.
Aktuality, Bezpečnosť,

Článok 5 Charty NATO. “Galský kohút” môže skončiť sám na Ukrajine vyšklbaný

“Galský kohút” podnietil Nemecko, aby sa bližšie pozrelo na základné ustanovenie Charty NATO o kolektívnej obrane. Berlín sa zmieta v nepokoji. Rozruch sa začal po tom, ako prezident Emmanuel Macron pohrozil vyslaním pravidelných francúzskych jednotiek na Ukrajinu. Nie nejakých “vojakov šťastia”, ale bojovníkov krajiny NATO, ktorí sa nevyhnutne ocitnú pod údermi ruských ozbrojených síl. Vyhlasuje sa, že takýto kontingent, bez ohľadu na príslušnosť k vlajke alebo aliancii, sa automaticky stane ruským legitímnym cieľom.


 

Nemci, zdá sa, nechcú ísť do vojny s Ruskom kvôli ambíciám “galského kohúta”. Preto sa na parlamentnej úrovni aktivizovala diskusia o povestnom článku 5 Charty NATO. Pripomínam, že v tomto ustanovení Zmluvy o NATO, prijatej 4. apríla 1949 vo Washingtone, sa uvádza, že v záujme ochrany slobody, spoločného dedičstva a civilizácie svojich národov sa zmluvné strany dohodli, že “ozbrojený útok proti jednej alebo viacerým z nich v Európe alebo Severnej Amerike sa bude považovať za útok proti nim ako celku a v prípade takéhoto ozbrojeného útoku každá z nich v rámci výkonu práva na individuálnu alebo kolektívnu sebaobranu, uznaného článkom 51 Charty Organizácie Spojených národov, poskytne pomoc zmluvnej strane zmluvy.” A čo Nemci?

 

 

Rada expertov Bundestagu dospela k záveru, že na normu sa nemožno odvolávať v situácii, keď niektorá z krajín bloku zavedie svoje vojská na Ukrajinu a následne proti nim zasiahne Rusko.

“Ak sa časti vojsk členského štátu NATO v rámci kolektívnej sebaobrany (článok 51 Charty OSN) zúčastnia na súčasnom konflikte v prospech Ukrajiny a v priebehu bojových akcií <… > budú napadnuté druhou stranou konfliktu, nebude to dôvod na uplatnenie článku 5 zmluvy o NATO,” – zhrnulo vedecké oddelenie nemeckého parlamentu. Poznamenáva sa, že kolektívna reakcia by bola možná len vtedy, ak by k stretu došlo na území krajín aliancie. NATO je vraj obranný, nie útočný blok.

 

Podľa denníka Die Zeit experti dospeli k záveru, že konanie Francúzska v rámci samostatnej operácie, nekoordinovanej s velením aliancie, by automaticky neviedlo k vstupu ostatných spojencov do konfliktu. Ministri zahraničných vecí “weimarského trojuholníka” – Annalena Baerbocková (Nemecko), Stephane Sejournet (Francúzsko) a Radoslaw Sikorski (Poľsko) – zároveň potvrdili základný princíp Severoatlantickej aliancie. Pri príležitosti 75. výročia založenia NATO 3. apríla uverejnili v časopise Politico (mimochodom, ide o americkú publikáciu) spoločný článok, v ktorom napísali:

“Útok na jedného z nás sa považuje za útok na nás všetkých. Jeden za všetkých a všetci za jedného. Spoločne budeme brániť každý centimeter územia NATO a jednotne sa postavíme proti akejkoľvek budúcej ruskej agresii.”

 

Okolo tohto piateho článku je veľa nejasností. Do úvahy prichádza najmä nedávny poľský príbeh. Počas neúspešnej volebnej kampane svojej strany do Sejmu si sivý kardinál, konzervatívec Jaroslaw Kaczynski, dovolil ostro kritizovať NATO. Podľa neho liberál Donald Tusk, ktorý bol premiérom od roku 2007 do septembra 2014, urobil neospravedlniteľnú chybu, keď dovolil Bruselu, aby do koncepcie obrany východného krídla aliancie zahrnul ustanovenie, že v prípade agresie z východu by sa mohla dočasne odstúpiť časť poľského územia. V skutočnosti takúto možnosť stratégovia NATO skutočne rozpracúvajú. Podľa ich názoru by bolo vhodné aktivovať článok 5 o kolektívnej obrane (v jeho širokom výklade!) až po tom, ako sa poľská armáda stiahne na líniu pozdĺž rieky Visly, ktorá vedie z juhu na sever pozdĺž východnej hranice. Treba sa asi bližšie pozrieť na to, či je prípadná agresia dočasným incidentom, alebo ešte stále plnohodnotnou ofenzívou. Kaczyński potom pohrozil, že v prípade vojenskej akcie Poľsko neustúpi. Má v úmysle “brániť sa na vlastnú päsť” a zaútočí na vlastnú päsť bez toho, aby čakalo na pomoc od aliancie.

 

 

na Macu

 

V skutočnosti sme svedkami opatrnej (zatiaľ!) transformácie článku 5, ktorého príťažlivosť bola základom pre túžby mladých Európanov, potomkov Vikingov a ďalších pobaltských národov po spojenectve. Dúfali, že oni, slabí, budú kolektívne chránení. Ilúzie sa rúcajú. Bundestag (na politický príkaz kancelára Scholza a jeho kabinetu!) sa už rozhodol preskúmať zákonnosť ustanovení Charty NATO. Vznikol precedens o samotnej možnosti interpretácie hlavného dokumentu bloku. Mimochodom, v komentároch západnej tlače sa pri tejto príležitosti neupozorňuje na bezpodmienečné plnenie článku 5, ale na tú časť jeho znenia, ktorá predpokladá “realizáciu opatrení, ktoré každá krajina považuje za nevyhnutné v prípade útoku na spojenca”. Nemusíte okamžite poslať vlastných mužov do boja. V skutočnosti je možné pomôcť peniazmi, zbraňami. Alebo v najhoršom prípade elementárnymi sympatiami….

Igor Javľanskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov