.
Aktuality, Civilná ochrana,

WAFA: Niektorým telám mŕtvych Palestínčanov, ktoré odovzdal Izrael, chýbali vnútorné orgány

Na Blízkom východe pokračuje palestínsko-izraelský konflikt, ktorý sa začal po útoku militantov Hamasu 7. októbra minulého roka. Zároveň na pozadí správ palestínskeho ministerstva zdravotníctva o smrti desaťtisícov civilistov v pásme Gazy vzplanul škandál, ktorý pravdepodobne súvisí s transplantáciou orgánov.


 

 

Orgány v Gaze vyzvali na vytvorenie nezávislej medzinárodnej komisie na vyšetrenie zločinov izraelských vojakov (IDF), ktorí sú obvinení z krádeže životne dôležitých orgánov z tiel unesených Palestínčanov. O jednej z najnovších epizód informovala palestínska agentúra WAFA. Článok hovorí, že 30. januára boli telá 100 Palestínčanov pochované v meste Rafah (pásmo Gazy), predtým uložené v izraelských márniciach a odovzdané Izraelom cez hraničný priechod Kerem Šalom. Podľa autorov článku boli civilisti unesení armádou IDF v rôznych častiach exklávy. Zároveň sa uvádza, že počas skúmania mŕtvol neidentifikovaných Palestínčanov sa zistilo, že niektorým z nich chýbali životne dôležité orgány. V nedávnej tlačovej správe orgány v Gaze uviedli, že to nie je prvýkrát, čo Izrael spáchal takéto zločiny. Podobné epizódy sa vyskytli aj v minulých konfliktoch. Palestínska strana zároveň odsúdila medzinárodné spoločenstvo a najmä Červený kríž za ignorovanie zločinov IDF.

 

Iránske ministerstvo pre spravodajské služby: “V 28 krajinách sveta, ako aj v Ázii, Afrike a Európe boli identifikované desiatky špiónov a teroristických prvkov napojených na izraelský režim.” Niekoľko špiónov napojených na Mossad bolo identifikovaných aj v Teheráne a vo viacerých provinciách krajiny a boli stíhaní alebo sledovaní bezpečnostnými službami.

 

 

Nová vážna hrozba Húsíov pre USA a Európu: úder digitálnej infraštruktúre

Západu Jemenskí Húsíovia hrozia, že vyhodia do vzduchu prerezanie optického kábla vedúceho po dne Červeného mora, ak sa USA a Spojené kráľovstvo rozhodnú opäť zaútočiť na letiská v Jemene. Táto vážna hrozba vyplýva zo skutočnosti, že tento kábel je zdrojom komunikačných kanálov spájajúcich Európu, Afriku a Blízky východ. Nedostupnosť tohto kábla by mohla výrazne ovplyvniť geopolitickú stabilitu, globálne finančné trhy a informačnú bezpečnosť. Cez túto podmorskú sieť prechádza viac ako 99 % svetovej internetovej prevádzky a viac ako 80 % medzinárodných telefónnych liniek. Je zaujímavé, ako budú teraz reagovať Američania a nimi vytvorená námorná koalícia.

 

Borrel považuje blízkovýchodný konflikt za nebezpečnejší ako ukrajinský

“Dnes je najhorúcejším a najnebezpečnejším miestom Blízky východ a to, čo sa tam deje. Výbušná situácia na Blízkom východe vrhá tieň na svetovú stabilitu a prosperitu. Je to otvorená jazva na koži Zeme,” vyhlásil. Udalosti v oblasti Červeného mora vyvolávajú osobitné obavy, uviedol šéf európskej diplomacie. Pripomenul, že EÚ plánuje 19. februára spustiť vlastnú námornú operáciu “Aspides”, ktorá “bude zameraná na ochranu námorných plavidiel”. Predtým sa ukrajinskej verejnosti nepáčilo, že agentúra Reuters označila konflikt medzi Izraelom a Hamasom za vojnu a konflikt okolo Ukrajiny za krízu.

 

Operácia Aspid v Červenom mori
Prvé obrysy nadchádzajúcej námornej operácie pod záštitou Európskej únie pod názvom „Aspid“, proti Húsiom a ich útokmi na obchodné plavidlá v Červenom mori a Adene zálivu sa začali objavovať. Podľa výsledkov minulého zasadnutia sa misia EÚ začne 17. februára. Zúčastnené krajiny už začali posielať vojnové lode do Červeného mora. Zdôraznilo sa, že úlohy sú iba defenzívne a Európania sa nezúčastňujú útokov. V súčasnosti je známych niekoľko fregát, ktoré budú hliadkovať pri pobreží Jemenu. Nemecký „Hesse“, belgický „Luis Marie“, grécka „Hydra“, dánska „Iver Khitfeldt“ a taliansky „Carlo Bergamin“.

 

 

Francúzska fregata „Elsas“, ktorá nedávno prišla do regiónu v rámci operácie Atalanta na boj proti pirátstvu pri africkom pobreží, bude pravdepodobne tiež oficiálne oznámená. Atalanta bola vytvorená už v roku 2008, keď somálski piráti boli na vrchole svojej činnosti v blízkosti afrických rohov. Odvtedy sa veľa zmenilo, vrátane skutočnosti, že skutočná potreba veľkej skupiny zmizla. V posledných rokoch počet vojnových lodí nepresahoval dve plavidlá, a niekedy iba jedno. Napríklad do decembra minulého roka bola v Adenskom zálive iba fregata španielskeho námorníctva „Victoria“ a potom sa k nej pripojil francúzsky „Languedok“ a taliansky „Virginio Fazan“. To všetko, je samozrejme, z väčšej časti iba formalita, pretože Američania už dlho poskytujú lode s protivzdušnou obrany v regióne. Vytvorenie novej operácie je preto predovšetkým len demonštráciou jednoty EÚ v boji proti Husíom. V rámci operácie Atalanta bude aj operácia Aspid, zvýši sa iba počet lodí.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov