Philip Breedlove
Aktuality, Bezpečnosť,

S Ficom priamo pod nadpisom riešil magazín Newsweek výsledok vojny na Ukrajine, paraguajský scenár vynechal

USA, 22. január 2024 – Americký magazín Newsweek uverejnil článok nazvaný Putinove šance na víťazstvo vo vojne na Ukrajine vyzerajú jasne. O čom je ten článok? Bývalý najvyšší veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe, americký štvorhviezdičkový generál Philip Breedlove v ňom predstavil tri scenáre výsledku vojny na Ukrajine, z ktorých dva zahŕňajú víťazstvo Ruska. Priamo pod nadpisom článku však nie je fotografia tohto amerického generála, ani fotka V. Putina či V. Zelenského pred núdzovým pristátím v Kolumbii.


 

Je tam minútové video s R. Ficom, premiérom SR. Dostávajú v ňom priestor jeho výroky ohľadne ukrajinského konfliktu. Hovorí, že západní lídri sa opakovane mýlili v hodnotení konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom. Že Kyjev nie je schopný spustiť zmysluplnú ofenzívu napriek miliardám dolárov vo forme vojenskej pomoci. Kritizoval ostatné členské štáty NATO za neúspech ich stratégie. A Rusko zato, že na bezpečnostnú situáciu a snahu Ukrajiny vstúpiť do NATO zareagovalo porušením medzinárodného práva, s poukazom na to, že tak činia veľké štáty, napríklad USA v Iraku. A západ namiesto okamžitého úsilia na dosiahnutie prímeria, začiatkom roka 2022 bez straty desatiny Ukrajiny, urobil obrovskú chybu. Nesprávne odhadol ruskú vojenskú silu ako príležitosť dostať Rusko na kolená. Tiež uviedol, že nie je šťastný, že sa Slovensko stalo úhlavným nepriateľom Ruska a poukázal nato, že ruská ekonomika neskolabovala. Fico svoju kampaň postavil na zastavení pomoci a opakovane kritizoval rozsiahle sankcie proti Rusku, pripomína záver titulného videa.

 

Takže sa nám tu črtá situácia, že za prípadnú prehru Ukrajiny vo vojne bude zodpovedný Fico. Nesmieme však byť natoľko veľkorysí, aby sme hneď tvrdili, že sa hodí aspoň na niečo. Po Ficovom videu však už článok Newsweeku pokračuje výrokmi generála Breedlova, nie je písaný jednoduchým jazykom, treba ho sčasti interpretovať, nie prekladať doslova. Bývalý vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe, predpokladá tri scenáre vojny začatej V. Putinom a dva z nich zahŕňajú ruské víťazstvo.
“Ak neurobíme nič iné, ako robíme teraz, Ukrajina nakoniec prehrá, pretože Rusko má viac ľudí a hĺbky (myslené pravdepodobne ako zázemie alebo základňa napr. priemyselná, surovinová a pod.) ako Ukrajina,” povedal pre Newsweek.
“Ak Západ opustí Ukrajinu, bude statočne bojovať, ale ďalšie desiatky tisíc Ukrajincov zomrú a nakoniec si Rusko podrobí celú Ukrajinu, ktorá bude opäť ruským vazalom.”

 

Jedna cesta však ponúka nádej pre Ukrajinu, tvrdí Breedlove, ktorý bol ako veliteľ NATO v rokoch 2013 až 2016 svedkom dôsledkov Putinovej anexie Krymu v roku 2014, ktorá predchádzala jeho rozsiahlej invázii.
“Ak sa Západ rozhodne dať Ukrajine to, čo potrebuje na víťazstvo, Ukrajina túto vojnu vyhrá,” povedal štvorhviezdičkový generál. “Táto vojna sa skončí presne tak, ako si západní politici želajú a chcú, aby sa skončila.”

 

Táto potreba západnejších zbraní sa objavila v rozhorčenej prosbe Volodymra Zelenského, kde hovorí, že boj proti Putinovi nie je len bojom Kyjeva. “Neprestane, kým ho všetci spoločne neukončíme,” povedal ukrajinský prezident. Varovanie prichádza v čase, keď sa americkí zákonodarcovia vracajú do Washingtonu po tom, čo krídlo Republikánskej strany pred Vianocami zmarilo bezpečnostný balík, ktorý obsahoval 61,4 miliardy dolárov pre Ukrajinu.

 

Počas tejto prestávky v Kongrese Ukrajina trpela počas piatich dní počas Nového roka ruské bombardovanie, v rámci ktorého bolo na ciele po celej krajine vypálených viac ako 500 rakiet a bezpilotných lietadiel, ktoré zničili pôrodnicu, školy a byty a zabili 45 ľudí.
(V článku Newsweeku sa naozaj nepíše nič o pásme Gazy, kde by pravdepodobne skôr 45 rakiet zabilo 500 ľudí, je len o Ukrajine).
V primárkach republikánskej strany, získavajú trakciu výzvy na ukončenie americkej pomoci, ktoré podnietil bývalý prezident Donald Trump a jeho spojenci. Od začiatku vojny táto pomoc predstavovala viac ako 79 miliárd dolárov, čo je najviac na svete.
Tom Malinowski, bývalý vysoký riaditeľ Národnej bezpečnostnej rady (NSC) a bývalý námestník štátneho tajomníka pre demokraciu, ľudské práva a prácu v Obamovej administratíve, povedal, že zdržovanie krídlom GOP pomoci Kyjevu spravilo víťazstvo Putina. “o niečo pravdepodobnejšie.”

 

Otázka pre republikánske vedenie v snemovni znie, či chcú byť obviňovaní z víťazstva Ruska vo vojne? Teraz musia na túto otázku odpovedať,” povedal pre Newsweek. Väčšina vecí v Kongrese sa dá vykopnúť (ide tu o americké porekadlo kopať konzervu ďalej po ceste – odkladať niečo). Ak prehráte jeden deň, budete žiť, aby ste mohli bojovať ďalší deň, ale Ukrajina nemôže žiť tak, aby bojovala ďalší deň,” povedal bývalý demokratický kongresman za New Jersey.

 

Keď vojna 24. februára (2024) vstupuje do tretieho roku, zo strany niektorých amerických zákonodarcov čoraz viac znie, aby Zelensky vstúpil do rokovaní a vzdal sa územia. Decembrové hodnotenie Inštitútu pre štúdium vojny však opísalo strašné následky zmrazenia konfliktu alebo, čo je ešte horšie, víťazného Putina.

 

Porážka Ukrajiny by priviedla ruskú armádu, ktorá má bojové skúsenosti a je väčšia než predinvázne sily od Čierneho mora po Severný ľadový oceán k hraniciam NATO. Bolo by potrebné nasadenie pokročilých systémom protivzdušnej obrany, ktorým môžu vzdorovať iba americké neviditeľné lietadlá, čo by zanechávalo medzery v odstrašovaní USA voči Číne.

 

ISW (Inštitút pre štúdium vojny), think-tank so sídlom vo Washingtone, DC tiež povedal, že zmrazený konflikt by bol horší ako pokračovanie pomoci Ukrajine, pretože by Putinovi by to poskytlo čas pripraviť sa na obnovené vojnové úsilie a konfrontáciu s NATO.
“Boj Ukrajiny je bojom Ameriky,” povedal Malinowski. “Nechceme vidieť Putinu vyhrať. Čokoľvek sa Ukrajina, Spojené štáty a naši spojenci rozhodnú urobiť, aby túto vojnu priviedli v nasledujúcom roku k priaznivému záveru, závisí od príchodu tejto pomoci, pretože ak nie, potom Putin získa sebadôveru, dynamiku momentu a pákový efekt.”

 

Široko propagovaná ukrajinská protiofenzíva, ktorá sa začala v júni 2023 s cieľom získať späť Ruskom okupované územie, nepriniesla výsledky očakávané Kyjevom alebo jeho spojencami, ktorí ho vyzbrojili na boj proti Putinovej agresii.
“Manévrová vojna začína vzdušnou prevahou,” povedal Breedlove. “Nedali sme Ukrajine to, čo potrebuje na vytvorenie vzdušnej prevahy.”

 

Poznamenal tiež, že zatiaľ čo Ukrajina dostala niekoľko zbraní krátkeho dosahu (pravdepodobne ide reč o munícii pre delostrelecké raketomety M270/M142), pokiaľ ide o americký ATACMS (armádny taktický raketový systém) boli to staršie varianty s hlavicami s kazetovou muníciou, ktoré sú menej účinné ako ich moderné verzie.”Nedávame im to, čo potrebujú, aby vyhrali. Skôr im dávame dosť na to, aby zostali na bojisku,” povedal Breedlove. “Západní lídri sa riadia svojimi obavami” a ako takí “nie sú schopní premyslieť si, čo znamená porazený Putin”. Protiofenzíve Ukrajiny bránila pomalá dodávka obrnených vozidiel pre pozemný manéver, povedal pre Newsweek Gustav Gressel, vedúci politik Európskej rady pre zahraničné vzťahy (ECFR).

 

Americké bojové vozidlá Bradley a tanky Leopard nemeckej výroby by boli podľa neho efektívnejšie, keby boli dodané v čase, keď bola integrita ukrajinských mechanizovaných síl lepšia. Aj boj o Bachmut v Doneckej oblasti stál príliš veľa. “Ukrajina urobila svoje chyby,” povedal. “Ukrajina uviazla v Bachmute príliš dlho a stratila veľa skúsených chalanov.
“Vykonali nedostatočný výcvik pre svoj manévrový boj, pre svoje útočné brigády. Verili v novovzniknuté brigády. Z druhej svetovej vojny vieme, že novovzniknuté formácie potrebujú svoj čas, aby sa zapracovali. Často posilňovať existujúce skúsené brigády alebo formácie je múdrejšia voľba.”

 

Nebol to len nedostatok vzdušného krytia, čo ublížilo protiofenzíve Ukrajiny. „Západ podcenil, ako rýchlo sa ruská elektronická vojna prispôsobí presnej munícii riadenej GPS a zníži jej účinnosť,” povedal Gressel.
“Mám veľké obavy o tento rok, pretože to bude pre Ukrajinu veľmi ťažký rok. Nezvýšili sme výrobu munície ani pre jednoduché delostrelecké a mínometné systémy do takej miery, aby sme mohli Ukrajine poskytnúť palebnú prevahu,” povedal Gressel. Ale dúfa, že rok 2025 bude lepší, ak sa zlepšia dodávateľské reťazce zbraní a výcvik ukrajinských jednotiek.

 

Ukrajinské zisky v roku 2022 zahŕňali opätovné dobytie Charkova a Chersonu, vytlačenie ruských síl z Kyjeva a zasadenie úderov Putinovej Čiernomorskej flotile, ktoré pokračujú dodnes. Ale predchádzajúce zisky inšpirovali Zelenského a Bidenovu administratívu k tomu, aby si pred protiofenzívou v roku 2023 stanovili „nerealistické ciele”, povedal pre Newsweek Viktor Kovalenko, obranný analytik a bývalý ukrajinský vojak.

 

„Myslím si, že je prekliate najvyšší čas, aby západní partneri Ukrajiny prešli na osvedčenú stratégiu studenej vojny,” povedal. To znamená odstrašiť a zadržať Rusko „kdekoľvek to bude potrebné a čokoľvek si to bude vyžadovať, na Ukrajine a pozdĺž hraníc NATO”.
Ukrajina môže poukázať na niektoré zásadné pozitíva. Takmer znovu získala úplnú kontrolu nad severozápadným Čiernym morom, čím zatlačila ruské námorníctvo na východ a juhovýchod. Na súši sa ukrajinské sily posunuli dostatočne dopredu, aby začali používať delostreleckú paľbu krátkeho dostrelu na pozemný most na Krym, na ktorý pravidelne útočia (? asi stávka na to, že bežný Američan nevie nájsť na glóbuse ani Ameriku, nieto ešte USA).

 

Ale ďalšia fáza vojny, ktorá bude formovať európsku bezpečnosť na niekoľko nasledujúcich desaťročí, nie je len o pomoci USA. Putinov spojenec v Európskej únii, maďarský premiér Viktor Orbán, minulý mesiac vetoval balík 50 miliárd eur (55 miliárd dolárov) z Bruselu, bez ktorého by podľa Zelenského bolo pre Kyjev ťažké prežiť, keďže vojna 24. februára vstupuje do tretieho roku.
„Západná podpora Ukrajiny by sa mala preorientovať na budovanie opevnení a viacvrstvových obranných kapacít na Ukrajine, na výcvik jej regrútov a na zvýšenie jej zbrojnej výroby, aby akékoľvek ďalšie ruské pokusy udrieť alebo uchmatnúť väčšiu časť jej pôdy boli zasiahnuté paľbou a zúrivosťou,” povedal Kovalenko.

“Vladimir Putin stále hľadá, kde môže mať navrch. Ale prechod ukrajinskej stratégie na defenzívnu v kombinácii s odstrašovaním mu v skutočnosti neposkytne výhodu, pretože Ukrajinci sa aj tak nevzdajú.”

 

Toľko článok Newsweeku, ktorý napísal Brendan Cole a aj čitatelia Armádneho magazínu si zaslúžia poznať jeho plný obsah. Nie všetci na Ukrajine sa s ním plne stotožňujú. V tomto prípade treba mať na mysli predovšetkým Arestoviča, našu múdru a guľatú hlavu, lebka z ktorej by podľa adminov stránky Mirotvorec už neraz ideálne zapadla medzi veľké tlačené Z a V.

 

Pred niekoľkými dňami vystúpil so svojim monológom trvajúcim tentokrát dve hodiny a robil podozrivo veľa faktických chýb. Celkovo ale potvrdil, že nie je hlúpy a uviedol, že vojna môže pokračovať 10-15 rokov a žiadne ATACMS alebo F-16 v malých počtoch neprinesú zvrat v prospech Ukrajiny. Naopak pripomenul skomolený príklad Vojny trojspolku, ktorá sa odohrávala v rokoch 1864-1870 v Južnej Amerike. Bojoval v nej Paraguaj proti Brazílii, Argentíne a Uruguaju a škaredo prehral. Arestovič sa pomýlil a povedal, že Paraguaj si zdravo zabojoval, všetkých porazil a jediná chyba bola, že pritom stratil 70% mužskej populácie (údaje sa rôznia). Takto podľa neho môže skončiť aj Ukrajina, o čom sa vo vyššie uvedenom článku magazínu Newsweek samozrejme nepíše.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov