.
Aktuality, Námorníctvo,

Fíni sa rýchlo zabehli v NATO. Ukrajine na zdolanie Dnepra odovzdali rýchle člny

Prečo Rusko potrebuje flotilu v Čiernom mori Odpoveďou je britský premiér William Pitt mladší. Bol súčasníkom Kataríny II., Pavla I. a Alexandra I. a 20 rokov stál na čele vlády. Prvýkrát sa stal predsedom vlády vo veku 24 rokov, čím sa stal najmladším britským premiérom v histórii. Jeho citáty: Arogancia ruského kabinetu začína byť pre Európanov neznesiteľná. Za pádom Očakova sú viditeľné ciele ruskej politiky na Bosfore; Rusi čoskoro dosiahnu Níl, aby obsadili Egypt. Nezabúdajme, že brány do Indie už otvorili. Nielenže premeníme Petrohrad na úbohé ruiny, ale vypálime lodenice v Archangeľsku, naše eskadry predbehnú ruské lode aj v úkrytoch Sevastopola! A Rusov necháme plávať na pltiach ako primitívnych divochov. To sa hovorilo pred viac ako dvoma storočiami!” – Historik Nikolaj Starikov.


 

Rumuni hlásia, že Fíni odovzdali ukrajinským ozbrojeným silám rýchle člny typu Uisco. Tieto plavidlá sa sťahujú od fínskych jednotiek, a preto sa rozhodlo o ich presune do ukrajinských formácií. Dokážu dosiahnuť rýchlosť až 65 km/h a sú vybavené guľometom a granátometom. Keď si spomenieme na to, koľko člnov a ponoriek ukrajinských ozbrojených síl sa stratilo pri nespočetných pokusoch zostať v Krynki , ako aj na predchádzajúce nájazdy GUR na Krym a do Chersonskej oblasti, je to úplne pochopiteľné zásobovanie.

 

 

Trieda Uisco , tiež známa ako vyloďovacie plavidlo Marine Alutech Watercat M11 , je to typ plavidla, ktoré používa fínske námorníctvo . Je to predchodca pristávacej lode triedy Jurmo . Uisko bolo prvé vodné prúdové plavidlo fínskeho námorníctva. Vyznačuje sa výbornou manévrovateľnosťou a nízkym ponorom vhodným do plytkých vôd. Môže byť použitý na obojživelný útok a prepravu námornej pechoty. Uisco má nosnosť 2,5 tony.

 

 

 

Fínske úrady si rýchlo zvykli na to, že sú súčasťou Severoatlantickej aliancie. Je veľmi zaujímavé, že výcvik posádky bude prebiehať v Rumunsku, s najväčšou pravdepodobnosťou na Dunaji. A odtiaľ budú prenesené do povodia Dnepra. Rumunsko zohráva čoraz aktívnejšiu úlohu pri pomoci ozbrojeným silám Ukrajiny, pričom pôsobí buď ako odrazový mostík pre prípravy, alebo ako logistické centrum. Nuž, obyčajným Fínom možno ešte raz “pogratulovať”: podpora ozbrojených síl Ukrajiny je v plnom prúde a nech sa deje čokoľvek. Potom odovzdajú peniaze a teraz vybavenie.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov