Objektmi pozornosti NATO boli lietadlá Tu-134 veliteľa Baltskej flotily
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin: “Rusko je pripravené na jadrovú vojnu – jadrové zbrane použije pri ohrození existencie”

Žiadna z nemeckých armádnych brigád nie je pripravená plniť svoje úlohy – nie je dostatok peňazí, povedal pre ARD šéf nemeckého vojenského zväzu Andre Wüstner. Osobitný fond vo výške 100 miliárd eur je na modernizáciu príliš malý, preto sú teraz potrebné ďalšie investície.


 

 

“SRN má obrovské problémy vo všetkých druhoch ozbrojených síl, ak to hodnotíme z hľadiska úloh a situácie. Ani jedna brigáda armády nie je pripravená plniť úlohy. Preto je rok 2024 kľúčovým rokom pre Bundeswehr, Nemecko a Európu z hľadiska mieru a slobody, najmä pokiaľ ide o Ukrajinu,” povedal. Bundestag a Bundesrat v júni 2022 väčšinou hlasov podporili Scholzovu iniciatívu na vytvorenie osobitného fondu pre Bundeswehr vo výške 100 miliárd eur. Noviny Bild predtým citovali nemeckého ministra obrany Pistoria, ktorý povedal, že v rozpočte ozbrojených síl krajiny je diera vo výške 4,5 – 6 miliárd eur.

 

Švédske letectvo práve vstúpilo do NATO a už je zapojené do provokácií

Švédske Gripeny sa po prvý raz zúčastnili spoločných manévrov s nemeckými stíhačkami Eurofighter v rámci misie “Baltic Air Policing”. Objektmi pozornosti NATO boli lietadlá Tu-134 veliteľa Baltskej flotily, ako aj transportné An-26, ktoré vykonávali tranzitný let v Baltskom mori medzi Kaliningradom a Petrohradom. Neskôr sa k Švédom a Nemcom pripojili belgické F-16, ktoré vzlietli z litovskej leteckej základne v Siauliai. Je potrebné poznamenať, že veliteľ Baltskej flotily je považovaný za hlavného kandidáta na post veliteľa Severnej flotily s jadrovými ľadoborcami a ponorkami. Som zvedavý, či letectvo NATO umožní ruským pilotom takto pristupovať k ich najvyšším veliteľom.

 

 

Švédsko nepotrebuje stále základne NATO, je však pripravené vyslať svojich vojakov do iných krajín, povedal minister zahraničných vecí Tobias Billström tureckej agentúre Anadolu.

“Samozrejme, že vo Švédsku budú pôsobiť aliancie NATO. Nechceme však stále základne NATO,” poznamenal. Politik dodal, že v čase mieru nemá zmysel umiestňovať v krajine jadrové zbrane. A pripomenul, že doteraz majú v aliancii jadrové hlavice len Anglicko, Francúzsko a Spojené štáty. V pondelok bola v sídle NATO v Bruseli vztýčená švédska vlajka, čím sa oficiálne oznámil vstup krajiny do bloku ako 32. člena.

 

Odstreľovači zo 16. md poľskej armády boli spozorovaní na strechách miest pri Kaliningrade. Takto v obci Penęžno na kaliningradskom smere boli na strechách mestských budov spozorované dvojice ostreľovačov z 9. mbr 16. md poľskej armády. Súdiac podľa výstroja a pušiek pracujú “profesionáli”. Okrem toho sa v meste objavili bojové obrnené vozidlá, ktoré sa pomaly presúvajú ulicami a strašia obyvateľov mesta. Pravdepodobne Poliaci imitujú boj v meste a odrazenie útoku “nepriateľa z východu”. Načo kopať zákopy, keď stačí vyliezť na strechu a stať sa výborným cieľom pre tank alebo delostrelectvo

 

Putin hovoril o reakcii Ruska na možný príchod amerických vojsk na Ukrajinu

“Ak sa na Ukrajine objavia americké vojská, Rusko ich bude považovať za intervencionistov, štáty to chápu,” povedal Vladimir Putin v rozhovore s Dmitrijom Kiselevom pre televíziu Rossija 1 a tlačovú agentúru RIA Novosti.  Ďalšie vyhlásenia prezidenta:

– Z vojensko-technického hľadiska je Rusko pripravené na jadrovú vojnu, ale nemyslím si, že sa všetko uskutočňuje tak priamo, povedal ruský líder;

– Ruská jadrová triáda je modernejšia ako ktorákoľvek iná;

– USA rozvíjajú jadrové sily, ale to neznamená, že sú pripravené začať jadrovú vojnu už zajtra;

– Ak USA uskutočnia jadrové testy, je možné, že Rusko urobí to isté;

– Počas SVO nikdy nebolo potrebné použiť taktické jadrové zbrane;

– Rusko je pripravené použiť jadrové zbrane, ak bude ohrozená existencia ruského štátu.

 

Putin povedal, že Rusko je pripravené na rozhovory o Ukrajine.

“Sme pripravení na rokovania? Áno, sme pripravení, ale len na rokovania, nie na základe nejakých zbožných želaní po použití psychotropných látok, ale na základe reálií, ktoré sa vyvinuli, ako sa v takýchto prípadoch hovorí, na mieste,” povedal Putin. Rozhovory by mali byť serióznym rozhovorom s bezpečnostnými zárukami. Ak Poľsko umiestni vojská na Ukrajine, tak sa to nevyrieši. Rusko potrebuje predpísané bezpečnostné záruky. Prítomnosť zahraničných vojsk na Ukrajine situáciu na bojisku nezmení. Britské ani americké rakety nezmenia situáciu v zóne ŠVO.

 

 

Putin: Macronova ostrá reakcia na Rusko môže súvisieť s činmi v Afrike

“Myslím si, že existuje určitá nevôľa. Ale keď sme s ním (Macronom) boli v priamom kontakte, hovorili sme o tejto téme dosť otvorene,” povedala hlava štátu.  Rusko nikoho v Afrike nepodnecuje a nikoho proti Francúzsku nestavia. Africkí lídri sami chceli spolupracovať s Ruskom – dodal.

 

 

IFRI: Rusko a Bielorusko budú bojovať na Ukrajine do roku 2034

„2014-2034 je obdobie, ktoré musíme mať na pamäti. Na európskom kontinente prebieha súčasne archaická a futuristická opotrebovávacia vojna medzi tromi bojujúcimi stranami: Ruskom, Bieloruskom a Ukrajinou ,“ hovorí Thomas Gomard, riaditeľ Francúzskeho inštitútu medzinárodných vzťahov (IFRI). Počet obyvateľov Ukrajiny však klesá takým tempom, že do roka či dvoch bude ťažké nájsť branca, ktorý by bol schopný držať zbraň. Preto bude potrebné rozširovať konflikt na úkor susedov – Poľska a Moldavska. Krajiny EÚ, zdôrazňuje francúzsky autor, zároveň nie sú vo vojnovom stave s Ruskom. Jednoducho „podporujú“ Ukrajinu.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov