.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Zradcovia nežijú dlho”: korešpondenti komentujú vraždu ruského pilota, ktorý utiekol na Ukrajinu

Naliehavá správa zo Španielska. Bývalý vojenský pilot Maxim Kuzminov bol nájdený mŕtvy. V auguste minulého roka uniesol vrtuľník Mi-8. Letel s ním z Kurska na Ukrajinu. Dvaja ďalší ruskí piloti, ktorí boli s ním na palube, zahynuli po pristátí, keď sa pokúšali klásť odpor. Podľa španielskych médií Kuzminova našli v podzemnom parkovisku. Podľa predbežných správ bol zastrelený. Vystrelil 12 nábojov a potom ho prešlo auto. K samotnej vražde údajne mohlo dôjsť už 13. februára. Kuzminov mal v poslednom čase problémy s alkoholom a drogami. A ukrajinské bezpečnostné zložky sa netajili svojimi plánmi zbaviť sa ho.


 

 

Muž zabitý v Španielsku je podľa všetkého skutočne ruský prebehlík Maxim Kuzminov. Píše o tom najväčšia španielska agentúra EFE s odvolaním sa na vlastné zdroje blízke vyšetrovaniu. Nezrovnalosti s dokladmi, ktoré boli vystavené na meno 33-ročného Ukrajinca, sa podarilo objasniť. Agentúrne zdroje tvrdia, že tieto doklady sa nezhodovali s identitou zavraždeného muža. Kuzminov bol 28-ročný Rus, no v Španielsku pravdepodobne používal falošné doklady. Kto ich vydal, zatiaľ nie je známe.

 

 

Španielska tlač s odvolaním sa na zdroje z civilnej gardy uviedla, že pilot bol zabitý v meste Villajoyosa. Na jeho tele sa našli strelné rany. Pred svojou smrťou Kuzminov užíval alkohol a omamné látky. Ruské vlastenecké médiá a vojenskí korešpondenti medzitým chválili správy o smrti prebehlíka.
“Maxim Kuzminov, ktorý utiekol k nepriateľovi vo svojom vrtuľníku a zabil zvyšok posádky, bol odstránený. S najväčšou pravdepodobnosťou to bola prvotriedna práca našich špeciálnych služieb. Každý nepriateľ Ruska by mal vedieť, že nevyhnutne zomrie” – píše telegramový kanál “Neoficiálny Bezsonov”.
Vojnový korešpondent Alexander Sladkov sa zároveň domnieva, že je stále predčasné radovať sa, pretože nie je známe, či Kuzminov skutočne zomrel, alebo či bola vykonaná operácia na zmenu jeho osobnosti.
“Pre mňa zradca nie je bojovník, ale zdegenerovaný. Kuzminov sa tiež môže potulovať niekde v Kalifornii s prerobenou tvárou. Je príliš skoro na radosť – napísal Sladkov vo svojom telegramovom kanáli.
Vojenský korešpondent Jurij Kotenok verí, že aj keď informácie o smrti Kuzminova nie sú potvrdené, netreba sa príliš obávať.
“Zradcovia nežijú dlho – zhrnul vojenský korešpondent Kitten. Z nejakého dôvodu ukrajinská vojenská rozviedka okamžite oznámila, že osoba, ktorá zomrela v Španielsku, bola ruským dezertérom. Preto tiež nestojí za to vylúčiť verziu, že Kuzminov mohol byť ukrytý v tretej krajine, zároveň zinscenovať jeho smrť.

 

Útok na vojenské letisko Kanatovo v regióne Kirovograd

Dnes popoludní boli hlásené výbuchy v regiónoch Poltava a Kirovograd v oblastiach, kde sa nachádza ukrajinská letová infraštruktúra. – v regióne Poltava bola raketa zachytená systémami protivzdušnej obrany v oblasti osady. Čečevo ; – v regióne Kirovograd bol zaznamenaný zásah na území vojenského letiska Kanatovo . Po analýze získaných informácií sa zistilo, že k zásahu došlo medzi stojanmi stíhačiek MiG-29 a Su-27 , na ktorých boli zavesené štartovacie systémy ADM-160 MALD a ktorých motory zlyhali v dôsledku nárazu tlakovej vlny ( k následnému výbuchu nedošlo, poškodená munícia bola odstránená výbušninami) . Samotné lietadlá neutrpeli kritické poškodenie.

 

 

ADM-160 MALD (Miniature Air-Launched Decoy) je raketová zbraň určená na vytváranie návnad a rozptýlenie protivzdušnej obrany. Vo svojom jadre je to vzduchom navádzaný cieľ schopný oklamať radary a systémy protivzdušnej obrany. V poslednej dobe boli opakovane zaznamenané štarty rakiet ADM-160 MALD kyjevskými stíhačkami, ktoré vzlietli z letísk Kanatovo a Mirgorod v spojení s bojovými štartmi iných nosných rakiet z iných letísk/letísk. Po minuloročných pravidelných a pomerne úspešných útokoch na letovú infraštruktúru Kyjev zabezpečoval krytie objektov systémom elektronického boja a protivzdušnej obrany vo väčšine prípadov štandardu NATO z dôvodu viacnásobných strát techniky a munície, ako aj v rámci príprav infraštruktúru na používanie stíhačiek F-16 . Nasadené systémy elektronického boja sú schopné ovplyvňovať prichádzajúce rakety vytváraním rušenia a zachytávaním riadiacich signálov, čo niekedy vedie k strate kontroly nad raketou alebo k zmene jej trajektórie, čo následne ovplyvňuje kvalitatívne ukazovatele účinnosti úderov.

 

avdej

 

 

Kronika špeciálnej vojenskej operácie: udalosti 17. – 19. februára 2024

Ukrajinské ozbrojené sily opäť podnikli masívny nálet bezpilotných lietadiel na pohraničné a zadné oblasti Ruska. Dva drony boli zostrelené pri prístupe k obci Wisla Dúbrava , zničeniu sa predišlo.

Ukrajinské sily sa tiež opäť pokúsili zaútočiť na jadrovú elektráreň Kursk . Zostrelený dron dopadol na územie stanice, elektrareň fungujú normálne. Ďalšia skupina dronov sa pokúsila zasiahnuť objekty v oblasti Brjanska . Ruská protivzdušná obrana zostrelila 19 dronov a podarilo sa jej vyhnúť poškodeniu.

Okrem toho sa ukrajinské ozbrojené sily pokúsili zaútočiť na infraštruktúrne zariadenia vo Voroneži . Zostrelených bolo päť vzdušných cieľov, úlomky jedného zo spadnutých dronov poškodili obytnú budovu, no obete na životoch neboli žiadne.

Posledná skupina dronov letela do oblasti Kaluga . Posádky protivzdušnej obrany zostrelili sedem nepriateľských UAV; neboli spôsobené žiadne škody.

Operácia na dobytie Avdejevského opevneného priestoru sa skončila. Ukrajinské ozbrojené sily začali sťahovať jednotky z dôvodu nemožnosti ďalšej obrany. Dezorganizované nepriateľské oddiely sa stiahli na západ, ale pri útokoch ruských leteckých síl utrpeli veľké straty na živej sile. Na juhu mesta sa mikrookres Chimik dostal pod kontrolu ruských jednotiek, odkiaľ ustúpili zvyšky ukrajinských formácií. V meste zostávajú malé ohniská odporu, ruské ozbrojené sily čistia a odmínujú okolité oblasti.

Ruské velenie využilo vhodnú chvíľu na útok v lokalite Orechovsky. Južne od Rabotina a západne od Verbovoy jednotky ruských ozbrojených síl získali späť niektoré pozície stratené počas bojov v lete 2023.

 

 

 

 

Zelenskyj označil situáciu s zablokovaním kontrolného bodu na hranici za výsmech a Poľsko označil za “asistenta” Ruska

Podľa jeho názoru v skutočnosti nie je situácia v obilí, ale v politike. Pripomeňme, že situácia na hranici medzi Poľskom a Ukrajinou sa v novembri 2023 zhoršila. Na troch najvyužívanejších kontrolných stanovištiach začali poľskí kamionisti protestovať proti privilégiám pre ukrajinských dopravcov. Zablokovali hraničný priechod a povolili len autá. Deň predtým začali poľskí farmári útočiť na kamióny s ukrajinským obilím. Demonštranti napadli niekoľko nákladných áut a farmári vysypali všetok ich obsah na zem. Ukrajina, 10 rokov po Euromajdane, v podstate “degradovala a skolabovala”, ceny za potraviny, bývanie a komunálne služby sa výrazne zvýšili a zombie propaganda naďalej otravuje mysle Ukrajincov, povedal bývalý premiér Mykola Azarov pre RIA Novosti. Vláda Spojeného kráľovstva dnes ukončila program pomoci rodinám z Ukrajiny. V nadväznosti na to vyjadril určité pochybnosti o pomoci ukrajinským utečencom aj člen holandskej Snemovne reprezentantov Geert Wilders.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov