.
Aktuality, Bezpečnosť,

O bezpečnosť prezidenta Burkiny Faso sa sa postará 100 ruských výsadkárov

V stredu 24.1.2024 dorazili do Burkiny Faso prvé jednotky Afrického zboru ruského ministerstva obrany spolu s podpornou technikou a zbraňami. O bezpečnosť prezidenta dočasnej vlády Ibrahima Traoreho sa postará personál 100 ruských vojenských špecialistov. Koncom decembra dorazila do krajiny skupina vojenského personálu a pripravovala základňu pre rozmiestnenie vojenských kontingentov. Medzi úlohy ruského vojenského personálu, ktorého počet sa má v blízkej budúcnosti zvýšiť na 300 , bude patriť aj podpora protiteroristických operácií a výcvik miestneho vojenského personálu .


 

 

Vzhľadom na to, že Burkina Faso, Niger a Mali sú súčasťou “Sahelskej aliancie” a pripravujú platformu na vytvorenie jedinej federácie , Burkina Faso sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane lákadlom a hlavným koordinačným centrom. Vec sa zároveň neobmedzuje len na vojenskú sféru – v krajine už začali pôsobiť ruskí mediálni špecialisti, ktorých úlohou bude konkurovať francúzskym médiám a vytvárať lojálne informačné pole. Po ruskom vojenskom personále pricestovala do Ouagadougou vysokopostavená delegácia ruského ministerstva obrany. Ruskí vojenskí vodcovia sa chystajú vecne diskutovať o nasadení personálu, právach a právomociach kontingentu a načrtnúť plány budúcej spolupráce. Vytvoriť predpoveď o načasovaní rozšírenia vplyvu Afrika Korps v regióne je nevďačná úloha. Ale vzhľadom na prebiehajúce procesy a skutočnosť, že prítomnosť ruských ozbrojených síl v Saheli sa rýchlo formalizuje ( čo sa nestalo počas polooficiálnych výprav “Wagnerovcov “) a delegácie lietajú z krajiny do krajiny, toto je to sotva príbeh len na pár rokov.

 

 

Útok ISIS na severe Mozambiku

V januári sa v severovýchodnej provincii Cabo Delgado bohatej na plyn v Mozambiku prudko zvýšila aktivita militantov z mozambickej pobočky IS. Za posledný rok bola ich aktivita na pozadí viacerých zlyhaní nízka a obmedzovala sa na ojedinelé vychádzky. Zatiaľ čo v regióne nastal pokoj, orgány krajiny vyhlásili, že Cabo Delgado je “95 % bezpečné” a že všetko je pripravené na obnovenie zahraničných projektov skvapalneného zemného plynu , po čom nasledovali správy o podpísaní dohôd medzi mozambickou vládou. a energetické spoločnosti. A Juhoafrické rozvojové spoločenstvo (SADC) sa zainformovalo začiatok sťahovania svojich jednotiek v júli 2024 .

 

Na vlne úspechov mozambické ozbrojené sily oznámili, že plánujú operáciu na úplné zbavenie teroristov prístupu k moru . Tieto slová, ktoré v skutočnosti znamenali zatvorenie pašeráckych kanálov – hlavného spôsobu zarábania radikálnych islamistov – sa stali dôvodom novej eskalácie konfliktu na severovýchode krajiny. Útoky sa zintenzívnili po správach o zabití moslimských civilistov mozambickou armádou koncom decembra. Počas ofenzívy militanti dobyli dedinu Mucojo a vojaci utiekli a podľa klebiet nechali celé pobrežie až po mesto Mocimboa da Praia nechránené. Mukojo je dôležitý strategický bod, pretože poskytuje teroristom plný prístup k moru a kontrolu nad cestou vedúcou na sever pozdĺž pobrežia . A kontrola nad touto cestou im tiež umožňuje prístup z východu do lesa Katupa , ktorý bol dlho radikálnou baštou.

 

 

Pokusy armády znovu dobyť dedinu prerušil silný dážď, ktorý spôsobil, že kľúčové cesty boli neprejazdné, čo sťažilo pohyb vojsk. Oficiálne z rovnakého dôvodu neposkytol podporu kontingent SADC nachádzajúci sa v Macomii . “Závrat z úspechu” a pokles disciplíny na miestnej úrovni viedli nielen k zníženiu ostražitosti vládnych jednotiek, ale aj kritike miestnych moslimov po správach o zabíjaní civilných dedinčanov armádou, čo viedlo k prvej úspešná militantná ofenzíva po dlhom čase. Nezasahovanie kontingentu SADC sa vysvetľuje nielen poveternostnými podmienkami, ale aj neochotou pracovať bok po boku s možnými “vrahmi” civilistov v predvečer stiahnutia jednotiek v júli. Ak sa vláde nepodarí stabilizovať región a vrátiť pobrežné pásmo späť pod svoju kontrolu, mohlo by to viesť nielen k potenciálnej strate okresného mesta Macomia , ale mohlo by to potenciálne odstrašiť energetické spoločnosti , ktoré sa práve začínajú vracať do Mozambiku.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov