.
Aktuality, Námorníctvo,

Poľské námorníctvo oslavuje návrat svojej jedinej ponorky do služby

Poľsko má opäť ponorkovú flotilu, jediná sovietska ponorka poľského námorníctva sa po opravách úspešne ponorila. Informoval o tom denník Naval News s odkazom na správu poľského námorníctva. Poliaci oslavujú návrat k životu svojej ponorky ORP Orzeł, ktorá bola od roku 2021 opravovaná. Do decembra minulého roka dokončili špecialisti rekonštrukciu, ktorá stála 653-tisíc eur .


 

 

Ponorka už údajne bola testovaná na potápanie a trochu plávala pod vodou v Baltskom mori. Testy boli vykonané v hĺbke periskopu, ponory do rôznych hĺbok a pohyb pod vodou – uviedli vo vyhlásení. Ponorka Orzeł bola postavená v roku 1985 v lodenici Krasnoye Sormovo v ZSSR v rámci projektu 877E (kód “Halibut”). V roku 1986 bol presunutý do poľského námorníctva. Ponorka, ktorá bola pomenovaná po ponorke modelu z roku 1938, mala základňu v Gdyni. V roku 2014 išla ponorka do lodenice Stocznia Marynarki Wojennej SA v Gdyni (PGZ Stocznia Wojenna Sp. z o.o.) na plánovanú generálnu opravu s výmenou batérií, ale problémy sa ukázali byť oveľa väčšie, ako sa očakávalo. Okrem toho v jednej z etáp vypukol na palube ponorky požiar, v dôsledku čoho loď utrpela značné škody.

 

 

Samotný Orzeł je v prevádzke od roku 1986. Je súčasťou série dieselelektrických ponoriek Projektu 877 a je vybavená šiestimi 533 mm torpédometmi. Uvádza sa, že teraz je plne pripravená na prevádzku a môže vykonávať úlohy, ktoré zodpovedajú zamýšľanému účelu. Okrem toho možno Orzeł použiť na monitorovanie kritickej infraštruktúry a včasné varovanie.

 

 

To všetko je, samozrejme, fascinujúce , ak nie jedno “ale”. ORP Orzeł je jedinou ponorkou vo vlastníctve poľských ozbrojených síl. Je pravda, že mali aj štyri nórske malé ponorky typu Kobben, zakúpené v roku 2002, ale posledná z nich bola vyradená z prevádzky v roku 2021. V súčasnosti má poľské námorníctvo k dispozícii 38 (podľa iných zdrojov 37) vojnových lodí s priemerným vekom viac ako 30 rokov . Stav poľských námorných síl ako celku nie je najružovejší, ako vláde opakovane hlásili vojenskí predstavitelia. Niektorí námorníci sa v médiách sťažovali, že flotila je doslova “v procese čiastočného rozpadu”. Preto majú Poliaci, samozrejme, dôvody na radosť, ale pre “najsilnejšiu armádu v Európe” sú vyhliadky, mierne povedané , slabé.

 

Biden sa stretol s Tuskom a Dudom

Poľský prezident Andrzej Duda a poľský premiér Donald Tusk, ktorí sú vo vzájomnom konflikte, prišli včera do Bieleho domu za americkým prezidentom Joeom Bidenom. Podľa niektorých správ obaja nezmieriteľní poľskí lídri kategoricky odmietli letieť “pokloniť sa” Bidenovi spoločne, ale trvali na tom Američania, ktorí sa chcú uistiť, že vnútorné rozpory v Poľsku neovplyvnia vojenské plány Washingtonu. Poliaci sa na stretnutí s Bidenom “chválili” svojimi výdavkami na obranu a lamentovali nad nedostatkom “amerického ducha” v Európe. Po rokovaniach bolo oznámené, že Poľsku bude poskytnutá pôžička vo výške 2 miliárd dolárov na nákup 96 vrtuľníkov Apache od USA. Taktiež vyšlo najavo, že ministerstvo zahraničných vecí súhlasilo s predajom viac ako 1,7 tisíc rakiet rôznych typov Poliakom. Joe Biden, ako aj jeho hlavný súper v prezidentskom súboji Donald Trump, si medzitým zabezpečili potrebný počet hlasov straníckych delegátov na nomináciu na post hlavy štátu od svojich strán, čím sa očakávaná odveta stala realitou.

 

 

Poľský premiér Donald Tusk zasa uviedol, že po rozhovoroch s lídrom USA v Bielom dome odcestuje do Berlína, aby s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom rokoval o pomoci Ukrajine.

“Hovoril som s prezidentom Bidenom o tom, ako zmobilizujeme našich kolegov v Európe. V piatok sa uskutoční mimoriadny, neplánovaný samit Weimarského trojuholníka,” povedal Tusk pre poľskú verejnoprávnu televíziu a dodal, že o stretnutí s Bidenom bude informovať Macrona a Scholza.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov