Venera-1
Aktuality, História, Letectvo,

12. februára 1961 ZSSR prvý v histórii vypustil automatickú medziplanetárnu stanicu k Venuši

12. februára 1979 bola z kozmodrómu Pleseck vypustená prvá sovietska špecializovaná oceánografická družica COSMOS-1076, jedna z dvoch družíc zapojených do experimentu Ocean-E (druhá bola Cosmos-1151). Družicu vyrobili špecialisti NPO Lavočkin pod vedením hlavného konštruktéra Vjačeslava Michajloviča Kovtunenka. Družica bola vybavená prístrojmi na určovanie povrchových vĺn oceánu, teploty vody, vlhkosti vzduchu, rýchlosti vetra, parametrov oblačnosti a ľadu, infračerveným spektrometrom na meranie teploty povrchu oceánu a charakteristík atmosféry. Farebným viditeľným fotometrom na určovanie parametrov oceánskej vody, zariadením na privolávanie účastníkov a zariadením na zber informácií z bójí a výskumných staníc. Údaje získané zo sondy Kosmos-1076 umožnili vytvoriť prvú sovietsku databázu vesmírnych údajov o Svetovom oceáne. Družica fungovala do augusta 2001.


 

snímka z medziplanetárnej stanice MARS-5

 

12.februára 1974 Automatická medziplanetárna stanica MARS-5 úspešne vstúpila na obežnú dráhu Marsu. Hneď potom však bolo zistené zníženie tlaku v prístrojovom priestore orbitera, v ktorom sa nachádzali elektronické jednotky servisných systémov a vedecké zariadenia. Vývojári predpokladali, že vo fáze brzdenia alebo bezprostredne po ňom sa prístroj zrazil s mikrometeoritom. Výpočty ukázali, že AMS bude schopný pracovať maximálne tri týždne. V súvislosti s výrazným skrátením doby práce stanice na obežnej dráhe sa začala urýchlená realizácia vedeckého programu. Fototelemetrické kamery stihli využiť 108 snímok z dostupných 960. V dôsledku náhlenia sa mnoho snímok nepodarilo. Z AMS Mars-5 sa získalo celkovo 43 snímok normálnej kvality, z toho 15 pomocou krátkoohniskovej kamery Vega-3MSA a 28 pomocou dlhoohniskovej kamery Zufar-2SA.

 

12. februára 1961 ZSSR ako prvý v histórii vypustil automatickú medziplanetárnu stanicu k planéte Venuša, čím potvrdil svoje postavenie významnej vesmírnej veľmoci. Kozmická loď s názvom Venera-1 bola vynesená na obežnú dráhu Zeme štvorstupňovou raketou Molnija a po aktivácii štvrtého horného stupňa sa dostala na medziplanetárnu trajektóriu. Bolo to prvé vozidlo určené na prieskum planét. Prvýkrát bola použitá technika orientácie kozmickej lode na troch osiach pozdĺž Slnka a hviezdy Canopus. Na prenos telemetrických informácií sa prvýkrát použila parabolická anténa.

 

 

12. februára 1955 Rada ministrov ZSSR vydala výnos Č. 292-181 O zriadení výskumnej základne ministerstva obrany na testovanie medzikontinentálnych balistických rakiet. Následne sa toto zariadenie stalo všeobecne známe ako kozmodróm Bajkonur. Na jeho umiestnenie bola vyčlenená značná plocha púštneho terénu medzi dvoma okresnými centrami Kzyl-Ordskej oblasti Kazašskej SSR – Kazalinskom a Džusalijskom v blízkosti uzla Tyura-Tam Stredoázijskej železnice. Dokument stanovil oblasť pádu hlavových častí produktov ako oblasť v Kamčatskej oblasti Ruskej SFSR v blízkosti mysu Ozernyj. Oblasť pádu prvých stupňov ICBM R-7 bola plánovaná v Akmolskej oblasti Kazachstanu v blízkosti jazera Tengiz. Zodpovedné osoby boli povinné do troch týždňov predložiť Rade ministrov ZSSR “opatrenia na zabezpečenie organizácie a výstavby uvedeného testovacieho miesta”. Dokument podpísal predseda Rady ministrov Nikolaj Bulganin. Projekt schválilo Predsedníctvo Ústredného výboru KSSZ.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov