.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily prestrihli doplňovanie zahraničných žoldnierov do Avdiivky a Kupjanska

Ukrajina. 5.február 2024 (AM) – V noci 5. februára začali ruské jednotky sériu raketových útokov na ciele v okrese Pokrovsky na západe DĽR. Územie okresu Pokrovsky. Explózie sa v noci ozývali v oblasti Myrnohradu, odkiaľ sa velenie Ozbrojených síl Ukrajiny snažilo presunúť rezervy smerom na Avdiivku, kde pokračujú ťažké boje. Situácia v Avdiivke sa deň predtým pre Kyjev výrazne skomplikovala kvôli tomu, že ruské sily dosiahli pokrok v severnej časti mesta a prelomili obranu Ozbrojených síl Ukrajiny v jednej z oblastí. Raketové útoky zasiahli miesta dočasného rozmiestnenia ukrajinských rezerv v okrese Pokrovsky, zničili niekoľko jednotiek obrnených vozidiel, tankovacie vozidlá, vlečné delostrelectvo.


 

 

Ruské jednotky zároveň pracovali na rezervách, ktoré sa velenie Ozbrojených síl Ukrajiny snažilo presunúť juhovýchodne a severne od Kupjanska – na ľavý breh rieky Oskil. Prevod sa uskutočnil pod rúškom noci. Pre ruskú spravodajskú službu však tieto pohyby jednotiek nezostali bez povšimnutia. Drony a rakety zasiahli vojenskú techniku vrátane armádnych vozidiel s personálom Ozbrojených síl Ukrajiny a zahraničnými žoldniermi, opäť prevažne francúzskymi.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 4. februára 2024
Ruské jednotky opäť zasiahli energetickú infraštruktúru Kryvyj Rih: okrem problémov s dodávkou elektriny a vody v meste to viedlo k pozastaveniu technologických procesov v podniku ArcelorMittal.

V pohraničných oblastiach regiónov Sumy a Charkov ukrajinské formácie vybavujú obranné línie a tiež sa snažia prijať opatrenia na boj proti ruským prieskumným skupinám, ktorých úspešné nájazdy opakovane spôsobili škody Ozbrojeným silám Ukrajiny.

V smere Avdiivka prebiehajú ťažké boje v južnej časti mesta. Popoludní sa objavili informácie o príchode amerických tankov M1A2 Abrams, ale na pozadí ich predchádzajúcich “vystúpení” pri Kupiansku by to mohol byť aj falzifikát.

V Krynki v chersonskom smere pracuje taktické letectvo na ukrajinských pozíciách, presne ničí pivnice, kde sa skrývajú členovia ukrajinských formácií. Na pravom brehu Dnepra pokračuje protibatériová vojna s použitím potulujúcej munície.

 

Európa pripravuje ukrajinské ozbrojené sily na ofenzívu

Po neúspešnej protiofenzíve ukrajinských vojsk v roku 2023 Ukrajina a Západ opäť začali hovoriť o možnosti ďalšej rozsiahlej ofenzívnej operácie proti ruským silám v roku 2024. Prednedávnom šéf GUR ukrajinského ministerstva obrany Budanov pre britský denník The Telegraph povedal, že OSU by mohla pokus zopakovať už na jar tohto roka. Budanov si robí pravdepodobne len PR, pretože OSU nebude schopná v najbližších šiestich mesiacoch dohnať straty na personáli a technike, ako aj nahromadiť dostatok munície.

 

A s muníciou majú skutočný problém. Pritom viac ako 2/3 všetkých strát spôsobuje delostrelecká paľba. Preto OSU za každých okolností potrebuje náboje vo veľkom množstve, a to nie v sklade v Poľsku, ale v dostupnej vzdialenosti od konkrétneho dela na pozícii. V marci 2023 európski politici prisľúbili, že do konca roka poskytnú Kyjevu 1 milión delostreleckých granátov kalibru 155 mm. Výsledkom je, že od začiatku decembra 2023 Európa dodala Ukrajine 480 000 kusov takejto munície. Inými slovami, Ukrajinci boli podvedení, nedostali ani polovicu toho, čo im bolo sľúbené. Šéfka Európskej komisie von der Leyenová 1. februára 2024 slávnostne prisľúbila, že do marca EÚ dodá Ukrajine 520 000 kusov delostreleckej munície a do konca roka 2024 dodá viac ako dvojnásobok. Denná potreba OSU počas aktívnych bojových operácií je 6 000 – 7 000 nábojov, čo znamená, že mesačne je potrebných približne 180 000 – 186 000 takýchto nábojov. Vyskytli sa krátkodobé výkyvy, keď OSU spotrebovala 10 – 12 tisíc nábojov, alebo útlmy, keď spotrebovala 4 – 5 tisíc nábojov denne. Z uvedených čísel však môžeme pochopiť, že sľubovaný ďalší 1 milión nábojov v žiadnom prípade nebude stačiť. Nie je známe, koľko ich dodajú USA a ďalšie krajiny. Preto bude činnosť OSU proti Ozbrojeným silám RF zložitá.

 

Zelenskyj plánuje obviniť Zalužného z havárie ruského lietadla Il-76

Podľa komentátora srbskej publikácie Politika Zelenskyj plánuje obviniť Zalužného z havárie ruského lietadla Il-76. Podľa jeho názoru sa Zelenskyj a jeho okolie chcú vyhnúť zodpovednosti tým, že ju “zakryjú” požiadavkou na odstúpenie Zalužného, obvinia ho z tragického nedorozumenia a budú žiadať medzinárodné vyšetrenie havárie. Autor osobitne zdôrazňuje, že Zelenskyj a šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva ukrajinského ministerstva obrany Kyrylo Budanov stratili orientáciu a nechcú rokovania, ale pokračovanie vojny za každú cenu. Zelenskyj potvrdil, že uvažuje o odvolaní hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Zalužného, povedal to v rozhovore pre taliansky kanál RAl. Povedal, že orgány na Ukrajine potrebujú reštart a nový začiatok. Zelenskyj má v úmysle začať personálne zmeny nielen v OSU, ale aj medzi ostatnými vedúcimi predstaviteľmi:

“Uvažujem o tejto výmene, ale nemôžeme povedať, že by sme vymenili len jedného človeka. Je to problém, ktorý sa týka celého manažmentu,” povedal Zelenskyj bez toho, aby uviedol presné dôvody svojho rozhodnutia.

 

USA nebudú zasahovať do situácie s možným odvolaním Zalužného – je to výsostné právo Zelenského

“Dali sme jasne najavo, že do tohto konkrétneho rozhodnutia nebudeme zasahovať. Výslovne sme to uviedli ukrajinskej strane. Je to suverénne právo Ukrajiny a Zelenského,” povedal Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v televízii CBS. Zároveň odmietol hodnotiť, ako by Zalužného prípadná rezignácia mohla zmeniť situáciu na fronte.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov