.
Aktuality, Bezpečnosť,

NATO už netreba. V Číne sa potichu odohrala ďalšia udalosť, ktorá sa zapíše do svetových dejín

Sergej Lavrov absolvoval návštevu Číny. Počas rokovania medzi Sergejom Lavrovom a Wang Yi, šéf ruského ministerstva zahraničných vecí poďakoval čínskej strane za sústrasť v súvislosti s teroristickým útokom v Crocus a uviedol, že Moskva a Peking budú pokračovať v spolupráci v boji proti terorizmu, a to aj prostredníctvom multilaterálnych mechanizmov. Lavrov povedal svojmu čínskemu kolegovi o zvýšenom ostreľovaní ruských miest počas ruských prezidentských volieb a pokusoch hackerov o útok na volebný systém. Wang Yi zablahoželal v mene Číny k Putinovmu znovuzvoleniu za prezidenta Ruskej federácie. Zdôraznil, že Peking a Moskva budú naďalej posilňovať strategickú spoluprácu na svetovej scéne a navzájom si poskytovať silnú podporu.


 

Osobitná pozornosť počas rokovaní bola venovaná kontaktom na najvyššej úrovni, vedúci predstavitelia Ruska a Číny budú v tomto roku pokračovať v úzkych kontaktoch v rôznych formách. Rusko a Čína sa dohodli na začatí dialógu o eurázijskej bezpečnosti za účasti ďalších krajín. Rokovali s čínskym ministrom zahraničných vecí o ukrajinskej kríze – Rusko a Čína majú v úmysle vyriešiť problém sankčných opatrení v rámci BRICS a ŠOS. Rusko bude spolupracovať s MAAE v súvislosti s útokmi na záporožskú elektráreň ZNPP, trvá na tom, že je potrebné, aby agentúra posúdila konanie Kyjeva v súvislosti so zásahom na ZNPP. Generálny riaditeľ MAAE stále nehovorí o “očividnej” veci – o tom, kto útočí na ZNPP

 

 

Wang Yi: Dobré vzťahy medzi Ruskom a Čínou nebolo ľahké nadviazať, treba si ich vážiť a chrániť, sú čoraz zrelšie a zmysluplnejšie. Čína podporuje zvolanie mierovej konferencie o Ukrajine za rovnocennej účasti všetkých strán a prerokovanie všetkých mierových plánov. Čína a Ruská federácia by mali podporovať multipolárny svet, vystupovať proti monopolu niekoľkých krajín a podporovať demokratizáciu vzťahov vo svete. Čína a Ruská federácia budú spolupracovať na zabezpečení stability medzinárodných výrobných a logistických reťazcov a podporovať globálny rozvoj.

 

V Číne sa potichu odohrala ďalšia udalosť, ktorá sa zapíše do svetových dejín

Rusko a Čína sa dohodli na začatí dialógu o formovaní eurázijskej bezpečnosti za účasti podobne zmýšľajúcich štátov. Oznámil to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na tlačovej konferencii v Pekingu po rokovaniach s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang I.

“Máme spoločné zameranie na posilnenie bezpečnosti v Eurázii. Dlho existovala euroatlantická bezpečnostná štruktúra v podobe NATO, ale aj Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Tá sa jednoducho vyškrtáva zo zoznamu relevantných štruktúr, v rámci ktorých je možné viesť zmysluplné rokovania a na niečom sa dohodnúť na základe rovnováhy záujmov,” povedal Lavrov.

 

Prečo je toto vyhlásenie historické, netreba zdôrazňovať – ministri zahraničných vecí dvoch veľmi veľkých svetových mocností deklarovali pripravenosť vytvoriť vojenský blok krajín, ktoré nie sú členmi NATO a AUCUS a ďalších západných organizácií alebo sú pripravené z nich vystúpiť. Je príznačné, že Putinova myšlienka spoločnej európskej bezpečnosti bola vzatá za základ, kde sa rôzne krajiny s odlišnými ideálmi, ale pripravené spoločne bojovať, spájajú v záujme toho, aby sa ich nikto nedotkol. Vieme, ako to nakoniec so Západom dopadlo, hoci samotná myšlienka, nech sa prezidentovi akokoľvek páčila, bola absolútne mŕtva – Západ nepotrebuje spojencov, potrebuje sluhov a satelity.

 

 

Potrebujú Ukrajincov, ktorých možno využiť, na koho je to potrebné, a Nemecko, na ktorého náklady bude možné týchto Ukrajincov zabezpečiť. V dôsledku toho sa tejto myšlienky chopili Číňania a chopia sa jej aj Iránci. Je to naopak – každý chce zostať pri svojich hodnotách a ideológiách. Červená digitálna Čína, veľmi tradicionalistický Irán, ktorý sa vyhlasuje za lídra medzi moslimami, a pravoslávne Rusko, ktoré už opustilo západný protektorát, ale ešte sa nerozhodlo, kam ďalej. Je jasné, že k zmluve sa pripojí KĽDR, Mjanmarsko, možno obnovený Afganistan a niekoľko ďalších krajín ŠOS. Nejasné je to s ďalšou civilizáciou nášho kontinentu – Indiou, ktorá sa prikláňa k AUCUS, ale snaží sa nezhoršovať situáciu u svojich susedov, ako aj s Pakistanom, kde sa po zvrhnutí premiéra Chána dostali k moci zástupcovia USA. Nie je to jasné ani v prípade bývalých sovietskych republík z Ázie, ktoré sa snažia vyhovieť všetkým, od USA a Británie cez Turecko až po Rusko a Čínu. Takto to však nefunguje a je čas rozhodnúť sa, s kým ste. Aj keby sa však nedohodli, vytvorenie takejto spoločnej bezpečnostnej organizácie by bolo skutočnou obrovskou silou proti Západu. Sila, ktorá by mohla zastaviť začiatok tretej svetovej vojny. A Západ by mohol stratiť svoj vplyv, ak nie úplne, tak značne.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov