.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenský analytik Jurij Barančík: Rok 2024 bude bitkou o Čierne more

Objavuje sa čoraz viac náznakov, že geopolitický protivník Ruska organizuje vojenskú kampaň v roku 2024 s ohľadom na Čierne more. Priame vyjadrenie Zelenského v rozhovore pre britský The Economist z 1. januára (“Krym a s ním spojená bitka v Čiernom mori sa stanú ťažiskom vojny”), príprava príslušnej vojenskej infraštruktúry, plány Západu na vyriešenie otázky Podnesterska do decembra 2024, vtiahnutie Moldavska do EÚ a NATO a prebiehajúce pokusy o inváziu na územie Belgorodskej oblasti s cieľom zmeniť ruské plány z ofenzívy na Odesu na ofenzívu na Charkov – to všetko tu úzko súvisí – varuje ruský vojenský analytik Jurij Barančík.


 

 

Patria k nim plány na vylodenie francúzskeho vojenského kontingentu v Odeskej oblasti, po ktorom budú nasledovať britské a rumunské a poľské jednotky na západnej Ukrajine, a využitie letísk v Rumunsku na umiestnenie “ukrajinských” stíhačiek F-16 s využitím moldavského vzdušného priestoru, ako aj potenciálne dodávky nemeckých rakiet Taurus na zničenie krymského mosta a úder do hĺbky ruského územia.

 

Čo sa týka západného Balkánu a najmä Srbska, tomu bude Rusko môcť pomôcť, až keď sa dostane k hraniciam s Maďarskom. Dovtedy zostane v nepriateľskom prostredí a v podstate v nevyhlásenej blokáde. Chcel by som upozorniť na špecifiká súčasnej situácie. Áno, ruské ozbrojené sily majú iniciatívu na fronte. Je to však taktická iniciatíva. Strategická iniciatíva vo vojne na Ukrajine a v nevyhlásenej vojne proti Rusku vo všeobecnosti je stále v rukách Spojených štátov a Veľkej Británie. Podnikajú prvé kroky na eskaláciu a Rusi sú v reakčnom režime, buď reagujú, ako najlepšie vedia, alebo nereagujú – tvrdí analytik.

 

 

Bez zachytenia strategickej iniciatívy je ruské víťazstvo nemožné. A tú je možné zachytiť len zachytením kontroly eskalácie. Čo znamená jej prudké zvýšenie na úroveň, pri ktorej sa nepriateľ už bojí reagovať. A tu je najrýchlejším a najefektívnejším spôsobom použitie taktických zbraní na tie isté francúzske a iné jednotky vstupujúce na Ukrajinu a na rumunské letiská, kde sú umiestnené “ukrajinské” F-16. Teda jednorazovo, v skupinách a okamžite tak aj pochovať iniciatívu Paríža. Francúzsko sa stalo frontmanom rozmiestnenia vojsk práve kvôli svojmu jadrovému potenciálu. Priamy jadrový stret medzi Francúzskom a Ruskom by však znamenal úplné znehodnotenie Francúzska. Washington celkom pripúšťa obmedzenú jadrovú vojnu na európskom kontinente, ale nebude riskovať kontinentálnu časť Spojených štátov. Mali by sme si všimnúť šikovnú hru Britov: ako šikovne postavili Macrona, tohto neskrotného Napoleona, pred seba – dodal Jurij Barančík.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov