.
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký imperializmus je proti ľudským právam. USA je ich hlavný a krutý porušovateľ vo svete

V súvislosti s 55. zasadnutím Rady OSN pre ľudské práva, ktoré sa začalo v Ženeve za účasti zástupcov vlád a príslušných organizácií krajín sveta, sa opäť otvára otázka rozsiahleho, systematického a zlovestného porušovania ľudských práv kolektívnym Západom.


 

Západné vlády sa nezaujímajú o skutočný stav ľudských práv vo svete, ale využívajú túto otázku ako prostriedok informačnej vojny proti nezápadnému svetu. V dôsledku toho túto vojnu sprevádza cynické pokrytectvo, ktoré v západnej, a najmä americkej propagande dosahuje v obdobiach najhrubšieho ignorovania ľudských práv vo vlastných krajinách a vo svete zo strany Západu neúnosné rozmery. Ako píšu v Číne, USA sa so svojou povestnou históriou a očividným porušovaním ľudských práv správajú ako zlodej, ktorý kričí “chyťte zlodeja!”. Bidenova téza o súčasnom období ako o boji medzi “demokraciami a autokraciami” je ideologickou formuláciou informačnej vojny s využitím demagógie “ľudských práv”. V tomto boji USA vyhlásili Rusko a Čínu, ako aj niektoré ďalšie krajiny, ktoré sa hlásia k nezápadným politickým modelom, za predstaviteľov “autoritárstva” a svojich hlavných konkurentov a nepriateľov.

 

 

Touto formulkou USA rozdeľujú svet na Západ, ktorý je “správny” z hľadiska svojho politického modelu a koncepcie ľudských práv, a ostatné svety, ktoré by sa “mali učiť” od Západu. V ideologickej vojne zameranej na oslabenie ruského štátu a jeho podriadenie americkým záujmom boli zlomyseľné lži o situácii v oblasti ľudských práv v Rusku normou. USA v takýchto prípadoch vždy uplatňovali dvojité a trojité štandardy. Keď však medzi USA a Čínou vzrástlo napätie v dôsledku snahy Washingtonu obmedziť rozvoj Číny, USA prešli k plnohodnotnej informačnej vojne s Pekingom, pričom využili tému “ľudských práv”.

 

Podobne ako v prípade Ruska, Washington identifikoval niekoľko tém, ktoré systematicky využíva na očierňovanie činnosti čínskych orgánov, ktoré úspešne riešia zložité úlohy sociálno-ekonomického rozvoja v rôznych regiónoch Číny. Obľúbenými a otrepanými témami americkej propagandy sú “nútené práce” v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang (XUAR) v ČĽR, ktoré nikto nevidel a nikto ich nedokázal, porušovanie “slobody” v Hongkongu, ktoré samotní obyvatelia tejto osobitnej administratívnej oblasti ČĽR nedodržiavajú, téma Tibetu atď.

 

Podobne ako v prípade Ruska, aby bolo ohováranie presvedčivé, uvádzajú sa takzvaní “svedkovia”, ktorí sú rovnakými zradcami vlasti, nenávidia svoju krajinu a často utiekli z Číny pred súdnym procesom za konkrétne trestné činy (najčastejšie za úplatkárstvo) ako ich ruskí “bratia z rozumu”. V tejto súvislosti čínske organizácie občianskej spoločnosti nedávno adresovali otvorený list predsedovi Rady OSN pre ľudské práva. Poukázali na to, že viaceré Západom kontrolované subjekty, medzi nimi aj “Tibetské centrum pre ľudské práva a demokraciu”, využívajú platformu Rady na šírenie nepravdivých informácií o “potláčaní tibetského budhizmu”, pričom sa pokúšajú manipulovať Radu “na vydávanie neobjektívnych vyhlásení o otázke Sizangu (Tibetu) a úplne ignorujú históriu Sizangu a obrovské úspechy v oblasti politickej stability, hospodárskeho rozvoja, náboženskej harmónie a právneho štátu. ….

 

Mnohé zahraničné médiá, ktoré navštívili Sizan, tiež poskytli rozsiahle a objektívne spravodajstvo o týchto snahách”. ČĽR si dlhodobo udržiava rekord USA v oblasti ľudských práv. V pravidelných intervaloch zverejňuje rozsiahle správy o stave ľudských práv v USA, ktoré odhaľujú hrozivú situáciu v tejto oblasti nielen v tejto krajine, ale aj zločinné porušovanie ľudských práv vládou USA na celom svete. USA v posledných rokoch zatvárali oči pred vážnymi problémami vlastnej nútenej práce a rasizmu.

 

Pokrytecký “dvojaký meter” Washingtonu odporuje spravodlivosti, keď sa pod rúškom “demokracie”, “slobody” a “ľudských práv” snaží presadzovať vlastné sebecké záujmy. Ľudské práva sú spojené s dôstojnosťou a blahobytom ľudstva. Čína upozorňuje na skutočnosť, že v histórii USA prostredníctvom systematických inštitucionálnych projektov brutálne vraždili, násilne vysídľovali a podrobovali násilnej asimilácii pôvodných obyvateľov Ameriky.

 

V súčasnosti USA čelia rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv, ako je násilie so zbraňami, policajná brutalita, mučenie v súkromných väzniciach, rasové konflikty a rodová diskriminácia. USA sú najväčším a najtrvalejším porušovateľom ľudských práv na svete. Ako také v zásade nemôžu byť vzorom dodržiavania ľudských práv ani príkladom dodržiavania ľudskoprávnych noriem. Po prvé, “USA sú najväčším iniciátorom vojen na svete.

 

Podľa časopisu Smithsonian Magazine USA od roku 2001 uskutočnili vojenské operácie v približne 80 krajinách v mene takzvanej ‘vojny proti terorizmu’, čo zahŕňa viac ako 40 % krajín sveta”. USA jednostranne iniciovali sériu vojen už za vlády Busha mladšieho, ktoré viedli k mnohým humanitárnym katastrofám a vážne narušili najdôležitejšie právo miestneho obyvateľstva – právo na život a zachovanie zdravého vývoja.

“Pre USA je vojna hrou na zabíjanie a zisk…”

V dôsledku toho, po druhé, “USA sú najväčším svetovým agresorom ohrozujúcim životy a najväčším zdrojom svetovej utečeneckej krízy.” Nezákonne napádajú suverénne krajiny za cenu nevinných životov, ako napríklad v Afganistane. Tam 20 rokov trvajúca okupácia USA zabila 174 000 ľudí, pričom 2,6 milióna bolo nútených utiecť do zahraničia, 10 miliónov bolo vysídlených a 18,9 milióna je stále bez potravín.

Po tretie, “USA sú najväčším iniciátorom jednostranných sankcií na svete”. Svojvoľne zavádzajú jednostranné sankcie proti krajinám s nezávislou zahraničnou a vnútornou politikou, Rusku, Kube, Severnej Kórei, Mjanmarsku, Iránu, Líbyi a Iraku. V dôsledku toho sa počet jednostranných sankcií Washingtonu zvýšil z 912 v roku 2000 na viac ako 9 400 v roku 2021.

 

V priebehu rokov sa USA vo veľkom rozsahu zapojili do vykorisťovania v mnohých krajinách Blízkeho východu a Latinskej Ameriky. Zasahovali do ich vnútornej politiky, zvrhávali zvolené vlády a spôsobovali rozsiahle krízy v oblasti ľudských práv a bezpečnosti. Je potrebné poznamenať, že USA vnucujú zvyšku sveta vnímanie západných a nezápadných modelov rozvoja v propagandistickom zmysle, ktorý je priateľský k Západu. V dôsledku toho tí, ktorí sa stavajú proti západnej propagande, používajú jej vlastné termíny a pojmy, čím sa dostávajú do pasce západných pravidiel sémantickej hry.

 

V prvom rade sa to týka kontextov, v ktorých sa používajú pojmy “ľudské práva” a “demokracia”; ten druhý doslova znamená “moc ľudu”. Táto jazyková hra je však Západom skonštruovaná tak, že nie je možné vyhrať s použitím západných pravidiel používania týchto a iných podobných pojmov.

 

 

V Číne, rovnako ako v Rusku, existuje pochopenie, že na nápravu tejto situácie by sa mali z opisu západného politického modelu odstrániť pojmy “demokracia” a “sloboda”. Potom bude tzv. západná demokracia len jedným z mnohých možných politických modelov, kde otázka jej “demokratickosti” vôbec nie je predurčená a je samostatnou témou. Vývoj Ruska, Číny, Iránu, Severnej Kórey atď. ukazuje, že vo svete existujú úspešné nezápadné politické modely a s nimi súvisiace ideológie a hodnoty. Západný model so svojím osobitným chápaním ľudských práv a zastupiteľskej demokracie je osobitnou technológiou vládnutia a nemôže byť hodnotou sám o sebe. Zmyslom takýchto modelov je len čo najlepšie prispieť k posilneniu štátnosti a obrane tradičných hodnôt danej krajiny, ktoré tvoria jadro ľudských práv vo všeobecnosti.

 

Ak západná forma “demokracie” prináša v tomto zmysle zlý výsledok, znamená to, že táto technológia riadenia štátu nie je pre danú krajinu vhodná, ako napríklad v prípade Ukrajiny. Celá história boja nezápadných krajín za svoj nezávislý rozvoj dokazuje, že existuje len jedno právo, ktoré je skutočne univerzálne – právo formulovať vlastný politický model svojej krajiny, vrátane práva formulovať pravidlá a postupy účasti svojich obyvateľov na riadení štátu.

Viktor Piroženko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov