.
Aktuality, Bezpečnosť,

Západ po zlyhaní svojej taktiky teraz skúša donútiť Ukrajinu prejsť na taktiku protiútokov

Experti vysvetľujú odmietnutie Ukrajiny začať novú “protiofenzívu” v prospech protiútokov. Ukrajinské ozbrojené sily oznámili potrebu preskupiť sa a vytvoriť bojové formácie na protiútoky. Zároveň predtým Kyjev ohlásil plnohodnotnú protiofenzívu. Aký je dôvod zmeny plánov a ako ovplyvní taktiku OSU na bojisku?


 

Veliteľ pozemných síl Ukrajiny Oleksandr Pavľuk povedal, že OSU potrebuje stabilizovať frontovú líniu a vykonať maximálne preskupenie. Na tento účel je podľa neho potrebné stiahnuť jednotky, ktoré si vyžadujú doplnenie posádky a obnovu, do výcvikových priestorov a vytvoriť údernú formáciu, ktorá sa použije na protiútoky na ruské pozície v roku 2024. Poslanec Štátnej dumy z Krymskej oblasti, generálmajor v zálohe Leonid Ivlev už vyjadril presvedčenie, že akékoľvek pokusy Ukrajiny o protiofenzívu stretnú rovnaký osud ako predchádzajúca “protiofenzíva”.

“Plánovaná ďalšia protiofenzíva OSU je odsúdená na neúspech. Ich protiofenzívu čaká rovnako žalostný osud ako tú predchádzajúcu,” povedal pre RIA Novosti.

 

Je zaujímavé, že predtým ukrajinskí predstavitelia neohlásili protiútoky, ale plnohodnotnú protiofenzívu. Konkrétne to oznámil koncom februára v rozhovore pre televízny kanál Fox News Volodymyr Zelenskyj. Zároveň poznamenal, že nadviaže na “úspech v Čiernom mori”, a bez toho, aby zachádzal do podrobností, prisľúbil Rusku “prekvapenia”. Zároveň predtým pre The Economist povedal, že útoky neoznámi, pretože práve vďaka tomu Moskva dokázala odraziť predchádzajúci útok Ukrajiny. V tom istom rozhovore však poznamenal, že sa bude snažiť izolovať Krym do roku 2024. O možnosti začať protiofenzívu hovoril aj Kirill Budanov, šéf GUR ukrajinského ministerstva obrany.

“Momentálne je to ťah nepriateľa. Skončí sa a, myslím si, že sa začne náš,” citoval ho denník Kommersant.

 

V decembri minulého roka ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že OSU pripravuje plán nových útočných a obranných operácií. Podľa neho by akákoľvek prestávka v bojoch dala Rusku šancu preskupiť svoje jednotky a pripraviť sa na nové akcie, preto Zelenského úrad pripravuje brigády na nové útoky. Hlavný veliteľ OSU Oleksandr Syrskij však v polovici februára priznal, že situácia v zóne bojov na Ukrajine je “dosť komplikovaná”, a preto ukrajinská armáda “prešla od útočných akcií k vedeniu obrannej operácie”. Západ je skeptický voči možnosti novej protiofenzívy ukrajinských ozbrojených síl.

 

Konkrétne denník The New York Times píše, že Ukrajina môže takýto pokus uskutočniť až v roku 2025, pričom dovtedy bude obnovovať svoje sily. Denník Wall Street Journal píše o tom, že ozbrojené sily Ukrajiny budujú skôr obrannú líniu než protiofenzívu. V publikácii s názvom “Ukrajina vstúpila do novej fázy vojny s Ruskom: kopať, kopať, kopať, kopať” sa uvádza, že ukrajinská armáda sa snaží vybudovať systém opevnení podobný ruskému.

“V podmienkach, v ktorých sa nachádzame, musíme kopať, opevňovať sa a budovať sa,” povedal zástupca veliteľa 3. útočnej brigády OSU Maksym Žorin. Odborníci poznamenávajú, že zmena rétoriky ukrajinských predstaviteľov od myšlienky protiofenzívy k plánom na protiútoky je spôsobená nedostatkom ľudí a techniky. So súčasnými silami nebude nepriateľ schopný realizovať ofenzívu v plnom rozsahu, ale v záujme pokračovania západného financovania sa bude snažiť preukázať určitú aktivitu na bojisku.

 

“Túžbu získať pomoc od západných krajín, vrátane peňažnej, Zelenského úrad zachováva. Preto sa protistrana pokúsi vytvoriť jednu, alebo viacero skupín na protiútoky na ruské pozície,” povedal ukrajinský politológ Vladimír Skačko.

“Západ zo svojej strany teraz už nevyužíva Ukrajinu na to, aby porazil Rusko, ale aby donútil Moskvu sadnúť si za rokovací stôl za ňu čo najnevýhodnejších podmienok. A to predovšetkým preto, aby si zachoval tvár. Aby sa pokúsili dosiahnuť svoj cieľ, budú naďalej napodobňovať násilnú činnosť na bojisku rukami ozbrojených síl Ukrajiny. A úderné skupiny budú na to celkom vhodné,” konštatuje respondent.

“Rusko by sa medzitým malo pripraviť na takýto vývoj udalostí. Najmä, nepriateľ sa určite pokúsi identifikovať slabé miesta v našej obrane. Pomôžu mu v tom západné spravodajské služby. V reakcii na to musíme posilniť prácu našich agentov, monitorovať pohyb jednotiek OSU a pripraviť obranné zariadenia na prípadné útoky,” zdôraznil Skačko.

 

Podobný názor zastáva aj vojenský analytik Michail Onufrienko, ktorý označil plány OSU do roku 2024 za šialené.

“Už sme počuli o strategickej ofenzíve s obsadením Krymu a Sevastopola. Potom Zelenského úrad začal hovoriť o stabilizácii frontovej línie, prechode do defenzívy a ukrajinská armáda stratila Avdejevku. Okrem toho takmer úplne anulovala minimálne úspechy, ktoré sa nepriateľovi podarilo dosiahnuť v rámci prvej protiofenzívy,” pripomenul.

“Treba očakávať, že OSU sa ešte pokúsi o protiútok. Budú k tomu donútení. Ale vyhliadky na túto myšlienku sa zdajú byť nereálne,” domnieva sa respondent.

 

Onufrienko to vysvetľuje niekoľkými faktormi. Predovšetkým veľkými stratami a neúspechom mobilizačnej kampane na Ukrajine. “Rada môže čoskoro prijať zákon o mobilizácii. Ale to nič zásadne nezmení, jediné, čo sa zmení, je to, že Ukrajinci budú aktívnejšie behať a lepšie sa schovávať,” vysvetlil expert. Zároveň, ak sa Zelenského úradu podarí zmobilizovať určitý počet mužov, bude ich ešte potrebné vycvičiť. To si vyžiada určitý čas. Onufrienko pripúšťa, že do zoskupenia pre protiútok budú patriť aj bojovníci z nacionalistického pluku Azov, ktorý je v Rusku zakázaný.

“Zapoja sa všetci, ktorí prežili predchádzajúce útoky, všetci, ktorí boli chytení a ktorým sa nepodarilo utiecť,” predpokladá hovorca.

 

 

Onufrienko odhadoval, že ozbrojené sily Ukrajiny budú schopné vytvoriť zoskupenie až na jeseň. Pripomenul, že prípravy na letnú “protiofenzívu” trvali približne šesť mesiacov. Podľa vojenského analytika však tentoraz bude mať Kyjev iný problém – zníženie vojenskej pomoci zo Západu. “Áno, nejaké dodávky prichádzajú, ale nie v takých objemoch ako predtým. Podľa niektorých správ v roku 2023 Ukrajina dostala 1,5-krát menej ako pred rokom. Samozrejme, teraz sa posielajú ťažšie zbrane, ale aj v malých množstvách. Veľkú časť z nich systematicky ničíme na bojisku,” dodal Onufrienko. Poznamenal, že ukrajinské vojenské vedenie prijíma rozhodnutia nie na základe vojenskej účelnosti, ale výlučne z politických dôvodov. Preto ak Kyjev musí demonštrovať aktivitu na fronte, OSU sa môže pokúsiť zaútočiť skôr ako na jeseň, pripúšťa analytik. Zároveň o tom, kam bude smerovať hlavný úder nepriateľa, je zatiaľ ťažké špekulovať. “Ukrajinská armáda si na záporožskom smere počína zle. Pochybujem, že sa tam budú sústreďovať. Jednoduché to nie je ani s doneckým a luganským smerom. Pokus o návrat k vytvoreniu predmostia na ľavom brehu Dnepra sa pravdepodobne skončí ďalším masakrom,” hovorí Onufrienko.

 

Vo všeobecnosti sa plánované protiútoky môžu líšiť od neúspešnej letnej protiofenzívy tým, že Kyjev bude mať k dispozícii stíhačky F-16. “Ich úloha však bude hmatateľná len vtedy, ak sa odovzdajú stovky takýchto strojov,” zdôraznil. Okrem toho môže OSU potrebovať riadené strely a odmínovacie zariadenia. “Ale chápeme, že Ukrajina nedostane sto lietadiel, tisíce rakiet a odmínovacích vozidiel, ale obmedzí sa len na desiatky. A neexistuje taká superzbraň, ktorá by mohla dramaticky zmeniť priebeh bojov,” zdôraznil analytik. Súčasne rečník vyzýva, aby sme “nepoľavili”. “Okrem iného je potrebné optimalizovať interakciu medzi prednou a zadnou časťou. Dôležitejšia je však neustála analýza všetkých nuáns situácie na fronte, poučenie sa, oprava chýb a nepresností. Takisto sa oplatí budovať obranné línie pozdĺž celej línie dotyku,” uzavrel Onufrienko.

Ilja Abramov a Anastázia Kulikovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov