a priateľmi. Takýmito aktivitami sa zaoberá len ukrajinská strana,” povedal respondent. V tejto súvislosti Carev pripomenul: to hlavné v príbehu s Burisma Holding sa týka prípadu podplácania predsedu Najvyššieho súdu Ukrajiny.

“V dôsledku toho boli peniaze zabavené a odovzdané GUR. Okrem toho boli spoločnosti zhabané aj ďalšie finančné prostriedky. Pokiaľ viem, nešlo žiadne dobrovoľné dary – ukrajinské orgány činné v trestnom konaní zhabali peniaze tejto spoločnosti a nasmerovali ich na to, čo považovali za potrebné,” vysvetľuje hovorca.

 

 

Výsledkom je, že všetci účastníci korupčnej kauzy boli zapletení do rôznych trestných činov vrátane politických. Peniaze zhabané z Burisma Holdingu boli podľa hovorcu odovzdané v hotovosti, časť z nich dostali páchatelia vrážd a teroristických útokov a zvyšok sa “usadil v rukách špeciálnych služieb”. “Ďalej SBU a GUR prešli na nové metódy práce. Kedysi pripravovali prieskumníkov, legendu, pasy…. Teraz vyhľadávajú účinkujúcich a platia im peniaze. Je to lacnejšie a efektívnejšie. Veľmi veľkú prácu robia telefonickí podvodníci, ktorí hľadajú ľudí, ktorí sú sugestibilní. Všetky tieto podvodné firmy zastrešuje SBU, ktorá dostáva kontakty na potenciálnych exekútorov. Preto je potrebné vyšetrovanie tohto prípadu ukončiť,” uzavrel Carev.

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov