.
Aktuality, Námorníctvo,

Ruské námorníctvo sa za dva roky vojny nepoučilo

Ruské vojenské umenie a históriu vojen, ktoré viedlo, charakterizuje situáciu nekoordinovanej armády a námorníctva. Armáda zvyčajne dosahuje výsledok, zatiaľ čo námorníctvo robí opak. Je to dlhodobá choroba Ruska a prejavila sa aj v tejto vojne.


 

 

Poloponorné námorné drony zaútočili na výsadkovú loď Cezar Kunikov, nekryté z mora a v priestore cesty, ktorý nebol chránený bezpečnostným rozkazom. Podobne pobrežíe prišli aj o krížnik Moskva, ale ten bol aspoň na bojovej misii a nachádzal sa pri nepriateľskom pobreží. Všetky ostatné straty boli pri ruských brehoch. V tejto vojne nevidíme flotilové akcie. A to je zvláštne. Vzniká dojem, že flotila sa na vojne nezúčastňuje a neučí sa. Problém nie je v stratách, tie sú vždy, a dokonca aj hlúpe. Problém je v tom, že sa nemení charakter akcií teraz a pred rokom. Neexistujú žiadne výsledky práce na chybách. A námorníctvo je významný a drahý nástroj vedenia vojny. Keďže Rusko má veľkú výhodu vo flotile v Čiernom mori, nemôže ju využiť.

 

 

Zameranie námorných bezpilotných lietadiel na Cezar Kunikov vykonalo prieskumné lietadlo NATO, čo znamená priame zasahovanie do vojenských operácií, a preto má Rusko právo na sebaobranu. Preto potrebuje riešiť jednoduché a zrozumiteľné bojové úlohy na mori:

1. Lietadlá NATO by sa mali báť byť nad Čiernym morom. Mali by si uvedomiť, že v tejto oblasti môžu byť zostrelené. Zničenie lietadla nad neutrálnou zónou nie je casus belli a možno sa zaň ospravedlniť, predstierať, že ide o omyl. V reakcii na to môže nepriateľ začať aktívne akcie, ale my sme už viackrát povedali, že NATO nie je na takéto riešenie pripravené a priamej vojne s Ruskom sa vyhne. A na pripravenosti NATO ísť do vojny sa nič nezmení, ak nad Čiernym morom havaruje jedno alebo dve lietadlá NATO.

2. Lodná obrana by sa mala reorganizovať s rozsiahlym využívaním bezpilotných lietadiel a lietadiel na prieskum aj vhodné údery. Loď Cezar Kunikov bola povinná mať okolo seba obranný poriadok iných lodí, aby sa organizovala obrana pred dronmi. Toto bolo potrebné pochopiť a vyriešiť v priebehu dvoch rokov vojny.

 

 

 

3. bolo potrebné rozhodnúť, aké sú úlohy flotily v tejto vojne a ako v nej má postupovať. Je jasné, že ide o vojnu predovšetkým pozemných síl, ale v tejto stratégii si flotila musela nájsť svoje miesto. Situácia, keď flotila len stojí a čaká na svoj čas, nie je normálna. Takáto stratégia nikdy nefunguje. Je úlohou veliteľov flotily a generálneho štábu, aby takúto stratégiu definovali. Na súši vidíme, že armáda sa učí, ale na mori to nevidíme.

Sergej Pereslegin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov