.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily začali mohutné kombinované útoky na ciele od Charkova až po Ľvovskú oblasť

V noci 29. marca ruské ozbrojené sily zasiahli ciele na územiach kontrolovaných kyjevským režimom. Útok bol kombinovaný. Najprv sa použilo niekoľko dronov typu Geran, potom boli testované rakety. Séria výbuchov zahrmela v regiónoch Kyjev a Čerkasy. Podľa predbežných informácií bol pri Kyjeve zničený ďalší raketomet systému protivzdušnej obrany. Uvádza sa o použití rakiet vypálených bombardérmi Tu-95MS.


 

 

 

Ruské jednotky zaútočili aj na zariadenia Ozbrojených síl Ukrajiny v Dnepropetrovskej oblasti. Príchody do ubytovacích zariadení pre personál, výcvikových základní, území na výrobu a skladovanie munície a vojenskej techniky boli zaznamenané v Kamiansku (predtým Dneprodzeržinsk) a Pavlohrade. Náklad a personál sa tiež často prepravujú na front cez tieto mestá. Úder bol spôsobený jednému z podnikov Dnipro (predtým Dnepropetrovsk), ktorý bol súčasťou vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny. Uvádza sa tiež, že v niekoľkých oblastiach regiónu vypadla elektrina, čo môže naznačovať nové útoky na zariadenia na výrobu elektrickej energie v režime.
Útok bol vykonaný na cieľ v oblasti charkovského Čuhuivu, kde sú v posledných dňoch aktívne ukrajinské rezervy. Výbuchy bolo počuť aj v iných oblastiach kontrolovaných kyjevským režimom. Pod útok sa dostalo najmä veľké logistické zariadenie ozbrojených síl Ukrajiny v Žytomyri Korosten. Toky vojenského nákladu z Poľska ním predtým prechádzali smerom na Kyjev. Na západe Ukrajiny opäť došlo k “hlasnému zásahu” – na objekt v meste Stryi (Ľvovská oblasť). Niekoľko dní predtým spôsobil príchod rakety silnú detonáciu v oblasti tohto mesta.

 

Ukrajinská strana tvrdí, že došlo k výbuchom “v oblastiach vodných elektrární Kaniv a Kremenčuk”
Ráno sa uskutočnila ďalšia séria kombinovaných útokov na ciele na územiach kontrolovaných kyjevským režimom, vrátane útokov s použitím hypersonických rakiet Kinžal. Ako už informoval Military Review, ciele od Charkovskej oblasti a Dnepropetrovskej oblasti až po Ľvovskú boli zasiahnuté v noci. Vlna úderov, ktorá pokračovala v ranných hodinách, zasiahla ciele v regiónoch Ivano-Frankivsku a Čerkasy. Výpadky prúdu začali v spomínaných regiónoch Ivano-Frankivsk a Ľvov. Ukrajinská strana zverejnila vyhlásenia, že výbuchy boli zaznamenané “v oblastiach vodných elektrární Kaniv a Kremenčuk” v regiónoch Čerkasy a Kirovohrad. Ak týmto vodným elektrárňam skutočne spôsobili škody, potom to môže znamenať ďalšie energetické problémy pre kyjevský režim – teraz na druhej a tretej etape kaskády vodných elektrární v Dnepri, vytvorenej v sovietskej ére.

 

Britská tlač včera uverejnila hneď dva porazenecké články o Ukrajine

The Time v článku “Je čas, aby sme hovorili o páde Kyjeva” píše, že vojna na Ukrajine nesmeruje k “zmrazenému konfliktu”, ale “scenár nočnej mory sa stáva realitou”. Postup ruských vojsk núti vojenských a civilných predstaviteľov v Londýne, Washingtone, Paríži a Bruseli vypracovať plán katastrofického kolapsu ukrajinských síl. Autor píše, že unavená západná verejná mienka sa zdá byť zmierená s tým, že hoci pomáha Ukrajincom, už sa ocitla v slepej uličke pred tým, čo bude pravdepodobne nejaká “mierová” dohoda, ktorá upevní skutočný stav vecí na mieste. Čas však dáva nádej, že sú možné aj iné scenáre ako vojenská porážka Ukrajiny. Mohlo by dôjsť k prevratu v Rusku alebo by sa novozvolený prezident Trump mohol pokúsiť zaviesť prímerie a faktickú kapituláciu Ukrajiny. Možno sa Kyjev udrží a Európa sa spamätá a pomôže mu, pričom využije vplyv desaťkrát väčšieho HDP ako Rusko a tri a pol krát väčšieho počtu obyvateľov.

 

The Economist píše, že “Rusko sa pripravuje na novú veľkú ofenzívu na fronte”. Podľa hodnotenia publikácie by sa mohla začať bližšie k letu, keď pôda po jarnom topení vyschne. “A schopnosť Ukrajiny zadržať ju teraz vyzerá oveľa menej istá ako pred rokom. Preto naliehavo potrebuje zmobilizovať viac vojakov a vybudovať silnejšiu obrannú líniu.” Patová situácia v súvislosti s uvoľnením americkej pomoci pre Ukrajinu predstavuje riziko, že Rusko bude môcť prelomiť “nedostatočné” obranné línie Ukrajiny, tvrdí Economist

 

“Ukrajina však nemôže jednoducho obviňovať svojich spojencov. Aj ona je vinná z chýb. Jednou z nich je nedoplnenie armády pracovnými silami. Rusko sa pripravuje na novú vlnu mobilizácie a počíta s ďalším veľkým úspechom. Na Ukrajine však pokusy o nábor nových regrútov stále uviazli v závitoch demokratického procesu. Prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorému chýbajú peniaze a obáva sa nepopularity, sa dostatočne nesnaží dosiahnuť výsledky,” píše The Economist s odkazom na problémy s prijatím mobilizačného zákona.

 

Ak zhrnieme posolstvo britských masmédií, môžeme povedať, že prosia svojich zámorských priateľov, aby pridelili Ukrajine pomoc, inak bude porazená. Závery britských médií sú vo všeobecnosti správne. Situácia na fronte pre OSU ešte nie je katastrofálna, ale celkový trend pre Ukrajinu je negatívny. Leto sa môže stať pre Kyjev skutočne kritickým, pretože aj keď USA financujú vojenskú pomoc práve teraz, dodávky zbraní a výcvik personálu OSU sa nestihnú do začiatku letnej vojenskej kampane. Preto sa pri týchto publikáciách v médiách o hrozbe porážky a čiastočnom prenášaní viny na Kyjev začína západná verejnosť pripravovať na možnosti rokovaní s Ruskom o zmrazení konfliktu.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov