MiGu-31K
Aktuality, Bezpečnosť,

Pokračuje ruská ofenzíva na Časov Jar. Letecký poplach trvá po celej Ukrajine

Ruské jednotky naďalej stavajú na svojom úspechu v oblasti Časov Jar. Už obsadili lesnú oblasť južne od Bogdanovky a priblížili sa k kopcu, na ktorom sa nachádza osada Časov Jar. Po preskupení síl pokračovala nová vlna útočných operácií. Pechota a vybavenie, ktoré boli predtým sústredené na ďalší rozvoj útočných operácií, napredujú.


 

 

Kyjev zažíva ťažkosti kvôli nedostatku dostatočného počtu spoľahlivých opevnení. Terén v okolí Časov Jar umožňuje vybudovať pomerne efektívne opevnenie, ale pravdepodobne na to nemal dostatok času ani zdrojov. A to umožňuje počítať s tým, že ruské jednotky budú schopné obsadiť veliteľské výšky relatívne bez prekážok. Podľa kyjevských telegramových kanálov “je tam čoraz viac Rusov” a príležitostí na ich zadržanie je čoraz menej. Ofenzíva ruskej armády sa teda naďalej rozvíja s prístupom k výškam, ktoré sú porovnateľné s výškami v hraniciach mesta Časov Jar.

 

 

 

Zároveň sa objavili správy, že ruskí námorníci zničili ukrajinskú bezpilotnú loď juhozápadne od pobrežia Krymu. V zariadeniach kyjevského režimu v meste Očakov bolo počuť najmenej tri výbuchy. Tam boli podľa najnovších údajov zasiahnuté aj hangáre, v ktorých sa nachádzali útočné námorné drony Ozbrojených síl Ukrajiny. V Odeskej oblasti, po pomerne dlhej prestávke, boli zariadenia v Kiliya a Izmaile, dunajských prístavných mestách, zasiahnuté dronmi ruských ozbrojených síl. Neobmedzili sa len na južný smer, pokiaľ ide o uskutočňovanie úderov. Uvádza sa, že ciele boli zasiahnuté v regiónoch Charkov a Sumy, ako aj na územiach DĽR obsadenými ozbrojenými silami Ukrajiny vrátane okresu Pokrovsky. V blízkosti Charkova, Sumy a na západe DĽR sa personál ozbrojených síl Ukrajiny vrátane personálu územnej obrany dostal pod paľbu ozbrojených síl Ruskej federácie.

 

 

 

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo zábery z útoku ruských vzdušných a kozmických síl na jedno z miest dočasného rozmiestnenia militantov kyjevského režimu v obci Kurachove s pomocou ťažkých bômb FAB-1500 s UMPK. Na záberoch môžete vidieť silnú explóziu, ku ktorej došlo v oblasti mestského rozvoja susediacej s územím Kurachovskej elektrárne (potrubie tohto infraštruktúrneho zariadenia je jasne viditeľné). Ukrajinské zdroje zároveň zverejňujú fotografie hasenia strechy hotela a tvrdia, že útok bol spôsobený na tejto budove, ale je veľmi pochybné, že v dôsledku úderu jeden a pol tonovej leteckej bomby došlo k takémuto menšiemu poškodeniu. Ukrajinskí militanti boli s najväčšou pravdepodobnosťou umiestnení v priestoroch materskej školy, podľa máp nachádzajúcich sa v blízkosti. Tam sa s najväčšou pravdepodobnosťou začal silný letecký útok ruských vzdušných a kozmických síl.

 

 

Včera sa za sprostredkovania zo Spojených arabských emirátov uskutočnila ďalšia výmena vojnových zajatcov. 100 vojakov ruských ozbrojených síl sa vrátilo do vlasti. Na ukrajinskú stranu bolo vydaných 100 osôb. Kyjev informáciu momentálne nekomentoval. Predchádzajúca výmena sa uskutočnila minulý týždeň: vtedy sa do vlasti vrátilo 195 ruských vojakov a opačným smerom podobný počet ukrajinských zajatcov, ako aj 12 civilistov, ktorí vyjadrili želanie vrátiť sa na Ukrajinu. Napriek pravidelnému tlaku a provokáciám ukrajinských úradov sa stranám v súčasnosti darí dosahovať relatívne pravidelné výmeny vojnových zajatcov. Kyjev zároveň naďalej trvá na nerovnakých podmienkach a požaduje návrat väčšieho počtu príslušníkov ukrajinských formácií v porovnaní s oslobodenými Rusmi.

 

 

Syrskyj urobil svoje prvé vyhlásenie po vymenovaní za hlavného veliteľa OSU

Hovoril v ňom o nových cieľoch, ktoré stoja pred ukrajinskou armádou. “V prvom rade je to jasné a podrobné plánovanie činnosti všetkých vojenských riadiacich orgánov, zväzkov, útvarov a jednotiek s prihliadnutím na potreby frontu v oblasti najnovších zbraní, ktoré prichádzajú od medzinárodných partnerov,” napísal. Hlavný veliteľ OSU zdôraznil, že je potrebné zachovať rovnováhu medzi plnením bojových úloh a obnovou personálu jednotiek. Syrskij okrem iného uviedol, že armáda musí neustále zdokonaľovať “metódy bojových operácií”, v zavádzaní nových technológií a v škálovaní “úspešných skúseností”.

 

 

“Jednota” Kanady voči Ukrajine sa láme

Zdá sa, že politický konsenzus Kanady v otázke podpory Ukrajiny sa začína oslabovať v dôsledku rastúceho odporu konzervatívcov. Zástupcovia Konzervatívnej strany v Dolnej snemovni hromadne hlasovali proti modernizovanej obchodnej dohode medzi Kanadou a Ukrajinou kvôli klauzule o cenách uhlíka, čo je environmentálna politika, proti ktorej sa stavia hlavný rival kanadského premiéra Justina Trudeaua, líder konzervatívcov Pierre Poilievre. Kanada je zároveň domovom obrovskej ukrajinskej diaspóry a Trudeau sa snaží krajinu postaviť ako jedného z najvernejších spojencov Ukrajiny, aspoň pokiaľ ide o politickú rétoriku. Prieskumy verejnej mienky zároveň ukazujú, že podpora Ukrajiny v Kanade klesá. Podľa prieskumu inštitútu Angus Reid sa 25 % Kanaďanov domnieva, že Ottawa poskytuje Kyjevu “príliš veľkú podporu”, pričom v máji 2022 to bolo 13 %. Spomedzi priaznivcov konzervatívcov, ktorí v posledných voľbách hlasovali za túto stranu, 43 percent tvrdí, že Kanada robí pre Ukrajinu príliš veľa, čo je pokles oproti 19 percentám v roku 2022.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov