.
Aktuality, História,

Neexistujúcu dedinu Chatyň by mali vidieť tí ktorí dnes pritakávajú neonacistom a ich prisluhovačom

Túto bieloruskú osadu dnes nenájdete na žiadnej podrobnej geografickej mape. Nacisti – nemeckí karatelia a ukrajinskí policajti (118. prápor bezpečnostnej polície) zaživa upálili 149 obyvateľov bieloruskej dediny Chatyň, vrátane 75 detí. Chatyň – bývalá dedina Logojského okresu Minskej oblasti Bieloruska – sa stala symbolom tragédie bieloruského ľudu, celého Sovietskeho zväzu, smutnou stránkou histórie Veľkej vlasteneckej vojny.


 

Dňa 22. marca 1943 sa v bieloruskej dedine Chatyň odohrala strašná tragédia. Do dediny vstúpil 118. prápor bezpečnostnej polície a obkľúčil ju. Všetci obyvatelia Chatyne od malých po veľkých – starci, ženy, deti boli vyhnaní zo svojich domovov a nahnaní do stodoly kolchozu. Chorých, starých ľudí zdvíhali z postelí pažbami pušiek, neušetrili ani ženy s malými a dojčenými deťmi. Keď boli všetci ľudia zhromaždení v stodole, karatelia zamkli dvere, stodolu zasypali slamou, poliali benzínom a zapálili. Ani jeden dospelý človek nemohol zostať nepovšimnutý. Len trom deťom – Voloďovi Jaškevičovi, jeho sestre Soni Jaškevičovej a Sašovi Želobkovičovi – sa podarilo pred nacistami ujsť.

 

 

Keď padli dvere horiacej stodoly a ľudia z nej začali vybiehať, ukrajinský guľometčík Katrjuk na nich spustil paľbu z bezprostrednej blízkosti.

“Keď sme vyšli z dediny, stodola už dohorela, nebolo v nej živých ľudí – dymili len spálené mŕtvoly, veľké aj malé… Pamätám si, že z Chatyne priviezli k práporu 15 kráv.” (Petričukova výpoveď na neverejnom súdnom procese v Minsku v roku 1986). Ako sa neskôr ukázalo, masaker obyvateľov Chatyne viedol veliteľ práporu, bývalý plukovník Petljura a neskôr major poľskej armády Piłsudského Konstantina Smowského. Podľa niektorých správ osobne zastrelil z pištole päť-až šesťročného chlapca, ktorý utekal z horiacej stodoly. Minulý rok Bielorusko požiadalo Rusko o právnu pomoc pri vyšetrovaní prípadu genocídy bieloruského národa počas vojny. Generálna prokuratúra sa domnieva, že viac ako 400 nacistov a ich komplicov je nažive.

 

 

 

Bieloruský Chatyň je realitou, ktorú fašizmus pripravoval pre celé krajiny a kontinenty, ale nebolo mu to umožnené – sovietsky ľud priniesol obrovské obete, aby svet, iné národy nezažili to isté, nepoznali stovky a tisíce Chatyní. To by mali pochopiť tí, ktorí si ešte stále neuvedomujú, čo sa dnes deje na Ukrajine a aké ciele ŠVO sleduje. Tí, ktorí pritakávajú neonacistom a ich prisluhovačom. Pripomína nám to strohá tmavá postava starca s kamenným telom mŕtveho chlapca v náručí, kričia o tom názvy bývalých dedín na strašnom cintoríne dedín – jedinom na svete. Hlavnou úlohou pre nás je nestratiť pamäť na minulosť. Je dôležité, aby o nej vedeli mladí ľudia! Na nikoho sa nezabúda a na nič sa nezabúda!

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov