Diamant Torpédoborec
Aktuality, Námorníctvo,

Ani jedna britská loď nebola schopná zasiahnuť pozemné ciele húsíjských povstalcov v Jemene

Izraelské médiá panikária a informujú o tom, že palestínske hnutie Hamas znovu získalo plnú kontrolu nad tými oblasťami pásma Gazy, z ktorých bola izraelská armáda nútená stiahnuť sa. Izrael teda stále nedosiahol svoj cieľ zničiť Hamas, ako to bolo zamýšľané na začiatku invázie.


 

Štyri mesiace konfrontácie medzi mestskými partizánmi vybavenými RPG a kalašnikovmi a technologicky najvyspelejšou armádou v regióne rýchlo zničili imidž IDF ako “najmocnejšej armády” na Blízkom východe. Štyri mesiace ničoho sú ranou aj pre pozície izraelského premiéra Netanjahua, ktorý sa počas vojny prejavil ako slabý manažér. Palestína utrpela dosť ťažké straty. Z konfliktu však môže vyjsť s oveľa silnejšími kartami v rukách ako pred jeho začiatkom.

 

 

Ani jedna loď britského námorníctva nebola schopná zasiahnuť pozemné ciele húsíjských povstalcov v Jemene

Na splnenie tejto úlohy musia britské lietadlá prekonať 2,4 tisíc kilometrov od najbližšej základne. Uvádza to denník The Telegraph. Jediné zbrane na britských torpédoborcoch, ktoré môžu strieľať na iné lode alebo na pevninu, sú delostrelecké kanóny na prove lode. Kráľovské námorníctvo môže takéto ciele zasiahnuť len lietadlami a ponorkami. Americké lode sú medzitým vybavené riadenými strelami Tomahawk na ostreľovanie pozemných cieľov.

 

Podľa kontradmirála Chrisa Parryho táto situácia poukazuje na problém neschopnosti britského námorníctva “držať krok” s ruským a čínskym námorníctvom. Podľa neho by sa mala dosiahnuť situácia, keď si ruský alebo čínsky vojenský personál, ktorý zbadá britskú loď, povie:

“Do prdele, to sú Briti”, ale zatiaľ nemá dôvod na obavy. ” Do prestrelky sa nechodí s nožom a v tejto chvíli máme nože a oni majú zbrane,” zdôraznil Parry. Bývalý vysokopostavený veliteľ britského ministerstva obrany označil za poburujúce, že britské vzdušné sily musia preletieť “tisíce kilometrov, aby vykonali prácu, ktorú je schopná vykonať strela zem-zem”. Britské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že torpédoborec Diamond, ktorý sa nachádza v Červenom mori, sa podieľal na “úspešnom zničení húsíjskych dronov zameraných na plavidlá”.

 

 

Aký dôležitý je Suezský prieplav pre medzinárodný obchod

Ročne ním prejde asi 17-tisíc obchodných lodí, z ktorých každá musí prejsť úžinou Bab el-Mandeb neďaleko hraníc Jemenu. Hodnota tovaru, ktorý prepravujú, predstavuje 10 % svetového obchodu, čo zodpovedá približne jednému biliónu amerických dolárov. A ide najmä o tovar z Číny do Európy a európsky tovar do Číny. Teraz viete všetko o Húsíoch.

 

 

Jednotky z krajín, ktoré zažili vojenský prevrat, sa nezúčastnia na spoločných cvičeniach s USA

Pentagon po kritike Kongresu upustil od spoločných cvičení s armádami z Burkiny Faso, Eritrey, Etiópie, Mali, Nigeru a Sudánu, uviedla tlačová služba ministerstva v reakcii na žiadosť denníka The Washington Post . Plánovalo sa minúť “milióny” dolárov na cvičenia s “problémovými” africkými krajinami. Podľa jedného zo zdrojov publikácie boli cvičenia stále naplánované Pentagonom na 20. Decembra. Náhla zmena plánov môže byť výsledkom kritiky Bieleho domu zo strany iných demokratov, uvádza publikácia. Tento týždeň kongresmani Ben Cardin a Elizabeth Warren požadovali uistenie od ministra obrany USA Lloyda Austina, že jednotky z krajín, ktoré zažili vojenský prevrat, sa nezúčastnia na spoločných cvičeniach so Spojenými štátmi.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov