.
Aktuality, Bezpečnosť,

Litva sa seriózne pripravuje na ozbrojenú konfrontáciu s Ruskom. Pozrime čo všetko stihli v januári

S nástupom nového roka sa ešte viac ukázalo, že v Litve sa nielen aktívne zapájajú do rusofóbnej rétoriky a vojenských cvičení na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom, ale vážne sa pripravujú aj na ozbrojenú konfrontáciu.


 

Statočný Griffin 24-I

V dňoch 15. – 18. januára sa v západnej Litve (okresy Klaipėda, Tauragė, Šilutski a Šilala) uskutočnilo vojenské cvičenie motorizovanej pešej brigády “Zemaitija” litovských ozbrojených síl . Cieľom je otestovať schopnosť brigády premiestniť veliteľstvá a jednotky do daných oblastí. Zároveň boli jednotky testované, aby sa dostali do rôznych stupňov bojovej pripravenosti a fungovania spojov v náročných podmienkach. Na cvičeniach sa zúčastnili podriadené prápory a roty pešej brigády Samogitia, 3. A 6. oddiel dobrovoľných regionálnych bezpečnostných síl Ozbrojených síl Litvy a jednotka vojenskej polície.

 

Aršus Vilkas 24-1

V dňoch 22. – 26. januára sa v regiónoch Panevezys a Klaipeda (stredná a západná časť Litvy) uskutočnili medzinárodné manévre jednotiek leteckých strelcov Aršus vilkas 24-1 (“Zúrivý vlk 24-1”) . Cvičenie, ktoré organizuje bojová skupina NATO v Estónsku, má za cieľ precvičiť schopnosť mnohonárodných litovských, amerických vzdušných síl a práporov NATO rozmiestnených v Pobaltí a Poľsku plánovať a koordinovať blízku vzdušnú podporu a riadiť letecké útoky. V regióne Panevezys boli zapojené bojové lietadlá z misie NATO na ochranu vzdušného priestoru pobaltských štátov, vrtuľníky litovských ozbrojených síl a UAV MQ-9 Reaper. V regióne Klaipeda (berúc do úvahy jeho blízkosť k moru) sa praktizovali akcie na privolanie a úpravu paľby námorných plavidiel. Počas cvičení na súši bude vojenský personál operovať pomocou vojenských vozidiel za denného svetla aj za tmy.

 

 

Výcvik párov ostreľovačov

Od 28. januára je naplánovaný výcvik ostreľovacích dvojíc na vojenskom cvičisku Gaiziūnai (stredná časť Litvy). Zúčastňujú sa len aktívni členovia polovojenskej organizácie “Zväz litovských strelcov”, 2 turnusi po 50 strelcov, pracovné vzdialenosti od 100 m do 1 km. Predpokladá sa, že podobné podujatia sa budú konať 18. A 25. februára, 10. marca v uvedenom areáli. Kurz taktickej medicíny V dňoch 15. – 19. januára sa v Kaunase (stredná Litva) uskutočnil medzinárodný kurz taktickej medicíny (Tactical Combat Casualty Care, TCCC) na báze 2. oddielu dobrovoľníckych regionálnych bezpečnostných síl . Zaznamenala sa účasť zástupcov Dánska, Estónska, Lotyšska, Poľska, Nórska, Gruzínska a Švédska.

 

Oficiálne na STRIKFORNATO

Litovská strana sa 10. januára zapojila do činnosti veliteľstva úderných a podporných síl NATO (STRIKFORNATO). Predtým mali oficiálneho pozorovateľa, od tohto roku sa Litva stala riadnym členom ústredia.

 

Predsedníctvo BALTRON

12. januára sa v Klapėde konala ceremónia výmeny velenia Baltskej námornej eskadry (BALTRON) . Litovský poručík Karolis Lileikis prevzal právomoci od svojho lotyšského kolegu, veliteľa Jānisa Auseho. Vojensko-lodná formácia pobaltských krajín BALTRON bola vytvorená v roku 1998 a v súčasnosti jednotka zahŕňa lode litovského a lotyšského námorníctva, ktoré sú jej pridelené. Táto letka je jednotkou rýchlej reakcie námorných síl pobaltských krajín, ktorej jednou z hlavných úloh je vykonávanie operácií na vyhľadávanie a neutralizáciu mín a nevybuchnutej munície. Toto spojenie zároveň slúži ako platforma pre prípravu na účasť vo formáciách NATO.

 

Zasadnutie Vojenského výboru NATO

Veliteľ litovských ozbrojených síl generál V. Rupšis sa v dňoch 17. – 18. januára v Bruseli zúčastnil na zasadnutí vojenského výboru NATO. Diskutovalo sa o otázkach obrany krajín aliancie, potrebách rozvoja vojenského potenciálu do roku 2024 a problémoch protivzdušnej a protiraketovej obrany. Uskutočnilo sa samostatné zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, na ktorom sa diskutovalo o aktuálnej situácii v zóne špeciálnej operácie a jej ďalšej podpore zo strany aliancie a spojencov.

 

Pešia divízia s Leopardom 2

Ministerstvo regionálnej obrany predložilo 23. januára počas zasadnutia Národnej rady obrany Litvy návrhy na vytvorenie pešej divízie, posilnenej o tankové platformy Leopard 2. S prihliadnutím na vývoj tejto zostavy bude potrebné vytvoriť delostrelecký pluk a reformovať existujúce vojenské jednotky (ženijné prápory a prápory protivzdušnej obrany na pluky). Husársky prápor pomenovaný po. Mindaugas sa môže zmeniť na tankový prápor. Z príslušných plánov vyplýva zvýšenie limitu počtu zamestnancov (z 20 840 na 29 380) vrátane odvodovej zložky (zo 4 240 na 7 040).

 

Stretnutie pobaltských ministrov obrany

Ministri obrany Litvy, Lotyšska a Estónska podpísali 19. januára na stretnutí v Rige protokol o posilnení spolupráce pri rozvoji odstrašovania (kontramobility) na hraniciach s nepriateľskými krajinami (rozumej Ruskom a Bieloruskom). Podpísaná bola aj zmluva o generálnom nákupe HIMARS MLRS. Litva počas stretnutia prevzala od Lotyšska predsedníctvo vo formáte vojenskej spolupráce medzi pobaltskými štátmi na rok 2024.

 

Nový hangár pre vrtuľníky

9. januára sa na leteckej základni Zokniai (predmestie Siauliai, severná Litva) uskutočnilo slávnostné otvorenie hangáru pre helikoptéry . Súčasťou objektu sú priestory na skladovanie a údržbu techniky, ako aj administratívne priestory s pracoviskami pre personál. Bolo oznámené, že hangár je určený pre vrtuľníky UH-60M Black Hawk, ktoré Litva kúpila zo Spojených štátov: dve jednotky dorazia v roku 2025, ďalšie dve v roku 2026.

 

Ukrajina Kurzy pre inštruktorov APU

Na základni Litovskej vojenskej akadémie sa 16. januára uskutočnilo vyučovanie s inštruktormi z Odesskej vojenskej akadémie na tému organizácie bojových operácií na úrovni rota a brigáda. Na fotografiách z akcie sa objavujú aj dvaja gruzínski vojenskí predstavitelia.

 

Vedenie odmínovacej koalície

11. januára sa na Ministerstve regionálnej obrany Litvy uskutočnilo prvé stretnutie koalície síl na odmínovanie tzv . Ukrajina pod vedením litovskej strany. Zúčastnili sa zástupcovia z 19 krajín, ďalších šesť sa zúčastnilo na diaľku. Diskutovalo sa o budúcich plánoch a smerovaní práce.

 

Nová skupina inštruktorov

Litovské ozbrojené sily oznámili začiatok cyklu vojenského výcviku pre ozbrojené sily Ukrajiny v rámci medzinárodnej operácie Interflex v Spojenom kráľovstve. Odišla 4. skupina inštruktorov. Litovské ozbrojené sily sa naďalej zúčastňujú na misii EÚ EUMAM Ukrajina (pod generálnym vedením Nemecka), ktorá vycvičí 1,6 tisíc vojakov. Na území Litvy sa plánuje aj približne 90 kurzov, počas ktorých bude vyškolených 1,6 tisíc ukrajinského vojenského personálu. A počas misie Interflex bol ohlásený výcvik 400 vojakov. Celkovo v roku 2024 plánuje litovská strana vycvičiť 3,5 tisíca Ukrajincov. 12. januára v stredisku bojového výcviku litovských ozbrojených síl. A. Ramanauskas usporiadal ceremóniu vyslania 18 inštruktorov, ktorí budú počas nasledujúcich 5 mesiacov školiť vojenský personál Ozbrojených síl Ukrajiny. Je známe, že v roku 2023 na území Litvy občania tzv. Ukrajinci boli vyškolení ako medzinárodní inštruktori, dozorcovia streľby, operátori protilietadlových zbraní L70, inštruktori operácií vojenskej polície, velitelia 120 mm mínometných čaty a velitelia peších jednotiek.

 

 

Pomôžte ukrajinským ozbrojeným silám

23. januára sa uskutočnilo stretnutie, kde Litovská strana vyjadrila pripravenosť poskytnúť ďalšiu podporu kyjevskému režimu. Bolo oznámené, že januárový balík pomoci z Litvy sa odhaduje na 22,3 milióna eur. Plánuje sa poskytnúť ukrajinským ozbrojeným silám muníciu, UAV, generátory, detonačné systémy a teplé oblečenie. Je jasné, že Pobaltie bude naďalej podporovať Ukrajinu a pripravovať sa na vojenskú akciu na hraniciach s Ruskou federáciou a Bieloruskou republikou. Zároveň sa rozsah týchto manévrov zakaždým zväčšuje a s tým sa zvyšuje aj počet vycvičených vojakov.

Rybar

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov