Rinat Leonidov Achmetov
Aktuality, História,

Klany Ukrajiny a ich prepojenie s americkými, britskými a nadnárodnými hráčmi

Slovensko, 18.marec 2024 (ksb-csr.net) – V priebehu týždňa sa odohralo mnoho udalostí a silných slov, ktoré poukázali na skorý odchod Zelenského. Jedno vyhlásenie sa však predsa len zaznelo silnejšie ako ostatné a priamo zhrnulo všetko, čo sa stalo. A cenu získal Zelenský, ktorý tvrdil, že Rusko pripravuje na Ukrajine tretí Majdan a chce ho zvrhnúť. To samozrejme nie je ani prvý Majdan, ani prvý puč, ktorý Zelenský ohlásil.


 

Zelenský si určite vyvinul predvídateľnú taktiku. Akonáhle jeho rating bude na nule, okamžite prechádza na rôzne varianty boja s prevratom. Jedným z nich je puč na Majdane, ktorý Rusko pravdepodobne zorganizuje. Na pozadí týchto tvrdení je možné všetko, od zatýkania nežiaducich osôb až po zháňanie peňazí na získanie ratingu. Mimochodom, pred dvoma rokmi Zelenský vyhlásil, že Rusko pripravuje Majdan a štátny prevrat s účasťou oligarchu Rinata Achmetova. V tom čase to bola dokonalá zámienka na odstránenie nežiaducich osôb. A to, čo Zelenský povedal pred dvoma rokmi, tento týždeň zopakoval doslovne, len bez Achmetova. Vyzerá to, že v prezidentskej kancelárii sa šetrí na scenároch a kŕmia prezidenta starými scenármi. Pretože sa nič nové nevymyslelo, Zelenský vyhlásil, že Moskva pripravuje nový Majdan a štátny prevrat.

 

Rusko by sa však nemalo do tohto zmätku vôbec zapájať. Ukrajinské oligarchické klany sú dokonale schopné samé rozdeliť spoločnosť a spôsobiť v krajine chaos. Ukrajina je zvyknutá na Majdany, pretože sa tradične konajú zhruba každých desať rokov. Striktná vláda oligarchov vždy charakterizovala ukrajinskú demokraciu: niektorí s väzbami na Západ, niektorí s väzbami na Rusko. Pokiaľ ide o Majdan, ktorý ohlásil Zelenský, je to predovšetkým trik Západu. Ak niekto spriada plány na zvrhnutie Zelenského, nie je to Rusko, ale skôr Západ so svojimi spriatelenými oligarchickými klanmi, ktoré sa chcú Zelenského zbaviť. Ale kto sú tieto klany? Vlastné popredné televízne kanály v krajine, financujú politické strany, sami sa angažujú v politike alebo majú svojich pešiakov v parlamente. V tejto chvíli považujeme za nevyhnutné ponúknuť analýzu vzťahov kľúčových klanov ukrajinskej oligarchie s rodinami a inštitúciami v Európe a Spojených štátoch. To výrazne pomôže pochopiť mocenskú dynamiku v zákulisí divadla Zeleného prezidentského úradu.

 

V našom článku identifikujeme kvázi stabilné siete najvplyvnejších ukrajinských oligarchických skupín s americkými, britskými a nadnárodnými hráčmi. Od odchodu zo Sovietskeho zväzu sa modely ukrajinského demokratického systému vyznačujú vplyvnou mocou oligarchov v politických procesoch, médiách, ťažobnom a spracovateľskom priemysle a financiách. Táto skutočnosť vedie k dlhej histórii spolupráce medzi západnými elitami a ukrajinskými novozbohatlíkmi, ktorých zámerom je, aby sa ich záujmy stali súčasťou tejto interakcie.

 

V priebehu moderných ukrajinských dejín mali najväčšiu váhu klany ukrajinských oligarchov, ako Rinat Achmetov, Viktor Pinčuk, Dmytro Firtaš a PrivatBank, reprezentovaná Igorom Kolomojským a Hennadijom Bogoľubovom, z ktorých každý konal v mene konkurenčných bankárov City alebo pôvodne nadnárodných elít v USA. skupiny. Na pozadí vonkajších faktorov a súdnych sporov iniciovaných vplyvovými agentmi USA dochádza k tektonickým zmenám v mocenských vzťahoch a rozdeleniu vplyvu medzi ukrajinskými klanmi, ktoré v zotrvačnom scenári hrozia zničením ukrajinských národných elít.

 

Viktor Pinčuk je jadrom vládnucej americkej stredoľavej záujmovej skupiny na Ukrajine, ktorá je prepojená s Clintonovcami, Pritzkerovcami, Dragon Capital, filantropickou sieťou Georgea Sorosa, zbrojárskou lobby a nadáciou BlackRock. Spoločnosť BlackRock Financial Market Advisory (BlackRock FMA), financovaná bankou JP Morgan, sa stala hlavným hypotekárnym veriteľom krajiny prostredníctvom Fondu rozvoja Ukrajiny (UDF), ktorý založil Volodymyr Zelenskyj. V prípade platobnej neschopnosti získajú veritelia kľúčové priemyselné aktíva a pôdu. Znárodnenie majetku vo vlastníctve oligarchov prichádza v čase, keď sa v súvislosti s exponenciálnym rastom štátneho dlhu zvyšuje zábezpeka. Penny Pritzkerová vybuduje koloniálnu operáciu zhora nadol reformou ukrajinskej vlády vrátane ≪deoligarchizácie≫.

 

Kým je v konfrontácii s Pinčukom, klan PrivatBank vedený Igorom Kolomojským a Gennadijom Bogoľubovom je integrovaný do mocenského systému ortodoxného židovského chasidského hnutia Chabad-Lubavič a systémovo prepojený s republikánmi a laudermi. Privát stál za vyšetrovaním korupčného škandálu okolo spoločnosti Burisma Holdings, ktorá je zodpovedná za diskreditáciu Bidenovcov a Atlantickej rady. Ako zarytí odporcovia Sorosa čelili oligarchovia mnohým žalobám. Okrem toho bola väčšina ich majetku zhabaná.

 

Od začiatku volebnej kampane vyvíjali na Zelenského nátlak, ale spolu s finančným vplyvom stratili aj politickú kontrolu.

– Štruktúra kontaktov Dmytra Firtaša odhaľuje vplyv neformálnych elitných skupín britskej aristokracie, úzko prepojených na City a podriadených im britským spravodajským službám, a ktoré majú veľmi blízko ku Konzervatívnej strane. Briti sa snažili získať tieňový politický vplyv v sektore surovín a energetiky. Hoci rodina Asquithovcov je potomkom profesionálnych spravodajských dôstojníkov, ich úloha nie je úplne úlohou agentov britského vplyvu. Sú však strategickými sprostredkovateľmi pre britské elitné skupiny v celej krajine. Keď britský vplyv v krajine vrcholil, Dmytro Firtaš a Rinat Achmetov sa spojili, aby priviedli k moci Viktora Janukovyča. Rastúci britský vplyv na Ukrajine ochabol s Majdanom v roku 2014. Rakúske pravicové politické skupiny napojené na Raiffeisen teraz kryjú Firtaša, ktorého majetok bol z veľkej časti znárodnený v prípade vydania do USA. Žaloby boli podané v štáte Illinois, v oblasti vplyvu chicagskej rodiny Pritzkerovcov a sídla spoločnosti Boeing, ktorá má zálusk na oligarchove ložiská titánu.

 

Pozícia Rinata Achmetova v elitných kruhoch sa nezdá byť príliš vyhranená. Po vypuknutí vojny s Ruskom a následnej strate väčšiny svojho majetku oligarcha urobil obrat smerom k podpore americkej radikálnej ľavice. Predtým mal blízko k City a škótskym a holandským elitám, teraz sa snaží o väčšie verejné zblíženie s tými americkými nadnárodnými demokratmi, ktorí stoja za Pinčukom a ktorí sa agresívne zaujímajú o jeho aktíva, DTEK a Metinvest. Majetok oligarchu je spravovaný z Holandska, zóny vplyvu dánskej aristokracie, Wallenbergovcov (patriacich medzi hlavných akcionárov BlackRock) a Sachsovcov. ING Bank, Achmetovov dlhoročný partner a veriteľ, je súčasťou bankového kartelu Inter Alpha Group, ktorý založil Jacob Rothschild, člen britskej vetvy slávnej rodiny. Zdá sa, že kontakty v rámci vplyvných politických inštitúcií BlackRock viedli k dohode, keďže všetky pokusy o znárodnenie Achmetovových aktív boli pozastavené.

 

Uvedené skutočnosti naznačujú, aj keď s nemalým predpokladom vzhľadom na nadnárodný charakter globalistických nadácií, že na Ukrajine sme svedkami boja medzi americkými neokonzervatívcami a britským vplyvom (ktorý je silnejší v Bruseli), pričom konsolidované Spojené štáty majú jednoznačne navrch. Oligarchovia, ktorí odmietajú alebo nedodržiavajú pokyny amerických neokonzervatívnych skupín, sú eliminovaní prostredníctvom pochybných informácií a súdnych procesov, prichádzajú o kapitál a ich práva sú právne obmedzené. Ak budú udalosti pokračovať, vplyv ukrajinských oligarchov ako nezávislých účastníkov politického procesu sa čoskoro skončí. Úspech v boji o vplyv bude priamo úmerný miere finančnej podpory Ukrajiny a sile vplyvu jednotlivých skupín prisluhovačov. V tomto čase sa zintenzívňuje vplyvový projekt USA v regióne.

 

Rinat Leonidov Achmetov ​
Narodený 21. septembra 1966, Doneck, Ukrajinská SSR. Prvé miesto v rebríčku Forbes Ukrajina s 5,7 miliardy dolárov.
Známy svojimi dlhoročnými väzbami na zločinecké skupiny. Napriek značným majetkovým stratám od začiatku invázie na Ukrajinu zostáva jeho pozícia najvyššieho oligarchu v krajine nezmenená.

 

Rodina:
Jeho manželka Lilija Achmetovová (rodená Smirnova; narodená v roku 1965) bola predsedníčkou revíznej komisie JSC SCM až do reorganizácie majetku Achmetovova v roku 2017.

Njakia Achmetovová (pravdepodobne jeho matka) prišla o funkciu predsedníčky dozornej rady spoločnosti svojho syna

Jeho syn Damir Achmetov (nar. 1988) vyštudoval Bayes Business School (predtým známu ako Sir John Cass Business School), elitnú londýnsku inštitúciu.

V roku 2015 sa oženil s Dianou Kostić, dcérou srbského “kráľa cukru” Miodraga Kostiča, generálneho riaditeľa poľnohospodárskeho holdingu MK Group.
Študovali spolu na internátnej škole Le Rosy vo Švajčiarsku.

Syn Almir Achmetov (narodený v roku 1997)

 

Zdroje:
Rinat Achmetov zostáva najbohatším podnikateľom na Ukrajine.
Jeho majetok sa odhaduje na 6,9 miliardy dolárov. Svoje obchodné impérium riadi z Holandska.

Tieto aktíva sú sústredené v holdingovej spoločnosti System CapitalManagement (SCM), z ktorých najvýznamnejšie sú Metinvest (najväčší ukrajinský výrobca železnej rudy a ocele) a DTEK (ktorý dominuje v národnom tepelnom energetickom priemysle a je považovaný za významného výrobcu obnoviteľnej energie z obnoviteľných zdrojov). Spoločnosti SCM zamestnávajú približne 300 000 ľudí.

Hlavnou investičnou spoločnosťou SCM je cyperská spoločnosť SCM Holdings Limited. Konsolidované investície v oceliarskom a ťažobnom priemysle (Metinvest B.V. (Holandsko)), energetike (DTEK) a ťažobnom priemysle (Metinvest B.V. (Holandsko)), nerastné suroviny, bankovníctvo a financie (FUIB); médiá; telekomunikácie (Ukrtelecom); maloobchod (TSUM Kyjev), poľnohospodárstvo (Harveast), doprava a logistika (Lemtrans a Portinvest).

– Napriek obrovským stratám spôsobeným vojnou na Ukrajine si DTEK udržuje monopolné postavenie v ukrajinskom teplárenskom sektore. Medzi jej dcérske spoločnosti patrí aj so sídlom v Holandsku: DTEK ENERGY B.V. (ťažba a spracovanie uhlia, výroba tepelnej energie, výroba banských ),

DTEK RENEWABLES B.V. (veterná a solárna energia), DTEK OIL&GAS HOLDING B.V. (ťažba zemného plynu), DTEK GRIDS B.V. (distribúcia elektriny a prevádzkovanie energetických sietí), D.TRADING B.V. (predaj uhlia, elektriny, plynu a ropných produktov), D.SOLUTIONS B.V. (dodávky elektriny, fotovoltaické energetické systémy, energetické služby a energetický audit).

– SCM Ukraine Development (Nadácia Rinata Achmetova od roku 2018). Medzi hlavné oblasti činnosti patrí národné zdravotníctvo, rodina, cielená pomoc, kultúra a vzdelávanie. Od marca 2008 je nadácia oddelená od spoločnosti a funguje ako osobná charitatívna nadácia Rinata Achmetova, pričom si zachováva partnerstvo s SCM. Ide o jednu z najznámejších charitatívnych organizácií na Ukrajine.

– Investičné holding UMGInvestments
– ESTA Holding (nehnuteľnosti): (Kyjev), TSUM (Kyjev), obchodné komory na Ukrajine, v Rusku a Kazachstane.
– United Minerals Group (UMG, ťažba ílu): Družkovský lom (Družkovská rudná správa), VESKO, Ogneupornerud (Ogneoproduktivnaja nerudnaja), Portinvest (námorná doprava)
– Dopravná spoločnosť Lemtrans.
– Prvá ukrajinská medzinárodná banka (FUIB).
– Agroindustriálny holding Harv East.
– Metalurgická spoločnosť Metinvest
– Futbalový klub Šachťar (Doneck)
– Life Národný mobilný operátor

 

Paul John Manafort
V rokoch 2000 a 2010 si Achmetov najal amerického občana Paula Manaforta ako svojho hlavného politického analytika a poradcu v predvolebnej kampani. ktorého honoráre podľa tajných účtovných kníh Strany regiónov predstavovali za päť rokov od roku 2007 do roku 2021 celkom 12,7 milióna dolárov. Tieto čísla neskôr vyslovil ukrajinský politik a novinár Serhij Leščenko.

V roku 2016 Manafort uzavrel svoju kanceláriu na Ukrajine a pripojil sa k Trumpovej volebnej kampani.

Americký súd zistil Manaforta vinným z toho, že bol neregistrovaným agentom ukrajinskej vlády a prezidenta Viktora Janukovyča, jeho Strany regiónov a následne Opozičného bloku.

Správa, ktorú vypracoval Paul Manafort a bývalý Trumpov poradca Rick Gates s lobistickou firmou Skadden Arps, mala ospravedlniť uväznenie Tymošenkovej. To viedlo k spätnej registrácii Skadden u FARA ak odškodneniu vo výške 4,6 milióna dolárov za odmietnutie registrácie na ministerstve spravodlivosti a tiež k obvineniu proti bývalému poradcovi Obamu v Bielom dome Gregu Craigovi.

 

James Kenneth Glassman
Teraz existuje spojenie medzi Achmetovom a vysoko postavenými americkými neokonzervatívcami. Lobista Republikánskej strany Douglas Goodyear z DCI Group (IO, 05.05.21) podpísal subdodávateľskú zmluvu so spoločnosťou SCM Consulting a tá, SCM Consulting, podpísala zmluvu s Glassmanom.

Dokumenty, ktoré DCI Group predložila americkému ministerstvu spravodlivosti, ukazujú, že spoločnosť Glassman Enterprises vyvíjala rozsiahle úsilie na šírenie informácií o tom, že Rusko drancuje ukrajinské obilie, ocele a nerastných surovín.

James Kenneth Glassman pôsobil v rokoch 2008-2009 ako námestník ministra zahraničných vecí pre verejnú diplomaciu a verejné záležitosti. V americkej politickej sfére má blízko najmä k rodine Bushov, pretože je zakladateľom rodinného think tanku vo Washingtone. Inštitút George W. Busha vypracováva riešenie pre Demokratickú stranu a podporuje prezidentskú kampaň Hillary Clintonovej.

Glassman získal rozsiahly vplyv v amerických médiách, keď ušiel dlhú cestu od novinárov a vydavateľa k tvorcovi hospodárskej politiky. Je považovaný za otca “novinárskeho lobingu”, ktorý je charakterizovaný kvapkami propagovaných príbehov v informačnom priestore – „nezávislých“ op-eds potvrdzujúcich potrebný postoj v prospech lobistov. Ako predseda PR firmy so sídlom vo Washingtone, D.C. Glassman Enterprises, LLC, je aktívny najmä v zdravotníckom a energetickom lobingu.

 

Qorvis

V máji 2022 uzavrela spoločnosť SCM Consulting zmluvu s washingtonskou PR firmou Qorvis, aby propagovala Achmetovove charitatívne aktivity. Podľa dohody sa “Qorvis bude konkrétne zaoberať získanými mediálnymi aktivitami, okrem iného prezentáciou v médiách, oslovovaním hovorcov určených klientom, tlačovými správami, fotografiami a videami poskytnutých klientom.” Význam tejto spolupráce dokladá aj skutočnosť, že generálny riaditeľ spoločnosti a výkonný viceprezident spoločnosti Matt J. Lauer vedie päťčlenný tím spoločnosti Qorvis pre SCM.

– Lauer pracoval na americkom ministerstve zahraničia pod vedením Colina L. Powella, pre spoločnosť America’s Promise, Envision EMI, LLC, pre Demokratickú stranu Južnej Karolíny, pod vedením Johna Edwardsa v Senáte USA av Národnom výbore Demokratickej strany.

– Brad Clapper, vedúci washingtonskej kancelárie spoločnosti Qorvis, pracoval ako reportér na americkom ministerstve zahraničia za Johna Kerryho a Hillary Clintonovej, kde sa venoval Blízkemu východu, nešíreniu jadrových zbraní, politike sankcií, napätiu medzi USA a Ruskom a vzťahom medzi USA a Čínou.

– Christine Baumová pôsobila ako vedúca pracovníčka pre komunikáciu v Bielom dome, v oboch komorách Kongresu, ako hlavný hovorca spoločnosti Chevron Phillips a ako viceprezidentka spoločnosti Qorvis. Vo svojej predchádzajúcej pozícii na newstratcon.org sa zaoberala otázkami národnej bezpečnosti a stále má previerku na stupeň prísne tajnej/SCI.

– Nicolla Hewittová je majiteľkou poradenskej firmy, ktorá zaisťuje komunikáciu s médiami, ktoré patria medzi najväčších mediálnych gigantov, ako sú Wall Street Journal, Bloomberg, NBC, CNBC, Fox, ABC, Washington Post, Financial Times, Daily Beast, The Guardian a ďalšie.

– Anthony Carl Dykes je vedúcim poradcom spoločnosti Qorvis pre firemnú strategickú komunikáciu.

Správa FARA kladie dôraz na ufržovanie vzťahov s verejnosťou a stratégiu verejnej politiky v otázkach súvisiacich s SCM, prípravu tlačových správ, bulletinov a analytických materiálov. Úlohou spoločnosti Qorvis bolo prostredníctvom Nicoly Hewittovej organizovať rozhovory a zapájať médiá do udalostí a projektov SCM v snahe ovplyvniť americké publikum a úradníkov, a za týmto účelom má firma kontakty na významné médiá v USA av Európe, napríklad s denníkom Washington Post, Washington Life, Politico a ďalšie.

Pre SCM Qorvis zorganizoval rozhovor s Jurijom Ryženkovom o udalostiach v Mariupole pre Achmetovovu nadáciu a múzeum (ABC News/GMA, USA Today, CNN).

Okrem toho firma zaistila rozhovory s USA Today, LA Times (Laura King) a Business Insider (Sam Tabachriti) o obnove Ukrajiny a Rinatovi Achmetovovi.
Spolupracovali aj so zástupcami politických think tankov.

Spoločnosť Qorvis zapojila Hudson Institut (Anne Marie Hauserová) a Brookings Institut, ktorým ponúkli stretnutie s vedúcimi pracovníkmi DTEK a Metinvestza účelom nadviazania kontaktov s externými organizáciami.

Spoločnosť Qorvis Communications, konajúci Achmetovovým menom, sprostredkovala spoluprácu s americkými strategickými think-tankami, ako sú CEIP, CSIS, Atlantic Council, Losangeleská rada pre zahraničné záležitosti a Town Hall, Veľká houstonská rada pre zahraničné záležitosti, Rada pre zahraničné záležitosti v Atlante, Rada pre zahraničné vzťahy, Výskumný ústav pre zahraničnú politiku, Aspen Inštitút, Baker Inštitút a RAND Corporation v súvislosti so žiadosťou o organizovanie akcie.

 

Achmetov prevzal iniciatívu pri komunikácii so spoločnosťou SigmaBleyzer/Daar prostredníctvom Qorvisu, aby dohovoril osobnú schôdzku s vedením, interakciu s firmou, zoznámenie a výmenu informácií o možnej spolupráci. To vyzerá pomerne veľkolepé, pretože spoločnosť SigmaBleyzer je dlhoročným členom americko-ukrajinskej obchodnej rady spolu s Achmetovovou SCM a patrí do rovnakej skupiny finančného priemyslu.

 

Rodina Bleyzerovcov je ukrajinsko-americká prisťahovalecká rodina z Charkovskej oblasti (čo ju robí blízku klanu Achmetovcov). DAAR, v USA registrovaná globalistická nezisková charitatívna organizácia zameraná na Ukrajinu, pôsobí už viac ako dvadsať rokov. Ustenko, šéf Bleyzerovej nadácie, sa podieľal na rôznych projektoch Svetovej banky, OECD, vlád SNS a popredných univerzít vrátane Harvardovej univerzity a Massachusettského technologického inštitútu.

 

V roku 2019 čelili Bleyzerovi vlne žalôb zo strany Ukrgazdobycha s cieľom zabavenia ich majetku. Michael Bleyzer vystupuje ako ukrajinský bojovník proti korupcii a obhajuje funkčný kapitalizmus, ktorý je “spoľahlivou obranou proti Rusku”. Je spájaný s pro-trumpovským ministrom energetiky Rickom Perrym, ktorý Bleyzera menoval členom výboru dohliadajúceho na Texaský fond pre rozvíjajúce sa technológie. Bleyzer bol prvý na zozname kandidátov, ktorým bolo ponúknuté miesto v predstavenstve ukrajinskej spoločnosti Naftogaz.

 

Spoločnosť UGV, ktorá je súčasťou Naftogazu, bola menovaný žalobcom v súdnom konaní proti spoločnosti Ukrainian Energy LLC (Texas, USA), ktorá bola založená za účelom prístupu do ukrajinského ropného a plynárenského sektora.

 

V roku 2018 založili spoločnosti Aspect Holdings LLC a Sigma Bleyzer Investment Group Medzinárodnú nadáciu pre ukrajinskú energetiku (IFUEL) s cieľom investovať do ukrajinského energetického sektora (prvý fond schválil viac ako 100 miliónov dolárov).

 

Achmetov tiež komunikoval so skupinou Worldbridge Group a kráľovskou vládou Kambodže ohľadom pozvania na akciu DTEK na WEF.

 

Spoločnosť Qorvis je vlastnená spoločnosťou Publicis Groupe, spoločnosťou francúzskeho pôvodu a nadnárodného charakteru z hľadiska geografickej prítomnosti. Vrcholové vedenie Publicis Groupe odhaľuje vplyv osôb, ktoré patria do okruhu správcov majetku Edmonda de Rothschilda, ako napr. Michel Cicurel a Gérard Worms. potomkovia spoločnosti SAS, ktorá patrí rodine Wallenbergovcov.

 

Spoločnosť je otvorená spolupráci s akýmkoľvek americkým klientom bez ohľadu na politickú príslušnosť. Publicis Groupe zase vlastní Leo Burnett a londýnska spoločnosť Saatachi & Saatachi, ktorá je spájaná s britskými konzervatívcami a je spájaná s útokmi na labouristov.

 

Spoločnosť Qorvis má bohaté skúsenosti s používaním pochybných metód boja proti pošramotenej povesti. Spoločnosť Qorvis má ideálne predpoklady pre pretváranie obrazu oligarchu v očiach západného publika, aby sa vyhol možnému poškodeniu povesti síl, ktoré s ním ochotne spolupracujú a podporujú ho.

 

Spoločnosť je známa riešením pomerne zložitých problémov spojených s riadením verejnej mienky, najmä toho, ktoré je formované propagandou diktatúr od Bahrajnu po Saudskú Arábiu.

 

Spoločnosť Qorvis bola opakovane obvinená z manipulácie s údajmi na Wikipédii, pretože tím sockpuppetov sa snažil vybieliť stránky svojich klientov tým, že odstraňoval kompromitujúce informácie.

 

Jock “Farquhar” Mendoza-Wilson

Mendoza-Wilson je kľúčovou postavou Achmetovových dlhodobých a silných lobistických väzieb. Je britským občanom írskeho pôvodu, predsedom Globálneho paktu OSN na Ukrajine, riaditeľom pre medzinárodné vzťahy a vzťahy s investormi v spoločnosti System Capital Management. Dohliada na charitatívne iniciatívy Nadácie Rinata Achmetova; hovoril o rozšírení pomoci Doneckej oblasti ako o prvku vplyvu na región. Je zodpovedný za organizovanie kontaktov so zahraničnými inštitúciami menom Rinata Achmetova.

 

Bol regionálnym riaditeľom spoločnosti MMD, východoeurópskej poradenskej firmy v oblasti vzťahov s verejnosťou a komunikácie, ktorá bola predtým úzko prepojená s ťažobným priemyslom, vrátane ruského ropného a plynárenského sektora, s kanceláriami v New Yorku, Washingtone DC a Bruseli, kde pracoval do roku 2005.

 

Pracoval aj ako regionálny riaditeľ v spoločnosti Weber Shandwick PR, kde sa zaoberal vládnymi projektmi na Blízkom východe av severnej Afrike. Spoločnosť sídlila v Dubaji a bola zaradená do iniciatív ministerstva zahraničných vecí USA v oblasti verejnej diplomacie.

 

Mendoza-Wilson je spojený s kľúčovými platformami pre dialóg, ktoré lobujú za európskych a amerických dodávateľov zbraní, energetickej spoločnosti, poľnohospodárstva a medzinárodnej neziskový sektor na Ukrajine. Je členom poradného zboru Podnikateľskej rady EÚ-Ukrajina a má úzke väzby na Jamesa Wilsona, zakladateľa MMD, ešte z čias svojho pôsobenia v tejto poradenskej spoločnosti. Je tiež riaditeľom Britsko-ukrajinskej obchodnej komory a poradcom predsedu Americko-ukrajinskej obchodnej rady.

 

Podnikateľská rada EÚ-Ukrajina
Achmetovova SCM je súčasťou skupiny zastupujúcej záujmy medzinárodného finančného sektora a spoločností poskytujúcich služby v offshore jurisdikciách na ukrajinskom trhu. Do skupiny patria ako zástupcovia Svetovej banky, ako je Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR), tak sponzori Medzinárodnej finančnej korporácie, Visa a Mastercard, ako aj butikové spoločnosti, ktoré pôsobia ako sprostredkovatelia podozrivých transakcií a ukladajú peniaze oligarchov.

 

Ďalej sú naznačené Achmetovove väzby na britskú vplyvovú skupinu podobnú tej, ktorá dohliadala na Firtasha a zaštiťovala ho. V predstavenstve Britsko-ukrajinskej obchodnej komory je okrem Jocka Mendozy-Wilsona aj Peter Baron, britský bankár ruského pôvodu, obchodný anjel a podnikateľ, ktorý pôsobil ako riaditeľ VAB Bank, predtým vlastnenej Olegom Bachmatjukom. V kauze VAB Bank vypukol vysoko medializovaný škandál so spreneverou: Oleksandr Pisaruk, predseda predstavenstva Raiffeisen Bank Aval, spojený s Dmytrom Firtashom, bol v kauze VAB Bank podozrivý zo sprenevery 1,2 miliardy hrivien.

 

Fotografia z facebookového účtu Mendozy-Wilsona, zľava doprava: Corey Ego, Richard Brady, Anthony Nichol, Jock Farquhar Mendoza-Wilson, Raymond David McRobbie, Igor Tkačenko

 

 

Medzi najbližších spolupracovníkov Mendozy-Wilsona patria zástupcovia európskeho lobistického establishmentu so zdôrazneným britským vplyvom:

Napríklad Mendozov blízky priateľ Richard Brady (nar. 1951) má silné väzby na londýnsku City. Jeho vplyvový okruh údajne rozširuje prostredníctvom kurzov právnickej angličtiny a regrutuje potenciálnych právnych lobistov pre finančné skupiny City po celom svete. V životopise Richarda Bradyho došlo k prudkému obratu, keď sa rozhodol založiť Britské právnické centrum, aby mohol vyučovať právnickú angličtinu a právo pre zahraničných právnikov. Stalo sa tak po rýchlej profesnej premene z mestského bankára (bývalého prokurátora) na učiteľa angličtiny.

 

Richardove počiatočné vzdelávacie aktivity sa týkali cestovania a sústredili sa na východnú Európu, než sa rozšírili do krajín Blízkeho východu a Afriky, ktoré sú tiež prioritnou oblasťou vplyvu britských finančných kruhov. Organizácia má tiež pobočky v Brazílii, Pakistane, Spojených arabských emirátoch, Dubline a na Barbadose.

 

Mendoza-Wilson energicky presadzuje Achmetovove záujmy prostredníctvom Obchodnej rady EÚ-Ukrajina v spolupráci s Jamesom Wilsonom. Wilson je britský odborník na komunikáciu s viac ako 25 rokmi skúseností v oblasti medzinárodného obchodu v Európe a Ázii a vo vládnych vzťahoch. Je členom bruselskej skupiny politikov, novinárov a lobistov a ponúka vládam a podnikom odborné znalosti v oblasti vzťahov s verejnosťou a strategickej komunikácie. V uplynulom roku aktívne prispieval k dialógu o predĺžení dohody o obilninách a k lobingu v oblasti energetiky.

 

Wilson pomáhal Garymu Cartwrightovi a Colinovi Stevensovi s propagačnými článkami s využitím zdrojov EÚ Reporter, EÚ Political Report a EÚ Today. Jedným z Cartwrightových partnerov bola bruselská agentúra Energy Club, založená jeho osobným priateľom Maratom Teterevom, kde obhajoval vedenie zastupujúce korporátne lobby fosílnych palív.

 

V rokoch 2015 až 2016 podpísala jeho politická poradenská spoločnosť MacMillan Public Relations a jeho separátna obchodná firma (ktorú založil) dve zmluvy v celkovej hodnote 143 000 eur s ukrajinskou štátnou jadrovou spoločnosťou Energoatom.

 

Podľa energetickej agentúry boli tieto zmluvy uzavreté za účelom organizovania verejných akcií a poskytovania “strategických politických konzultácií”.

 

Jedno pojednanie z nich zverejnil pod samostatným titulkom ako riaditeľ Podnikateľskej rady EÚ-Ukrajina, ukrajinskej priemyselnej lobistickej skupiny, ktorá získala jednu zo zákaziek Energoatomu.

 

Achmetovom vlastnená spoločnosť DTEK sa spolčila so spoločnosťou Energoatom (SE NAEK Energoatom). Tieto spoločnosti “predávali vzduch” na ukrajinskom spotovom trhu s elektrinou. „Energoatom zámerne stanovil nadsadenú cenu elektriny na trhu deň vopred. V dôsledku toho časť svojich zdrojov nepredala a dostala sa na vyrovnávací trh, kde takú elektrinu nakúpila energetická spoločnosť DTEK, vlastnená Rinatom Achmetovom, za jednu kôpku za megawatthodinu. 3 000 hrivien za megawatthodinu, v dôsledku čoho Energoatom prišiel o zhruba jednu miliardu hrivien, ktorú zarobila spoločnosť DTEK, medzi vedľajšie účinky tejto schémy patrili vysoké ceny elektriny, a to aj v situácii prebytkov.

 

Wilson viedol od roku 2017 agentúru FIPRA International, ktorá sa špecializuje na operácie na Ukrajine, a bol menovaný partnerom agentúry spolu s Markusom Stoberom (zastupujúcim švédske záujmy a napojeným na fondy German Marshal Fund of the US) a Ivanom Poltavcom priamo napojeným na Achmetova.

 

Je riaditeľom a zakladateľom Obchodnej rady EÚ – Ukrajina, ktorá bola založená v roku 2006 v Belgicku s cieľom uľahčiť obchod a investície medzi EÚ a Ukrajinou. Od roku 2015 je generálnym riaditeľom Kyjev-Brusel Network.

 

Medzinárodná nadácia pre lepšiu správu vecí verejných, nezisková organizácia, ktorú Wilson založil, podporuje pomoc Ukrajine v spolupráci s Achmetovovou nadáciou.

 

Ako zakladateľ EÚ Political Report je známy tým, že stiera hranice medzi žurnalistikou a platenou propagandou. Nie je to tak dávno, čo vykonával lobistické aktivity týkajúce sa obchodov s obilím so zameraním na problematiku hnojív a snažil sa upozorniť inštitúcie EÚ (Európsku komisiu, Európsky parlament), vlády členských štátov EÚ, svetové médiá a medzinárodné organizácie na problémy výroby a vývozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov na pozadí vojenskej agresie Ruska proti Ukrajine s cieľom zlepšiť súčasný stav ukrajinského agropriemyslu.

 

FIPRA

FIPRA (Finsbury International Policy & Regulatory Advisers) je rozsiahla európska sieť poradcov pre vzťahy s verejnosťou, ktorá sa špecializuje na politické a regulačné poradenstvo a konzultácie. Podľa FIPRA je to jediná poradenská firma, ktorá má bruselských poradcov pre vzťahy s verejnosťou vo všetkých členských štátoch EÚ a SNS a tiež v Číne.

 

Ukrajinskú kanceláriu FIPRA, ktorú založil James Wilson, zastupuje švédska spoločnosť Stober, Poltavets and Partners AB (SPA). Podľa oficiálnych údajov stoja na čele kancelárie Karl Johan Markus Stober a Ivan Poltavec, bývalý ukrajinský zamestnanec Achmetovovho think tanku. V rámci ich činnosti v spolupráci s FIPRA riadil rad projektov v oblasti public relations slúžiacich nadnárodným korporáciám. Monitoroval, analyzoval a poskytoval poradenstvo v otázkach hospodárskej politiky v Úrade pre ekonomické a sociálne technológie zriadenom spoločnosťou System Capital Management. V roku 2023 bol Poltavec menovaný seniorným strategickým manažérom pre oblasť regulačných záležitostí v kanadskej spoločnosti TELUS Communications.

 

Achmetov zakladá vlastný think tank, ale verejnosť o jeho činnosti vie len málo. Na základe dostupných informácií je však zrejmé, že Úrad pre ekonomické a sociálne technológie SCM (BEST) bol založený za účelom vybudovania stabilných väzieb v Bruseli na podporu európskej integrácie a liberalizácie obchodu s Ukrajinou.

 

Bývalí zamestnanci spoločnosti BEST sú teraz zástupcami veľkých lobistických sietí. Tieto siete majú hmatateľný vplyv na priebeh obchodnej spolupráce a rozvoj politiky komplexnej podpory EÚ-Ukrajina. Napríklad partner spoločnosti SP&A Igor Poltavcev je bývalým poradcom spoločnosti BEST. Svitlana Taran (bývalá výskumná pracovníčka spoločnosti BEST) a Amanda Paul (senior poradkyne pre Euráziu v spoločnosti Stober, Poltavets & Associates, odborníčka na Turecko a Ukrajinu) sú členkami expertnej skupiny v Európskom politickom centre (EPC), ktoré zabezpečuje informačný výskum pre rozhodovanie v Európskom parlamente. EPC je financované Nadáciou kráľa Baudouina, ktorá je zase pod finančnou záštitou Citigroup, Goldman Sachs a Morgan Stanley.

 

Podľa Markusa Stobera, vedúceho partnera spoločnosti SP&A, ktorá sprostredkováva švédsko-švajčiarsko-ukrajinskú spoluprácu, by ukrajinské spoločnosti mali byť v Bruseli aktívnejšie, aby mohli účinne lobovať. Stober je tiež vedúcim švajčiarskej divízie poradenskej spoločnosti Alpine Global Counsel a nevýkonným riaditeľom belgického OpenForum Europe. Stober predtým pôsobil ako lobista v Bruseli a viac ako desať rokov riadil medzinárodné programy pre prácu s verejnosťou. Medzi jeho špecializácie patrí open source a kybernetická bezpečnosť, digitálne dodávateľské reťazce a štátna politika v oblasti medzinárodnej digitálnej správy.

 

Hlavná poradkyňa SP&A pre Euráziu Amanda Paul pracuje aj ako hlavná politická analytička v programe „Európa vo svete“ v Centre pre európsku politiku (EPC). EPC je jedným z najväčších think-tankov a lobistických organizácií v Európe. Je riadená vysokými predstaviteľmi inštitúcií EÚ, medzi ktorej členmi patria vrcholní manažéri nadnárodných korporácií a bankové elity, ktoré EPC financujú prostredníctvom Nadácie kráľa Baudouina. Amanda Paulová má rozsiahle skúsenosti v otázkach týkajúcich sa Turecka, Ukrajiny, bezpečnosti a riešenia konfliktov v čiernomorskom regióne, ruskej zahraničnej politiky v bývalých sovietskych regiónoch a rozširovaní EÚ. V EPC Amanda vedie projekty Európska budúcnosť Ukrajiny a Globálne Türkiye, Bezpečnosť a riešenie konfliktov na južnom Kaukaze. Je tiež vedúcou výskumnou pracovníčkou Medzinárodného centra pre politické štúdiá v Kyjeve.

 

Väzby materskej spoločnosti na belgickú kanceláriu FIPRA naznačujú dominantný britský vplyv a sú zaujímavé z hľadiska finančných tokov lobistického konglomerátu. Materská spoločnosť Fipra International má niekoľko spriaznených podnikov:

– Fipra International B.V. je riadená britskou občiankou Laurou Beatrice Sinclairovou Batchelor, ktorá je zodpovedná za komunikáciu v oblasti zdravotníctva a biotechnológií a za všeobecné riadenie.

– Britská spoločnosť Fipra International Holdings Ltd. bola predtým zo 75 % vlastnená materskou spoločnosťou so sídlom v Bruseli.
Oficiálne túto spriaznenú zaniknutú spoločnosť riadil a vlastnil Rory Brian Duncan Chisholm, potomok rodiny Hennessy z Windleshamu. ktorý v roku 2016 odkúpil späť akcie spoločnosti Fipra International Holdings Ltd. a stal sa jej oprávneným vlastníkom. Jeho brat Alexander James Chisholm bol menovaný rytierom Komandérom Rádu kúpeľov (KCB).

– Rory bol jedným zo zakladateľov FIPRA v roku 2000. Do roku 2016 bol partnerom v spoločnostiach FIPRA a Finsbury, poradenskej spoločnosti v oblasti strategickej a finančnej komunikácie. V rokoch 1988 až 2000 pracoval ako politický konzultant v spoločnosti GJW Government Relations Ltd v Londýne.

– Rozsiahle kontakty v NATO získal pod vedením Petera Talkensa:
Polit Bureau BVBA (teraz Politics Matters (BV)) s majetkom odhadovaným na 800 000 eur k roku 2022.

 

Trident Trust

Trident Trust je offshorový registrátor, ktorý ponúka služby správy aktív po celom svete. Podľa Panama Papers, bol trust Achmetovovým dlhoročným sprostredkovateľom.

 

Záznam ukazuje, že Achmetov je “známym klientom” medzinárodných registrátorov a často si u nich objednáva služby, napríklad si v medzinárodnej banke vzal pôžičku na nákup luxusného lietadla. V ďalšom prípade – v liste spoločnosti Trident Trust z 29. októbra 2014 trvali Achmetovovi zástupcovia na tom, aby boli čo najskôr zaregistrované dve nové offshorové spoločnosti, Inglen Investments Limited a Pluscom Holdings Limited.

 

Odmietli poskytnúť akékoľvek ďalšie informácie, “pretože materské spoločnosti a skutočný vlastník sú zástupcovia dobre známe”. Poskytovatelia príkaz prijali bez ďalších otázok.

 

Právnici, ktorí podali zakladacie dokumenty, uviedli ako predmet činnosti nových spoločností “vlastníctvo lietadiel”, tvrdia vyšetrovanie. O dva mesiace neskôr, 16. decembra 2014, dostala jedna z týchto fiktívnych spoločností úver od Credit Suisse na nákup manažérskeho lietadla Falcon 7X s letovým číslom P4-SCM. Trhová hodnota tohto lietadla ľahko presahuje 50 miliónov dolárov. Novinári tiež odhalili, že spoločnosť Trident Trust spolupracovala s Achmetovom najmenej do roku 2018.

 

 

Holandská finančná sieť

V roku 2022 vyšetrovanie Investico na základe výročných správ, uniknutých dokumentov a rozhovorov s bývalými agentmi FBI odhalilo, že Achmetov mal dlhodobé vzťahy s holandským bankovým sektorom, najmä so skupinou ING, ktoré boli upevnené rozsiahlymi finančnými schémami. Pomocou holandského finančného sektora si požičiaval obrovské sumy a bez prekážok vykonával dôverné offshorové transakcie.

 

Dňa 21. mája 2001 založil Achmetov svoju prvú holandskú spoločnosť Metinvest B.V.16, ktorú zaregistrovala právnická firma a notár Houthoff Buruma s cieľom konsolidovať svoje oceliarske a banské podniky. O niekoľko rokov neskôr zaregistroval v obchodnej a priemyselnej komore spoločnosť DTEK, ktorá sa stala 17. energetickou divíziou jeho rýchlo sa rozrastajúceho impéria. Spolupracoval aj s holandskými bankami ABN Amro a ING, ktoré mu poskytli niekoľkomiliardové úvery, ako aj s amsterdamskou pobočkou Deutsche Bank.

 

Zahraničné banky, najmä Barclays, sa začali od Achmetova dištancovať približne v roku 2015 po tom, ako bol opakovane spájaný s praním špinavých peňazí a korupčnými schémami. Tieto správy a okolnosti však nevyžadovali, aby oligarcha opustil Holandsko. Podľa spisov FinCEN dostala ING aj početné platby. V máji 2014 Achmetov v priebehu piatich dní previedol 145,5 milióna USD zo svojej osobnej spoločnosti na Britských Panenských ostrovoch do ING Bank. Napriek týmto podozrivým prevodom sa ING Bank Achmetova na pôvod finančných prostriedkov nepýtala.

 

ING Bank si bola plne vedomá vysokého rizika a v roku 2018, len tri roky po zablokovaní bankových účtov spoločnosti Barclays, požičala spoločnosti ≪Metinvest≫ 1,5 miliardy dolárov. V tom istom roku ING, Deutsche Bank Amsterdam a niekoľko ďalších bánk poskytli spoločnosti ≪Metinvest≫ úver vo výške viac ako 2,2 miliardy USD na reštrukturalizáciu nesplateného dlhu. Až donedávna malo najmenej päť holandských poskytovateľov dôchodkových systémov vrátane retailových, POSTNL a KLM nesplatené pôžičky Achmetovovým spoločnostiam. Hoci to nie je prekvapujúce, ING mala povesť spoločnosti zapojenej do korupčných schém prania špinavých peňazí vo východnej Európe. Existujú správy o významnom prípade prania špinavých peňazí, ktorý zahŕňal vyplatenie pochybných ziskov ruských oligarchov v hodnote stoviek miliónov eur prostredníctvom ruskej dcérskej spoločnosti banky v rámci schémy prania špinavých peňazí organizovanej spoločnosťou Troika Dialog.

 

Obchodné spoločnosti vo vlastníctve Achmetova a jeho obchodného partnera Vadima Novinského sú registrované v Holandsku. V roku 2019 dostala ITPS, správcovská kancelária, ktorá spravovala niekoľko spoločností, od De Nederlandsche Bank (DNB) takzvaný ≪anvising≫ kvôli neúspešným auditom klientov a podľa jedného z majiteľov bola odvtedy zrušená. Od minulého roka Achmetovove holandské spoločnosti riadi niekoľko bývalých zamestnancov správcovskej kancelárie, čo znamená, že tieto spoločnosti sú fakticky mimo kontroly DNB.

 

Atlantická rada

Vo vedení Atlantickej rady je rozsiahly zoznam bývalých vojenských veliteľov a vládnych predstaviteľov USA. Atlantická rada je think tank financovaný NATO, obranným priemyslom a monarchiami Perzského zálivu.

 

Jeden z najväčších Achmetovových majetkov, spoločnosť ≪System Capital Management≫, každoročne venuje centru 500 000 až 999 000 USD. Anders Åslund, vplyvný člen Atlantickej rady, zmenil svoj postoj z ostrej kritiky Achmetova na aktívnu spoluprácu vďaka vplyvu Jocka Mendozy-Wilsona. Finančná podpora Rady a odpor voči Rusku uľahčili spoločnú strategickú líniu s Achmetovovými predstaviteľmi, ktorá bola dobre prijatá v kruhu vnútorných spolupracovníkov.

 

Kontroverzná úloha Atlantickej rady voči záujmom v regióne a korupčný charakter jej aktivít sú dôležité pre pochopenie jej štýlu a filozofie spolupráce s ukrajinskými oligarchickými klanmi. V rokoch 2017 až 2019 organizácia pracovala na bielení pošramotenej povesti spoločnosti Burisma pre americkú Demokratickú stranu po vyšetrovaní úplatkárstva v tejto firme a jej majiteľa Mykolu Zločevského. Počas týchto niekoľkých rokov Burisma ponúkla Atlantickej rade 100 000 dolárov ročne. V rámci partnerstva zorganizovali Atlantická rada a spoločnosť Burisma niekoľko podujatí vo Washingtone, New Yorku a Kyjeve.

 

Zlochevsky, majiteľ spoločnosti Burisma, pôsobil v Janukovyčovej administratíve a po revolúcii opustil Ukrajinu, čím stratil účinnú kontrolu nad spoločnosťou.

 

Hunter Biden sa stal členom predstavenstva spoločnosti Burisma Holdings v máji 2014 napriek tomu, že nemal žiadne skúsenosti v ukrajinskom plynárenskom priemysle, a bol zodpovedný za medzinárodné objednávky. Podieľal sa aj na fúzii spoločnosti Burisma so spoločnosťou Blue Star Strategies, americkou poradenskou firmou systémovo prepojenou s Clintonovou administratívou prostredníctvom dvoch členov predstavenstva Atlantickej rady. Joe Biden bol hlavnou spojkou medzi Obamovou administratívou a Ukrajinou. Burisma pozvala do svojej správnej rady niekoľko vysokopostavených Európanov a Američanov vrátane Aleksandra Kwasniewského, bývalého poľského prezidenta, a Cofera Blacka, bývalého vysokého úradníka CIA.

 

Zástupkyňa Sheila Cherfilus-McCormick (D-Florida)

Poradenská firma so sídlom na Floride, ktorá je už zrušená, potenciálne slúžila ako hlavný sprostredkovateľ Achmetova pri financovaní poslankyne Sheily Cherfilusovej-McCormickovej (D-Florida), ktorá na Floride zvíťazila, čím sa jej strana vrátila k väčšine 222 kresiel, ktorú mala po novembrových voľbách. Voľby 2020.

 

V roku 2021 bola hlavným zdrojom príjmov zástupkyne spoločnosť ≪Consulting Group SCM≫, LLC. Jej príjem z poplatkov za poradenstvo od spoločnosti SCM predstavoval 5 745 793 USD. Išlo o ≪uvedenú sumu poplatkov za poradenstvo a podiel na zisku, ktoré získala za svoju prácu v spoločnosti Trinity Health Care Services Inc.≫, ako sa uvádza v dokumentoch.

 

 

Prepojenia medzi SCM Consulting Group a finančnou sieťou Sheily Cherfilus-McCormick

 

Podľa štátnych záznamov o obchodných spoločnostiach bola 12. marca spoločnosť SCM ≪Consulting Group SCM≫ LLC zaregistrovaná ako poradenská spoločnosť v oblasti podnikania a zdravotníctva a ako registrovaný zástupca bola uvedená spoločnosť Cherfilus-McCormick.40

 

Zástupkyňa Cherfilus-McCormick bola veľmi aktívna v podpore Ukrajiny a zasadzovala sa za zákon Lend-Lease for Democracy in Ukraine Act, ktorý znižuje byrokratické prekážky a urýchľuje poskytovanie vojenskej pomoci.41Spolu s kongresmanom Tedom Lieuom predložila zákon ≪Russia as a State Sponsor of Terrorism Act≫, dvojstranný návrh zákona, ktorý oficiálne uznáva Rusko ako štátneho sponzora terorizmu.

 

Návrh zákona nadväzuje na sankcie, ktoré pôvodne schválil Kongres, a ďalej izoluje Rusko a sprísňuje hospodárske dôsledky pre Putinov režim.

 

Vadim Vladislavovič Novinskij

 

Vadim Novinskij bol považovaný za dôležitú postavu v spojenectve s Rinatom Achmetovom. Skupina ≪Smart Holding≫, ktorú vlastnil Novinskij, vlastnila 24 % podiel v ťažobnej spoločnosti ≪Metinvest≫. Hoci predtým mal ruské občianstvo, rozhodol sa vymeniť ho za ukrajinský pas. Bol poslancom ukrajinského parlamentu ako člen Strany regiónov. V poslednom zvolaní Najvyššej rady bol zvolený ako kandidát Opozičného bloku. Forbes odhadol jeho majetok na 1,4 miliardy dolárov.

 

Vo februári 2022 Novinskij a Achmetov navštívili Mariupol, aby sa nakrátko vrátili do Kyjeva. Niekoľko hodín pred ruskou inváziou však z krajiny utiekol.

 

Pravdepodobne sa v súčasnosti zdržiava v Estónsku. Bol zaradený na sankčné zoznamy a všetky jeho účty v ukrajinských bankách boli zablokované. Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) zatkla ≪zverejnený majetok≫ bývalého poslanca Vadyma Novinského v hodnote 10,5 miliardy UAH vrátane 230 nehnuteľností, ktoré údajne vlastnil prostredníctvom offshore spoločností. Patrí medzi ne luxusný hotel v centre Kyjeva, prístav Očakov, poľnohospodárske podniky a nákupné centrá vo viacerých oblastiach Ukrajiny.

 

Ropná a plynová divízia spoločnosti Smart Energy zahŕňa spoločnosť na ťažbu plynu ≪Ukrgazdobycha≫ (Charkovská oblasť) a britskú Enwell Energy, ktorá má kótované aktíva v Poltavskej (zastúpenie Regal Petroleum Corporation Limited a LLC ≪Arcona Gas-Energy≫) a Charkovskej oblasti (≪Prom-Energo Product≫).

 

V januári 2023 spoločnosť ≪Smart Holding≫ vydala vyhlásenie, že v rámci reštrukturalizácie spoločnosti sa Novinsky rozhodol predať svoje akcie v spoločnosti a previesť svoj podiel na trust. V novembri 2022 podpísal príslušné zmluvy so spoločnosťami Smart Trust a Step Trust, ktoré boli následne zaregistrované cyperskou Komisiou pre cenné papiere a burzy. Novinsky nemá v skupine žiadny podiel na zisku a nevykonáva žiadnu kontrolu nad jej činnosťami alebo procesmi.

 

V roku 2011 Achmetov a Novinsky založili poľnohospodársku holdingovú spoločnosť založenú na poľnohospodárskych aktívach Iľjičských železiarní a oceliarní v Mariupole. V roku 2018 spoločnosť získala spoločnosť ≪Agroholding MS≫, ktorá sa špecializuje na rastlinnú výrobu v Kyjevskej a Žitomírskej oblasti. Spoločnosť Harveast Holding vlastnia spoločnosti SCM Rinata Achmetova a Smart Holding Vadima Novinského. Holding stratil takmer všetku svoju pôdu v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

 

Novinskij, vysvätený za diakona Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (Moskovský patriarchát), opakovane kritizoval ukrajinské orgány za ich postoj k ukrajinskej pravoslávnej cirkvi.

 

Závery

Rinat Achmetov sa zdá byť konsenzuálnou osobnosťou, ktorá má bližšie k britsko-holandskej skupine. Strategická komunikácia sa teraz presúva smerom k vplyvnejšej proamerickej nadnárodnej elite. Achmetov fakticky stratil všetku podporu spojencov v krajine. Heterogénna konfederácia doneckých klanov okolo Achmetova, ktoré medzi sebou súperili, ale tvárou v tvár hrozbe boli jednotné, je v dôsledku ruskej okupácie území minulosťou. Tieto klany už nepôsobia koordinovane. Konzervatívny oligarcha Novinskij odstúpil po tom, ako previedol svoj podiel v spoločnosti ≪Metinvest≫ do slepého fondu. Achmetovovu snahu spojiť sa s Blažejom blízkym Trumpovi, ktorý odrazil útok na výrobný závod ich dcérskej spoločnosti Naftogaz, možno považovať za krok na konsolidáciu úsilia odraziť rastúcu vlnu privatizácie a záberov majetku. Podobne to možno vnímať aj ako formu sprostredkovania dialógu s britskými zainteresovanými stranami.

 

Finančné kruhy Demokratickej strany USA a strategické inštitúcie, s ktorými Achmetov nadväzuje kontakty, sa usilujú o znárodnenie oligarchovho majetku, ktorý prežil ruskú okupáciu Donbasu. Achmetov pokračuje v dialógu s európskymi partnermi, Bruselom, prostredníctvom svojho osobného ≪ministra zahraničných vecí≫ Jocka Mendozu-Wilsona, ktorý má väzby na FIPRA, jednu z najväčších lobistických a spravodajských sietí britského pôvodu v Európe. Mnohostranné kontakty, ktoré udržiava uvedený sprostredkovateľ, zdôrazňujú jeho postavenie nielen ako Achmetovovho partnera, ale aj ako kontrolóra konajúceho v mene londýnskej City, ktorý sa snaží ovplyvňovať energetický a ťažobný priemysel krajiny, ako to bolo v prípade Raymonda Asquitha. . Achmetov má prístup k dialógu s Bruselom prostredníctvom FIPRA a mediálnych a spravodajských kruhov Jamesa Wilsona. Achmetov už predtým udržiaval aktívne kontakty s európskymi think-tankami prostredníctvom spomínanej FIPRA s cieľom presadzovať zónu voľného obchodu v EÚ pre svoje obchodné záujmy. Mendoza-Wilson je tiež vo vedení významných lobistických organizácií, ako sú Britsko-ukrajinská obchodná komora, Podnikateľská rada EÚ – Ukrajina a Podnikateľská rada USA – Ukrajina.

 

Firtashove a Achmetovove väzby v meste sa prekrývajú vďaka existujúcemu reťazcu: Mendoza Wilson – Britsko-ukrajinská obchodná komora – Petro Baron – VAB Bank – Raiffeisen. Achmetov mal predtým pôsobivé páky v ukrajinskej vláde, zatiaľ čo Firtaš ovládal administratívu prezidenta Janukovyča-Lyovočkina a bol hlavným podporovateľom Strany regiónov, čo ho tiež spájalo s Porošenkom.

 

Ruská agresia vymedzuje komunikačné línie s medzinárodnými organizáciami, strategickými centrami a politickými lobistami a je zjavne v súlade s verejnou líniou zbrojárskej lobby. Činnosť Achmetova a predstaviteľov Demokratickej strany spočíva v koordinácii úsilia, financovaní spoločných iniciatív a ich propagácii proti ruskej agresii vo verejnom priestore. Ani zďaleka ich však nemožno nazvať plne funkčnou alianciou. Okrem toho Achmetov aktívne sponzoruje ukrajinské ozbrojené sily. Presadzuje tiež odsúdenie ruských vojnových zločinov a terorizmu a zaradenie Ruska na zoznam FATF, a to aj s pomocou kongresmanov. Najaktívnejším Achmetovovým emisárom pri presadzovaní takýchto iniciatív v Kongrese je pravdepodobne členka Snemovne reprezentantov Sheila Cherfilus-McCormick (demokratka z Floridy), ktorej kampaň štedro sponzorovala spoločnosť SCM Consulting. Vplyvní Američania sú za konfiškáciu v súčasnosti zmrazených ruských aktív a oligarcha využíva tieto nálady ako ideálnu príležitosť na opätovné získanie vplyvu. Cieľ zblíženia bol dosiahnutý, keďže Achmetov nečelí bezprostrednej hrozbe stretu s ≪deoligarchizáciou≫ ako administratívnym nástrojom na zadržiavanie osobností, ktoré sú vnímané ako hrozba pre zavedenie americkej kontroly nad ukrajinskými aktívami. Napriek všeobecne pozitívnym strategickým vzťahom s americkou elitou, ktorá má na Ukrajine reálnu moc, môže Achmetovov veľký majetok znamenať len to, že eskalácia proti zainteresovaným stranám BlackRock sa na nejaký čas odložila. Achmetov zostáva na čele rebríčka Forbes Ukraine a ambiciózne demonštruje svoje ambície získať späť dominantné postavenie svojej politickej vôle v Kyjeve napriek nepochopiteľným stratám. Politický vplyv oligarchu je v súčasnosti na najnižšej úrovni za posledných desať rokov, keďže mu chýbajú médiá a zákonodarcovia.

 

Dmytro Vasylovič Firtaš

 

Dmytro Vasylovič Firtaš

Firtašovo impérium pozostáva z chemického, bankového a mediálneho priemyslu. Je považovaný za jedného z najbližších oligarchov Viktora Janukovyča. V roku 2021 na neho Ukrajina uvalila sankcie za údajné dodávky titánu ruským obranným spoločnostiam a jeho osobný majetok a bankové účty boli zmrazené. Oleg Arestarkov, vedúci oddelenia komunikácie skupiny DF: tvrdil, že na pojednávaní o sporných obvineniach zo sankcií a ukrajinských spravodajských službách nepredložil žiadne dôkazy o rozhodnutí.

 

Firtaš predtým kontroloval RosUkrEnergo, spoločný podnik vytvorený v spolupráci s Raiffeisen Investment a ruskou spoločnosťou ≪Gazprom≫, ktorý dohliadal na dodávky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu, ako aj spoločnosť Centragas, ktorá mala výhradné právo predávať turkménsky plyn na Ukrajine. Spoločnosť RosUkrEnergo pôvodne založili Firtaš, Rothschild, britský podnikateľ Robert Shetler-Jones a Semjon Mogilevič, židovský podnikateľ s väzbami na kriminálnu činnosť. Podľa spisov WikiLeaks povedal Firtaš veľvyslancovi USA, že využil služby Semjona Mogileviča na ochranu svojho podnikania pred konkurenciou. Najvýznamnejšou skupinou medzi kontaktmi Dmytra Firtaša sú britské konzervatívne elity, ktoré sa snažia spomaliť brexit a udržať si kontrolu nad finančnými transakciami EÚ a Číny. Tieto sily stoja za Jeremym Huntom, ktorý nahradil Borisa Johnsona na poste ministra zahraničných vecí Spojeného kráľovstva. Ten formálne podlieha MI6 (SIS). Táto skupina je úzko prepojená s rodinou Asquithovcov, ktorá je známa svojím mnohostranným partnerstvom s oligarchami. Rodina Asquithovcov využívala Firtaša na vytvorenie rozsiahlej siete vplyvu na Ukrajine. Úloha nadnárodného mocenského hráča v jednej z najväčších súkromných ropných a plynárenských spoločností pôsobiacich v postsovietskom priestore umožnila Asquithovi zabezpečiť si kontrolu nad ukrajinskými aktívami a politickými procesmi využitím zdrojov a vplyvu spoločnosti Firtaša.

 

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad (NABU) nakoniec oligarchu zvrhol. Početné súdne procesy proti Firtašovi nasledovali po boji globalistických elít v USA a Spojenom kráľovstve o kontrolu nad plynárenským, telekomunikačným a ťažobným priemyslom na Ukrajine.

Obranný priemysel USA (ktorého záujmy na Ukrajine presadzuje Pinčuk) prijal stratégiu zmocniť sa kritických zdrojov na Ukrajine otvorením trestných konaní. Dovoz titánu do USA sa zvýšil na 90 %, čo predstavuje zraniteľnosť v dodávateľskom reťazci. Titán sa používa v moderných lietadlách a vrtuľníkoch, tankoch, ponorkách a lodiach, strelách a inej munícii. Kolosálne zásoby titánu na Ukrajine sa odhadujú na 184 miliónov ton v hodnote viac ako 300 miliárd USD a predstavujú 20 % svetových zásob. Mežhirečenskij banský a spracovateľský závod, skupina Firtash’s DF Spoločnosť je vlastníkom titanového ložiska Seliščanskoje s rozlohou 1 857 hektárov, ktoré sa nachádza v Žitomírskej oblasti.

 

Dňa 12. marca 2014 bol Firtaš zatknutý v Rakúsku na základe amerického zatykača vydaného štátom Illinois, čo možno považovať za krok podniknutý chicagskou alianciou Baracka Obamu a Johna Kerryho. Pred zatknutím prebiehali rokovania o dodávkach titánu pre spoločnosť Boeing so sídlom v Illinois. Firtaš bol obvinený z úplatkárstva v celkovej výške 18,5 milióna dolárov, keďže sa snažil získať povolenie na ťažbu titánovej rudy v Indii, aby mohol hotový výrobok predávať do USA.

 

Rakúsky súd obnovil pojednávania v prípade ukrajinského podnikateľa Firtaša a zablokoval jeho vydanie do USA. Na čele jeho obhajoby stojí bývalý rakúsky minister spravodlivosti Dieter Böhmdorfer, ktorý zastupuje krajne pravicovú Slobodnú stranu Rakúska (FPO). Oligarchove záujmy zastupoval aj Lanny J. Davis & Associates. V roku 2021 bol Dmytro Firtaš vymenovaný za poradcu Stálej misie Bieloruskej republiky pri medzinárodných organizáciách vo Viedni. V dôsledku toho žiada o pozastavenie vydávania do Spojených štátov z dôvodu svojej diplomatickej imunity. Firtaš bol tiež sprostredkovateľom, ktorý konal v mene spoločnosti ≪Gazprom≫ a Kremľa pri organizovaní tranzitu plynu cez Ukrajinu.

 

Viac ako 70 % distribúcie plynu na Ukrajine je zablokovaných v Regionálnej plynárenskej spoločnosti, ktorú vlastní Dmytro Firtaš. Prevádzkovatelia distribučných sietí (≪Zakarpatgaz≫, ≪Lvovgaz≫, ≪Vinnitsagaz≫, ≪Dnepropetrovskgaz≫ a ≪Chmelnitskgaz≫) každý mesiac zadržiavajú 120 až 150 miliónov kubických metrov plynu bez zaplatenia, čo odčerpalo z likvidity prevádzkovateľa GTS približne 550 miliónov USD.

 

SBU vykonala hromadné prehliadky v 14 plynárenských distribučných spoločnostiach podnikateľa Regionálna plynárenská spoločnosť, v ktorej predstavenstve pôsobí bývalý britský špión Raymond Asquith. SBU nevydala žiadne oficiálne vyhlásenie, ale médiá sa o prehliadkach zmienili a tvrdili, že orgány činné v trestnom konaní vyšetrujú schému nezákonného odčerpávania finančných prostriedkov zaplatených za spotrebovaný plyn. Spoločnosť vydala vyhlásenie, že prehliadky ≪boli vykonané na základe absurdných obvinení z údajnej sprenevery štátnych prostriedkov≫, ≪WGC považuje prehliadky za sprevádzané hrubým porušovaním ľudských práv, nátlakom na zamestnancov podnikov kritickej infraštruktúry≫. Domnievame sa, že trestné konanie, ktoré sa stalo dôvodom na vykonanie prehliadok, bolo iniciované len s cieľom vyvinúť nátlak na podniky, ktorých sa snaží zmocniť spoločnosť Naftogaz Ukrajiny zastúpená spoločnosťou Černomorneftegaz”. V dôsledku toho spoločnosť ≪Gazoraspredelitelnye Seti Ukrajiny≫, ktorá je súčasťou skupiny Naftohaz, získala distribučné siete vo vlastníctve spoločnosti Firtaš vo viacerých regiónoch Ukrajiny.

 

Ukrajinskí prokurátori vyšetrovali aj Firtašovu účasť na neslávne známej privatizácii monopolného poskytovateľa internetových služieb ≪Ukrtelecom≫, ktorá sa uskutočnila bez výberového konania a sprevádzali ju finančné podvody. Objavili sa správy, že strana Toryovcov dostala takmer 200 000 GBP od partnerov spojených s Firtashom, zatiaľ čo Harlowova Konzervatívna strana dostala 40 000 GBP od Shetlera-Jonesa, ktorý bol generálnym riaditeľom Firtashovej holdingovej spoločnosti Group DF. Peniaze poskytol vo vlastnom mene a prostredníctvom spoločnosti s názvom ≪Skif≫.

 

 

Rodina Asquithovcov

Rodina Asquithovcov otvorila Firtašovi všetky dvere vedúce medzi britskú elitu, čím mu zabezpečila, že bude v britských elitných kruhoch vítaný. Raymond Benedict Bartholomew Michael Asquith, lord z Oxfordu, je spojencom Dmitrija Firtaša, kráľovského peera, bývalého špióna a experta na postsovietsku elitu. Asquith bol šéfom rezidentnej agentúry MI6 v Moskve. V tajných službách sa preslávil v roku 1985, keď zo Sovietskeho zväzu prepašoval dvojitého agenta KGB Olega Gordievského ukrytého v kufri auta. Asquith je tretím grófom z Oxfordu a Asquith je členom Snemovne lordov. Je pravnukom bývalého britského premiéra z prvej svetovej vojny Herberta Asquitha.

 

Po skončení diplomatickej služby Asquith pracoval pre spoločnosť JKX Oil & Gas, ktorú vlastnil Firtaš, ako riaditeľ najväčšieho britského investora na Ukrajine. Od 10. novembra 1997 až do svojho odstúpenia 28. januára 2016. V spoločnosti mal veľký podiel aj Igor Kolomojskij. Kyjevský starosta Vitalij Kličko je údajne Asquithovým chránencom.

 

Okrem partnerstva s Firtashom sa Asquith venoval aj vlastným záujmom v regióne, rozvíjal finančné a biotechnologické spoločnosti, ako napríklad Zander Corporation, Dessna a Asset Management. Asquith založil a viedol Ukrajinskú katolícku nadáciu. Je tiež členom Rady pre geostratégiu. Zaujímavé je, že Rada pre geostratégiu je členom Centra pre rozvoj, koncepcie a doktríny ≪Globálne strategické partnerstvo≫, ktoré riadi spoločnosť RAND Europe. Toto konzorcium poskytuje akademickú a analytickú podporu ministerstvu obrany Spojeného kráľovstva. Rada pre geostratégiu sa zúčastnila na Varšavskom dialógu Trilaterálnej komisie.

 

V roku 2005 Firtash investoval 1 milión dolárov do ekologickej spoločnosti, ktorú viedol Asquith, aby získal 25-percentný podiel v podniku. Nasledujúci rok Shetler-Jones spojil svoj ukrajinský podnik s Firtašovou spoločnosťou a stal sa podpredsedom dozornej rady Group DF. Obraz britských konexií by nebol úplný bez toho, aby princ Philip, manžel vtedajšej britskej kráľovnej Alžbety a čestný rektor Cambridgeskej univerzity, vymenoval Firtaša za jedného z čestných patrónov univerzity.

 

Majetok tohto oligarchu sa stal meradlom pre globalistické elity, ktoré sú zrejme historicky aj v súčasnosti prepojené s rodinou Asquithovcov. Raymondov brat Dominic Asquith je spoluzakladateľom spoločnosti Macro Advisory Partners, ktorá má úzke väzby na spravodajský okruh Bilderbergského klubu – Jakea Sullivana, Johna Sawyersa a Williama Burnsa. V predstavenstve spoločnosti Macro Advisory Partners bol Kofi Annan, ktorý je prostredníctvom svojej manželky prepojený so švédskou rodinou Wallenbergovcov a je tiež pravidelným členom finančného bloku stretnutia Bilderberg.

 

Predtým, ako sa stal peer lordom Oxfordu, viedol niekoľko rokov lobistickú firmu Asquith & Granovski (neskôr Asquith & Granovski) Associates. Isabel Asquithová, Raymondova dcéra, je odvtedy členkou správnej rady spoločnosti Raedars. Jeho kontakty vychádzajú zo spolupráce s nadáciou Oak Foundation a Sorosovou nadáciou ≪Open Society Foundation≫ prostredníctvom organizácie ≪Financial Investigations for Nonprofit Design≫ (FIND), ktorá bola založená ako dcérska spoločnosť Raedars.

 

Britsko-ukrajinská spoločnosť (BUS)

Poslaním Britsko-ukrajinskej spoločnosti, ktorú založili Anthony Fisher a Dmytro Firtaš, je posilňovať vzťahy medzi politikmi oboch krajín a reprezentovať ukrajinský obchod a kultúru v Spojenom kráľovstve. Spoločnosť nevykonáva žiadnu verejnú činnosť, hoci ako právnická osoba je pomerne aktívna. Je logické predpokladať, že Britsko-ukrajinská spoločnosť je len zásterkou pre vplyvných agentov MI6 v regióne – Roberta Shetlera-Jonesa, lorda Oxforda a lorda Risbyho.

 

Jednoducho povedané, BUS bola založená vo februári 2007 ako súkromná spoločnosť s dvoma riaditeľmi, Robertom Shetler-Jonesom a Richardom Springom. Druhý menovaný bol vymenovaný za doživotného peera ako lord a barón Risby z Haverhillu v grófstve Suffolk. Od marca 2015 sa uvádza aj ako zakladateľ Agentúry pre modernizáciu Ukrajiny.

 

Robert Shetler-Jones je jedným z najbližších spolupracovníkov Dmytra Firtaša a je považovaný za jeho finančného poradcu. Bol generálnym riaditeľom skupiny DF, materskej spoločnosti vlastnenej Firtašom, od jej vzniku v roku 2007 až do augusta 2012 a skupinu stále riadi prostredníctvom sprostredkovateľskej spoločnosti GENTECH Holding GmbH.

 

V súčasnosti je členom dozornej rady skupiny, ktorej predsedá Firtaš. BUS má spoločnú kancelársku budovu v Knightsbridge so spoločnosťou Scythian Limited, ktorú vedie Shetler-Jones (v zakladajúcich dokumentoch BUS je uvedený ako generálny riaditeľ) a ktorá sa špecializuje na akvizície východoeurópskych aktív. Jednou z hlavných priorít Shetlera-Jonesa je budovanie obchodných vzťahov s ukrajinskými dodávateľmi v záujme City a britských spravodajských služieb.

 

Podľa volebnej komisie Spojeného kráľovstva spoločnosť Scythian Limited financovala volebné kampane konzervatívcov. Medzi jeho kontakty patrili takí konzervatívni poslanci ako Richard John Grenville Spring, barón Risby, John Whittingdale a Robert Halfon.

 

Anthony Fisher je odborník na strategickú komunikáciu a generálny riaditeľ niekoľkých neziskových organizácií, ako napríklad BUS, zakladajúci riaditeľ Podnikateľskej rady EÚ – Ukrajina, šéf Bonita Trust a bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Granovski Associates. Fisher je hlboko integrovaný do dôveryhodných spravodajských štruktúr.

 

Anthony Fisher, Alex Walsh a Jack Wakefield založili 15. februára 2008 charitatívnu organizáciu vo Firtašovom mene, DF Foundation. Jack Wakefield, zať Dominica Mackenzieho Cummingsa, je politický stratég a bývalý hlavný poradca britského premiéra Borisa Johnsona.

 

Fisher je zakladateľom spoločnosti Global Strategy Limited, ktorá poskytuje strategické a komunikačné poradenstvo inštitucionálnym a súkromným klientom. Je tiež riaditeľom spoločnosti Scythian Limited, poradenskej spoločnosti špecializujúcej sa na štruktúrovanie podnikových akvizícií v bývalom Sovietskom zväze. Poskytoval poradenstvo viacerým vládam, bol vymenovaný za prvého riaditeľa pre rozvoj finančného centra vo vláde Gibraltáru a pôsobil ako poradca vlády Malty.

 

Elizabeth Smithová, barónka Smithová z Gilmorhillu, je mecenáškou umenia a členkou poradného výboru BUS. V roku 1995 jej bol udelený doživotný titul barónky Smithovej z Gilmorhillu. Ako členka poradného výboru Rusko-britskej obchodnej komory sa osobitne zaujíma o Rusko a členské krajiny SNŠ. Svoju kariéru začala v Asociácii Spojeného kráľovstva a ZSSR, neskôr premenovanej na Britské centrum Východ-Západ (BEWC). udržiavanie dialógu a kontaktov s krajinami vtedajšieho Sovietskeho zväzu, ktoré financovalo najmä britské ministerstvo zahraničných vecí. V úzkej spolupráci so sirom Fitzroyom Macleanom, predsedom Asociácie Spojeného kráľovstva a ZSSR, si uvedomila, aké dôležité je odmietanie stereotypov, zbližovanie ľudí a výmena spoločných skúseností.

 

Barónka riadila niekoľko veľkých festivalov britskej kultúry a v súčasnosti je prezidentkou Škótskej opery a správkyňou Nadácie Mariinského divadla. Je tiež členkou správnych rád viacerých organizácií so záujmami na Ukrajine a v ďalších krajinách bývalého Sovietskeho zväzu. Je členkou správnej rady Centra pre európsku reformu. Baronka Smithová predsedá Fondu štipendií Johna Smitha, ktorý financuje mladých odborníkov z Ukrajiny a iných krajín, aby prišli do Spojeného kráľovstva študovať demokraciu a dobrú správu vecí verejných. Program sponzoruje ministerstvo zahraničných vecí Spojeného kráľovstva.

 

Terry Sandell je zakladateľom Britskej rady v Sovietskom zväze. V rokoch 2005 až 2008 otvoril a pôsobil ako riaditeľ Britskej rady na Ukrajine. Pán Sandell bol správcom viacerých umeleckých a kultúrnych organizácií a intenzívne spolupracoval s Radou Európy a Európskou úniou na projektoch kultúrnej politiky a budovania kultúrnych a kapacít na Ukrajine a v ďalších krajinách bývalého Sovietskeho zväzu.

 

Igor Miťukov bol v čase svojho nástupu do spoločnosti BUS výkonným riaditeľom spoločnosti Morgan Stanley Ukraine. Dnes pôsobí ako hlavný poradca. Je tiež členom dozornej rady spoločnosti Ukrpošta. Jeho politická a diplomatická kariéra zahŕňala pozície ministra financií a podpredsedu vlády Ukrajiny. V rokoch 2002 až 2005 bol veľvyslancom Ukrajiny v Spojenom kráľovstve. V rokoch 1995 až 1997 pôsobil Miťukov ako osobitný zástupca Ukrajiny pri Európskej únii v Bruseli so štatútom podpredsedu vlády. V rokoch 1997 až 2001 pôsobil ako minister financií Ukrajiny. Počas svojho pôsobenia vo funkcii zabezpečil v roku 1997 prístup Ukrajiny na medzinárodné kapitálové trhy. Do roku 2018 bol pravidelným členom Jaltskej európskej stratégie, ktorú sponzorovala Pinčukova nadácia.

 

John Whittingdale bol za vlády Borisa Johnsona štátnym ministrom pre médiá zodpovedným za ochranu Spojeného kráľovstva pred dezinformáciami a za vlády Davida Camerona štátnym tajomníkom pre kultúru. Camerona. Predtým pôsobil ako predseda vplyvného výboru Dolnej snemovne pre kultúru, médiá a šport. V máji 2023 nastúpil na post štátneho ministra pre médiá, cestovný ruch a kreatívny priemysel. Sir Whittingdale spolu s ďalšími šiestimi ministrami hlasoval počas referenda proti brexitu. Je vedúcim delegácie Spojeného kráľovstva v Parlamentnom zhromaždení OBSE a predsedníčka PZ OBSE Margareta Sederfeltová ho vymenovala za osobitného spravodajcu povereného upozorniť na vojnové zločiny spáchané na Ukrajine. Člen konzervatívnej skupiny ≪Priatelia Ukrajiny≫.

 

Richard Spring, lord Risby, bol pred zvolením do parlamentu viceprezidentom spoločnosti Merrill Lynch. Je tiež bývalým podpredsedom Konzervatívnej strany a tieňovým ministrom financií. V súčasnosti je obchodným vyslancom predsedu vlády v Alžírsku a Libanone a predsedom spoločnosti BUS. Je predsedom Združenia pre decentralizovanú energetiku a podpredsedom Úradu pre malé podniky. V rokoch 2015 až 2018 bol členom Výboru pre vonkajšie vzťahy EÚ v Snemovni lordov. V rokoch 2020 až 2022 bol členom Výboru pre medzinárodné dohody. Risby je spolupredsedom celoparlamentnej skupiny Ukrajiny. Ako vtedajší predseda Britsko-ukrajinskej spoločnosti spolupredsedal programu ≪Scenáre pre Ukrajinu≫ na Svetovom ekonomickom fóre v Davose, ktorý organizoval Pinčuk.

 

Raiffeisen
Rakúsko bolo sídlom spoločnosti Centragas Holding GmbH, ktorá oficiálne vlastnila 50 % spoločnosti RosUkrEnergo. Tu oligarcha nadviazal úzke kontakty so spoločnosťou Raiffeisen, miestnymi elitami, politikmi a bankármi.

 

Dieter Böhmdorfer, rakúsky minister spravodlivosti v rokoch 2000 až 2004, je osobným právnikom oligarchu a ním vedený právny tím dosiahol súdne rozhodnutie, ktorým bola zamietnutá žiadosť USA o vydanie Firtaša. Podobne ako bývalý minister spravodlivosti Dieter Böhmdorfer, aj Daniel Kapp, oligarchov PR pracovník, má úzke väzby na krajne pravicovú Stranu slobody (FPO) prostredníctvom jej lídra Josefa Prölla, ktorý riadi investičnú spoločnosť Leipnik-Lundenburger patriacu Raiffeisen Holding. Raiffeisen v minulosti kryla Firtaša, keď ešte skrýval svoju účasť v spoločnosti RosUkrEnergo.

 

Michael Spindelegger bol Pröllovým bývalým kolegom v rakúskej vláde a bývalým predsedom Rakúskej ľudovej strany (OVP) a pôsobil ako rakúsky vicekancelár a minister financií. Ako predseda Ukrajinskej modernizačnej agentúry vo Ferstelovom paláci sa zaoberal bielením pošramotenej povesti ukrajinského oligarchu. S cieľom investovať 300 miliárd dolárov do ukrajinskej ekonomiky a pritiahnuť k tejto iniciatíve významných politikov. Na potenciálnom zozname sa nachádzali komisári EÚ Gunther Verheugen, Štefan Füle a Peter Mandelson, bývalý nemecký minister financií a kandidát Sociálnodemokratickej strany (SPD) na kancelára Per Steinbrück a bývalý francúzsky minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Bernard Kouchner. Kampaň zlyhala, pretože nikto nebol ochotný ponúknuť podporu.

 

Záujmy Raiffeisen na Ukrajine sa naďalej rozširujú. Raiffeisen Bank International presunula svoje digitálne bankovníctvo z európskej jurisdikcie, a to z Rakúska na Ukrajinu.

 

 

Závery

Dmytro Firtaš bol donedávna popredným hráčom v ukrajinskom plynárenskom, chemickom a titánovom priemysle. BUS, mocná geostrategická skupina zložená najmä z probrexitových elít na severe Anglicka a financovaná oligarchom, vytvorila možnosti na realizáciu koncepcie ≪Globálneho Anglicka≫ dočasným posilnením svojej prítomnosti vo východnej Európe.

 

Firtaš bol kľúčovým prvkom v spravodajskej sieti vplyvu, ktorú vytvoril lord Raymond Asquith z MI6, ktorého pomoc umožnila oligarchovi získať britskú záštitu ako poradca a miestny záujmový agent. Spojenci v londýnskej City sa držali mimo ≪špinavých plánov≫ výmenou za možnosť využiť Firtashovo sprostredkovanie jeho vzťahov s ≪Gazpromom≫ na získanie zdrojov a politickú expanziu na Ukrajine.

 

Pred zvrhnutím Viktora Janukovyča, pobočníka Dmytra Firtaša a Rinata Achmetova, v roku 2014 sa britské energetické záujmy tešili mimoriadnej moci a vplyvu na Ukrajine, najmä vďaka jednej tieňovej spoločnosti RosUkrEnergo. Firtaš kontroloval približne dve tretiny ukrajinského trhu s dodávkami plynu prostredníctvom regionálnych plynárenských spoločností. Preslávil sa ako oligarcha, ktorý svoj kapitál zarobil na úkor ruského plynu a bol kľúčovým sprostredkovateľom britsko-ukrajinsko-ruských záujmov.

 

Pod tlakom USA prišiel Firtaš o svoju pozíciu v ropnom a plynárenskom sektore -≪Naftogaz≫ vyvlastnil jeho podnik na distribúciu plynu. Záujem americkej elity o majetok oligarchu posilňuje aj skutočnosť, že žiadosť o zatknutie a žaloba podaná s cieľom skonfiškovať Firtašove titanové ložiská pochádzajú z Chicaga, keďže chicagské elitné skupiny sú prepojené s Penny Pritzkerovou, zástupkyňou spoločnosti BlackRock na Ukrajine.

 

Predstavitelia klanu Firtašovcov pôsobili ako vedúci prezidentskej administratívy, minister energetiky a podpredseda vlády pre európsku integráciu krajiny. Projekcia britského vplyvu postupne slabne a ustupuje hegemónii USA. Účinnosť britskej podpory a obrany vplyvových skupín v regióne mohli výrazne ovplyvniť zmeny v postoji britských spravodajských služieb k brexitu, ktoré viedli ku globálnejšej vízii spolupráce a tendencii ku kompromisom na úrovni elít v dôsledku rastúcej konsolidácie veľkých aktív BlackRock a Vanguard.

 

Viktor Mychailovič Pinčuk

Narodený 14. decembra 1960, Žid. Majetok Victora Pinčuka sa odhaduje na 2,1 milióna dolárov. Svoje podnikateľské impérium začal v Dnepropetrovsku (dnes Dnipro) s potrubárskou spoločnosťou Interpipe Group. Neskôr prešiel do bankovníctva (≪Credit Dnipro≫) a rozbehol diverzifikovaný mediálny biznis. Pinčukovými hlavnými zahraničnými partnermi sú George Soros a jeho nadácia International Renaissance Foundation.

 

Pinčuk má značný vplyv na podnikanie v krajine, pričom manipuluje systémom v záujme osobného zisku a na trhu s benzínom pôsobí prostredníctvom svojich partnerov. Spoločnosť Interpipe Inc. vlastnená Viktorom Pinčukom sa dohodla s ukrajinským ministerstvom energetiky na zavedení dodatočných ciel vo výške 52 % na rúry Vorex. Spoločnosť ≪Naftogaz≫ už podpísala veľké kontrakty s americkými firmami na dodávky ropných a plynových zariadení. Jedna z takýchto spoločností, Vorex so sídlom v Pensylvánii, dodáva spoločnosti Naftogaz vrtné rúry a plášte od roku 2017 a je najväčším zahraničným dodávateľom rúr a zariadení na Ukrajinu. Finančný vzostup oligarchu sa pripisuje jeho manželstvu s dcérou Leonida Kučmu.

 

Pinčuk v roku 2012 financoval reportáž o uväznení bývalej ukrajinskej premiérky Julije Tymošenkovej. Vďaka tomu sa bývalý právny zástupca Bieleho domu Greg Craig a spoločnosť Skadden, Arps, Slate, Meagher and Flom dostali do hľadáčika špeciálneho právneho zástupcu amerického ministerstva spravodlivosti Roberta Muellera.

 

Pinčuk bol poslancom parlamentu v rokoch 1998 až 2006. Andrew Wilson z Londýnskej univerzity vo svojej knihe ≪Virtual Politics: Fake Democracy in the Post-Soviet World≫ z roku 2005 tvrdí, že Pinčuk v roku 2002 vytvoril falošnú politickú stranu v snahe pritiahnuť mladých ľudí. Pinčukove televízne stanice túto stranu agresívne propagovali a používali ju ako nástroj na kradnutie hlasov opozície.

 

Pinčukov konflikt so skupinou ≪Privat≫, ktorú vedie duumvirát Kolomojského a Bogoľubova, poznačili obvinenia, že zaplatili 100 miliónov dolárov do fondu založeného Kučmom na volebnú kampaň, a tvrdenia, že Pinčuk tieto peniaze nakoniec ukradol. Pinčuk tieto obvinenia poprel a obvinil duo, že sa ho snažilo vylúčiť z transakcie na kúpu spoločnosti KZHRK, ktorá je jedným z najväčších podnikov v Dnepropetrovskej oblasti.

 

Dňa 4. marca 2015 ďalší ukrajinský oligarcha Igor Kolomojskij, ktorý sa zúčastnil na vypočúvaní špeciálnej kontrolnej komisie pre privatizáciu Najvyššej rady Ukrajiny, obvinil Viktora Pinčuka z prijatia úplatku vo výške 5 miliónov dolárov mesačne za riadenie spoločnosti Ukrnafta. v ktorej mala štátna spoločnosť ≪Naftogaz Ukrajiny≫ 50+1 % podiel. Podľa Kolomojského boli peniaze prevedené na offshorové spoločnosti, ktorých “konečnými vlastníkmi” boli Viktor Pinčuk a Leonid Kučma.

 

S Rinatom Achmetovom ho spája vytvorenie priemyselno-finančného konzorcia Investment Metallurgical Union, ktoré kúpilo oceliarsky podnik ≪Krivorozhstal≫ za 800 miliónov dolárov. Po “oranžovej revolúcii” však kyjevský hospodársky súd uznal predaj závodu za nezákonný. V roku 2005 bola spoločnosť ≪Krivorožstal≫ opätovne sprivatizovaná a predaná britskej spoločnosti Arcelor Mittal za 4,8 miliardy USD.

 

Pinčuk si získal aj povesť filantropa a zo svojej rovnomennej nadácie urobil diskusnú platformu pre organizácie spojené so Sorosom, NATO, MMF, Aspenským inštitútom, Atlantickou radou a ďalšími vplyvnými politickými inštitúciami. Zástupcovia spoločnosti BlackRock sedia v správnych radách a poradných orgánoch týchto organizácií a uskutočňujú postupné prevzatie krajiny. Najväčšie fondy spoločnosti BlackRock a skupiny The Vanguard Group sa navzájom vlastnia na základe cyklického vlastníctva. Tieto fondy združujú najbohatšie rodiny na svete – Rockefellerovcov, Rothschildovcov, Dupontovcov, Mellonovcov, Wallenbergovcov. Medzi vrcholovými manažérmi BlackRock je niekoľko vyslúžilých dôstojníkov CIA.

 

Zelensky a Fink podpísali 8. mája dohodu o vytvorení takzvaného Fondu rozvoja Ukrajiny (Ukraine Development Fund – UDF) so spoločnosťou BlackRock Financial Market Advisory (BlackRock FMA), ktorá je financovaná spoločnosťou JP Morgan. V rámci programu privatizácie najziskovejších a najlikvidnejších súkromných, štátnych a komunálnych aktív plánovala spoločnosť Black Rock investovať do UDF približne 100 miliárd USD, čo predstavuje viac ako dve tretiny ročného HDP Ukrajiny.

 

Podľa podmienok dohody bude spoločnosť BlackRock spravovať ukrajinské aktíva vrátane prostriedkov poskytnutých v rámci ≪zahraničnej pomoci≫. Ukrajinské strategické podniky vrátane ≪znárodnených≫ podnikov sa tak pravdepodobne dostanú pod nadnárodnú kontrolu. Schéma sa bude využívať aj na riadenie ukrajinského zahraničného dlhu, ktorý sa podľa ministerstva financií blíži k 150 miliardám dolárov, čo predstavuje 100 % HDP krajiny. Oficiálne má dohoda prilákať investície do energetiky, infraštruktúry a poľnohospodárstva, ale vzhľadom na slabé dotované hospodárstvo zničené vojnou vedie k zabaveniu hlavných aktív Ukrajiny na splatenie dlhu, od úrodnej černozemi až po elektrickú sieť.

 

Joe Biden vymenoval Penny Pritzkerovú (z desiatich najbohatších rodín Európy zo skupiny Chicago) za osobitnú zástupkyňu USA pre hospodársku obnovu Ukrajiny pri UDF, ktorá je známa svojou neúspešnou iniciatívou na vytvorenie jednotnej zóny voľného obchodu v Tichomorí. Pani Pritzkerová vybuduje koloniálnu operáciu zhora nadol reformou ukrajinskej vlády ≪ v oblasti transparentnosti a zodpovednosti za obnovu krajiny vrátane úplnej kontroly nad presadzovaním práva, súdnictvom, bojom proti korupcii a riadením štátnych podnikov≫.

 

Treba zdôrazniť, že miliardárska rodina Pritzkerovcov žijúca v Chicagu sú historicky židovskí prisťahovalci z Kyjeva. Pritzkerovci štedro financovali Obamu a Bidena. Penny Pritzkerová je však v opozícii voči Clintonovcom, ktorých podporoval jej brat.a v spojenectve s Pinčukom. Pinčuk si získal dôveru svetových filantropov a v rámci solidarity podpísal iniciatívu Giving Pledge, podporovanú Billom Gatesom a Warrenom Buffettom, podľa ktorej superbohatí sľubujú, že do svojej smrti rozdajú aspoň polovicu svojho majetku.

Rodina:

Viktorovi rodičia pracovali vo vede a oceliarskom priemysle. Medzi jeho predkami boli rabíni a melamedi. Jeho manželka Elena Pinčuková je dcérou bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu a zakladateľkou nadácie ≪ANTISPID≫. Deväť rokov pôsobila ako zástupkyňa marketingového riaditeľa mobilného operátora ≪Kievstar≫. V roku 2009 stála na čele dozornej rady spoločnosti StarLightMedia, ktorá spravuje STB, ICTV, ≪Novy≫, QTV, M1, M2, televízne kanály a niekoľko ďalších mediálnych spoločností. Jeho dcéra Maria Viktorovna Pinchuková je zapísaná na Oxforde. Je akcionárkou spoločnosti Dime, ktorá obchoduje so železnými a neželeznými kovmi a ktorej spolumajiteľom je jej starý otec Michail Aronovič Pinčuk.

 

Zdroje:

-EastOne Group so sídlom v Londýne.

-EastOne Equities, predtým EastOne Capital, spoločnosť so sídlom v USA, ktorá sa zaoberá akvizíciou, rozvojom, rekonštrukciou a správou nehnuteľností, ako aj poskytovaním dlhopisov na nehnuteľnosti. Spoločnosť bola založená v roku 2016 a získava hotelové, priemyselné, polyfunkčné, kancelárske, maloobchodné a rezidenčné nehnuteľnosti na severovýchode a juhovýchode Spojených štátov so zameraním na New York, Massachusetts, Floridu a New Jersey.

-EastOne kontroluje Nikopolský závod na výrobu ferozliatin v spolupráci s konkurenčnou neformálnou skupinou ≪Privat≫, ktorú vedú Igor Kolomojskij a Gennadij Bogoľubov.

-Interpipe Group je ukrajinský výrobca ocele a rúr.

-Väčšina Pinčukových kontaktov s európskymi a americkými mimovládnymi organizáciami a klubmi je organizovaná prostredníctvom jeho charitatívnej organizácie ≪Viktor Pinchuk Foundation≫. Nadácia každoročne organizuje okrúhly stôl o filantropii počas Svetového ekonomického fóra v Davose a spolupracuje s Aspen Institute.

 

Atlantická rada

Nadácia Viktora Pinčuka je jedným z najväčších podporovateľov spomínanej Atlantickej rady s ročnými príspevkami od 249 000 do 500 000 USD.

 

Nadácia Priateľ Európy

Amicus Europae je nadácia, ktorú založil bývalý poľský prezident Aleksander Kwasniewski. Jej poslaním je podpora európskej integrácie, susedskej politiky, poľských výrobkov, posilňovania demokratických princípov a ukrajinsko-poľských vzťahov s osobitným dôrazom na energetickú transformáciu a energetickú bezpečnosť.

 

Ireneusz Biel, výkonný riaditeľ nadácie Amicus Europae, pracoval v Úrade národnej bezpečnosti a v Kancelárii poľského prezidenta ako riaditeľ Riaditeľstva pre medzinárodnú spoluprácu a v Kancelárii prezidenta pre európsku integráciu. V tejto funkcii sa zúčastňoval na rokovaniach o členstve Poľska v NATO a EÚ. Je členom Medzinárodnej asociácie pre energetickú ekonomiku, účastníkom mnohých vzdelávacích programov a štipendií, vrátane Ministerstva zahraničných vecí USA, Bertelsmannovej nadácie, Nadácie Zeit, Kerberovej nadácie – Mníchovskej bezpečnostnej konferencie a pravidelným účastníkom diskusie YES.

 

Nadácia buduje vzťahy s európskymi národnými elitami, pričom pôsobí v rámci modelu udržateľného rozvoja, ktorý je najbližší demokratickým elitám v Spojených štátoch. Súťaž s protrumpovskými konzervatívcami v ukrajinskom energetickom sektore charakterizuje skutočnosť, že ukrajinská vláda zrušila svoje rozhodnutie č. 79-r z 5. februára 2020 o vymenovaní Ireneusza Biela za člena dozornej rady spoločnosti ≪Naftogaz≫ a namiesto neho doplnila Roberta Benscha za člena dozornej rady spoločnosti ≪Naftogaz≫. Zástupca USA.80Týmto spôsobom získa Rick Perry, minister energetiky USA za Trumpa, kontrolu nad ukrajinským ropným a plynárenským priemyslom a prinúti Kyjev, aby začal vyšetrovanie syna bývalého viceprezidenta USA Joea Bidena. Verejnosti je najlepšie známy výkonný riaditeľ spoločnosti GEM pre Európu Robert Bensch, ktorý na Ukrajine pôsobí od roku 2000. Angažuje sa aj ako riadiaci partner spoločnosti Pelicourt, pôsobí ako akcionár spoločnosti Cub Energy, jedného z najväčších súkromných výrobcov plynu na Ukrajine, a vlastní akcie spoločnosti Donbassenergo.

 

V spolupráci s FMS, FJJ, Karl Renner Institute, Friedrich Ebert Stiftung (FES) Ukraine a Kalevi Sors Foundation, FEPS, Amicus Europae spustili projekt ≪Progresívne cesty k obnove Ukrajiny≫.

 

Amicus Europae sa pripojil k Nadácii monackého kniežaťa Alberta II. a spoločnosti Burisma, ktorá je známa korupčným škandálom s rodinou Bidenovcov.81začalo Medzinárodné fórum 2016 o budúcej energetickej bezpečnosti: nové zdroje, zodpovednosť, udržateľnosť (ESF). Cieľom tejto iniciatívy je podporovať alternatívne zdroje energie v Európe a na celom svete.

 

Medzi jej zakladateľov patria Nikolaj Zločevskij a Aleksander Kwasniewski. Vedúcim organizačného výboru fóra je Vadim Požarskij z Burismy.

 

Inštitúcia Brookings

Viktor Pinčuk je členom medzinárodného poradného výboru Brookingsovej inštitúcie. Brookings Institution je jedným z najvplyvnejších think tankov v Spojených štátoch.

 

V roku 1948 zohrala táto inštitúcia kľúčovú úlohu pri vypracovaní administratívneho plánu pre Európsky program obnovy (Marshallov plán), ktorý rozdeľoval pomoc vojnou postihnutým ekonomikám Európy.

 

Inštitút Brookings vykonáva vplyvný výskum širokého spektra tém verejnej politiky, od domácich problémov Spojených štátov až po medzinárodné vzťahy.

 

Organizáciu z veľkej časti financujú rodiny a nadácie spojené s Rockefellerom.

 

Petersonov inštitút pre medzinárodnú ekonomiku

 

Viktor Pinčuk je členom správnej rady Petersonovho inštitútu pre medzinárodnú ekonomiku. Tento inštitút je pridružený k Medzinárodnému menovému fondu.

 

V roku 2006 Petersonov inštitút pre medzinárodnú ekonómiu na podnet Nadácie Viktora Pinčuka spustil východoeurópsky a ukrajinský program s cieľom zvýšiť povedomie medzinárodných politických, spoločenských a podnikateľských elít o hospodárskych výzvach, ktorým čelí Ukrajina.

 

Rothschild

Pinčuk v tom čase vlastnil banku ≪Credit Dnipro≫ a do jej správnej rady dosadil Dominiqua Strauss-Kahna, bývalého šéfa Medzinárodného menového fondu, švédskeho ekonóma z Atlantickej rady Andersa Åslunda (spomínaného už v súvislosti s kontaktmi s Achmetovom) a prezidenta Jean-Pierre Saltiela. Rothschildova medzinárodná rada. Banka tiež vymenovala Alexa Munteanu, výkonného riaditeľa Europe Virgin Fund, regionálneho fondu súkromného kapitálu s hodnotou 57 miliónov USD, ktorý sponzoruje Sorosom prepojený kyjevský Dragon Capital.

 

Banka sa možno využívala na pranie špinavých peňazí a podozrivé operácie, keďže mnohí pôvodne zainteresovaní kupujúci odmietli kúpu pod zámienkou jej zlého stavu.

 

Giovanni Salvetti je výkonným riaditeľom spoločnosti Rothschild & Cie v strednej a východnej Európe a v súčasnosti je členom dozornej rady banky ≪Credit Dnipro≫. V čase, keď bol Petro Porošenko zvolený za prezidenta, riadil aj spoločnosť Roshen vlastnenú Petrom Porošenkom v rámci slepého trustu.

 

Giovanni Salvetti už 12 rokov zastupuje na Ukrajine záujmy jedného z najstarších bankových domov v Európe, spoločnosti Rothschild & Cie. Podieľal sa na predaji Pravex Bank za 750 miliónov USD, reštrukturalizácii dlhov Kreditprombank a Nadra Bank, uskutočnil viac ako 20 transakcií v oblasti fúzií a akvizícií. Salvetti je finančným poradcom výboru držiteľov dlhopisov spoločnosti ≪Mriya≫ Agroholding.

 

David Petraeus – Zbrojárska Lobby

David Petraeus, partner investičného fondu, Kohlberg Kravis Roberts (KKR), člen predstavenstva Bilderberg, bývalý veliteľ Ústredného velenia USA, ktorý dohliadal na vojenské úsilie USA a NATO v Afganistane, a bývalý riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby, opakovane vystúpil na Jaltských stretnutiach o Európskej stratégii (YES) o otázkach vojenskej pomoci Ukrajine, už od roku 2011. Sir Roger Carr, hlavný poradca KKR, bol do marca 2023 aj generálnym riaditeľom BAE Systems. Spoločnosť je hlavným príjemcom z vojny na Ukrajine – jej akcie v roku 2022 vzrástli o +41 % a tržby vzrástli o 9,7 % spolu s dcérskou spoločnosťou MBDA zabezpečujúcej zvýšenie výroby rakiet financovaných EÚ. Fond KKR vzrástol o 25 % za posledný rok a o 196,2 % za posledných päť rokov. Tieto fakty, ako aj úzka interakcia s Hoganom Lovellsom a rodinou Clintonovcov ukazujú, že úsilie VPF smeruje k podpore verejnej diskusie v záujme obrannej lobby v Bruseli. Od roku 2017 organizuje Nadácia Victora Pinčuka okrúhle stoly o otázkach národnej bezpečnosti Ukrajiny. V roku 2022, na okraji Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, zorganizovala Európska stratégia Jalty (YES) a Nadácia Victora Pinčuka piaty mníchovský ukrajinský obed s názvom „Európska bezpečnosť“. Rozhoduje sa o tom na Ukrajine≫. Účelom mníchovského ukrajinského obeda je podporiť podporu Ukrajiny ako nevyhnutného faktora globálnej bezpečnosti a medzinárodného usporiadania Európy. Účastníci stretnutia argumentovali pre rozšírenie podpory dodávok zbraní a David Petraeus načrtol kľúčové potreby ukrajinskej armády, ktoré by sa mali uspokojiť prostredníctvom pomoci USA a EÚ v súlade s Bidenovým princípom „toľko, koľko je potrebné“.

 

Hillmont Partners

V roku 2016 James Hart, ďalší poradca Pinčuka, založil Hillmont Partners, ktorá sa stane základňou pre neformálne kontakty medzi zainteresovanými stranami v Londýne a Kyjeve. Hart bol poradcom bývalého predsedu vlády Ukrajiny a bývalého prvého podpredsedu vlády Ukrajiny – ministra pre hospodársky rozvoj a obchod Ukrajiny.

 

Ukrajinskej vláde radil v otázkach reforiem, obchodu a investícií. Hart sa zúčastnil aj YES a bol aktívnym sponzorom Pinčukovej ukrajinskej platformy v Davose.

 

Andrey Lysyuk, šéf Hillmont Partners na Ukrajine, pracoval vo vedúcich funkciách na Hlavnom riaditeľstve boja proti korupcii a organizovanému zločinu SBU v Kyjeve, bol členom strany Sluha ľudu, no mandátu sa napokon vzdal. Medzi klientov Hillmont Partners patrilo aj štúdio Kvartal 95, ktoré založil Vladimír Zelenský. Denis Monastyrsky, ktorý bojoval s vplyvom svojho predchodcu Arsena Avakova, bol bývalým poradcom Hillmont Partners.

 

James Hart bol vymenovaný za poradcu Quintel Intelligence (QI), keď spoločnosť získala nového akcionára, anonymný fond British Virgin Islands Capital Compliance. QI založil bývalý britský dôstojník SAS John Holmes, ktorý sa špecializuje na podporu pri súdnych sporoch. Nicholas Connon, bývalý britský vojenský spravodajský dôstojník, je riaditeľom a generálnym riaditeľom spoločnosti Quintel Intelligence.

 

Okrem Harta medzi poradcov Qi patrí aj bývalý sudca odvolacieho súdu Spojeného kráľovstva Anthony Hooper a James Ramsden, expert na kybernetickú bezpečnosť, ktorý sa ako zakladateľ Astraea Group a vedúci predstaviteľ a poradca Kráľovskej Chambers UK a Chambers Global pre obchodné záležitosti, spory a občianske podvody, podieľal na sporoch s ruskými a ukrajinskými ropnými a plynárenskými spoločnosťami..

 

Nie je to tak dávno, čo QI zahŕňalo Matrix Chambers. spoločnosť dohliadajúca na britské záujmy v Etickej rade, orgáne, ktorý schvaľuje súdnych kandidátov na Protikorupčný súd Ukrajiny.

 

George Soros (Nadácia otvorenej spoločnosti)

Pinčuk spolupracuje so Sorosovými organizáciami od roku 2006. Len rok pred prezidentskou kampaňou, ktorú vyhral Zelenskij, a parlamentnými voľbami Pinčuk a ľudia spojení so Soros Dragon Capital spustili verejnoprávny mediálny projekt „New Leaders“. Dragon Capital tiež založil a priviedol do parlamentu stranu vedenú Vakarčukom „Hlas“. pozostáva z absolventov Sorosových organizácií. Ich prítomnosť v parlamentnej mono-väčšine Zelenského strany vážne narušila monopol vplyvu skupiny Privat na Zelenského, ktorá ho priviedla k moci. Nadácie Sorosa a Victora Pinčuka sú partnermi pri financovaní mnohých mimovládnych organizácií a projektov na Ukrajine a v zahraničí. Soros sa zúčastnil aj na stretnutí Jaltskej európskej stratégie (YES), ktorému predsedal Pinčuk. Na konferenciách a stretnutiach YES sa zúčastnili súčasní aj bývalí prezidenti, premiéri, influenceri, bankári, manažéri korporácií a známe osobnosti.

 

Chrystia Freeland, správkyňa Aspen Institute v Kyjeve, podpredsedníčka vlády a ministerka financií Kanady, je kľúčovou postavou OSF. Chrystia Freeland sa pripojila k nadácii Victora Pinčuka a jej partnerovi Georgovi Sorosovi, aby presadzovala vlastné strategické záujmy Ukrajiny. V roku 1992 na žiadosť ukrajinských a západných právnikov založila Ukrajinskú právnu nadáciu (ULF) na podporu procesu budovania národa na Ukrajine, ktorá okamžite získala finančné prostriedky od Sorosa. Je prepojená so schémami MMF, ktorých cieľom je nepriamo/tajne získať miliardy dolárov z krajín mimo EÚ.

 

Jedným z veľkých projektov financovaných Sorosom a Pinčukom je Ukrajinské centrum krízových médií, platforma pre spoluprácu medzi ukrajinskou korporáciou pre styk s verejnosťou a novinármi, ktorej sídlo sa nachádza v hoteli Ukraine v Kyjeve. Údajne bol vytvorený s cieľom čeliť propagandistickému útoku Putinovho ruského mediálneho kartelu. Väčšina „nezávislých správ“, ktoré dostávame z Ukrajiny, je produkovaná a označená propagandou podporovanou Pinčukom a Sorosom. To zahŕňa schválenie alebo zatajenie skutočnosti, že „nová“ vláda v Kyjeve je len ďalšou rotáciou predchádzajúceho aparátu so zavedenými skorumpovanými modelmi interakcie.

 

Zaujímavé je, že Ukrajinská pravda, spravodajská publikácia, ktorú vlastní Tomáš Fiala a ktorú ovláda George Soros, zverejnila výsledky prieskumu, v ktorom bol prezident Zelenskyj označený za hlavného skorumpovaného úradníka. Táto skutočnosť naznačuje zámery Demokratickej strany nominovať v nadchádzajúcich voľbách ďalšieho kandidáta.

 

Alex Soros, syn Georga Sorosa, sa dohodol so Zelenského tímom na rozvoji ukrajinskej ekonomiky a skonfiškovaní zmrazených ruských aktív. V deň jeho návštevy Ukrajiny, výbor Snemovne reprezentantov USA pre zahraničné veci podporil návrh zákona o prevode ruských aktív do Kyjeva.

 

Organizácie spojené so Sorosom vytvorili Národný protikorupčný úrad (NABU). Je to skupina, ktorá pomáhala v kampani Hillary Clintonovej v roku 2016 a umlčala škandál Biden-Burisma po tom, čo bol prepustený prokurátor Konstantin Kulik, ktorý prípad predložil. Neskôr bol šéf NABU Artem Sytnyk zapojený do niekoľkých korupčných káuz, ktoré boli uzavreté. A jeho prvý zástupca Chizo Uglava prostredníctvom svojej asistentky Poliny Čiž na požiadanie poskytoval informácie americkému veľvyslanectvu.

 

Bill Clinton s Viktorom a Olenou Pinčukovými v r. 2007

 

Clintonovci

Pinčukova Nadácia bola hlavným darcom pre neziskové organizácie riadené Clintonovou. Pinčuk má blízko k Dougovi E. Schoenovi, hovorcovi Rady pre zahraničné vzťahy (CFR), dlhoročnému spojencovi Clintonovej a politickému konzultantovi, ktorého si Victor Pinčuk v roku 2000 najal ako poradcu za mesačný poplatok 40 000 dolárov, uvádza New York Times. . Pinčuk vedie Clintonov okruh dôverníkov v regióne ako sponzor Billa a Hillary Clintonovcov. Nielenže štedro podporil Clintonovu globálnu iniciatívu, ale tiež venoval viac ako 13 miliónov dolárov Nadácii Billa, Hillary a Chelsea Clintonových.

 

Pinčuk je členom CFR Global Advisory Board (GBA), ktorý možno považovať za nestrannú konsenzuálnu skupinu amerických bankových elít, ktoré tvoria riadiace jadro Federálneho rezervného systému.

zdroj: ksb-csr.net

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov