.
Aktuality, Letectvo,

Altius – nová spôsobilosť pre UH-60 Black Hawk sa volá rovnako ako ruský superdron

Súčasná doba prináša zrýchlený rozvoj zbraní a munície, často je už komplikované sa v tom orientovať. Názov Altius dostali dva drony – americký aj ruský. Pokračuje ich vývoj, ktorý zaznamenáva míľniky.


 

1. Altius 700 integrovaný s UH-60 Black Hawk

Úrad riadenia projektu Uncrewed Aircraft Systems Project Management Office americkej armády (US ARMY) v spolupráci s Veliteľstvom špeciálnych operácií USA (SOCOM) nedávno vykonal úspešnú letovú skúšku zahŕňajúcu inauguračný štart Air-Launched, Tube-Integrated Unmanned System (Altius – Bezpilotný systém umiestnený v tube vypúšťaný zo vzduchu) 700, ktorý sa uskutočnil začiatkom decembra 2023 na základni Fort Campbell, Kentucky.

 

Podľa projektového manažéra armády pre systémy bezpilotných lietadiel predstavuje táto udalosť významný medzník v rámci programu Launched Effects (vypúšťaných efektorov). S použitím vrtuľníka UH-60 Black Hawk ako štartovacej platformy slúžila demonštrácia ako zásadné cvičenie na zmiernenie rizika (nasledujúceho technického vývoja) pre budúce testovacie lety Altius 700. Systém Altius spĺňa požiadavky na veľkosť, hmotnosť a výkon uvedené v schválenom dokumente Launched Effects Abbreviated Capabilities Development Document z mája 2020, ktorý mal umožniť skrátený vývoj týchto zbraní.

Iniciatíva Launched Effects má za cieľ poskytnúť armáde nové základné schopnosti, čím sa zlepší synergia medzi systémami s posádkou a bez posádky na identifikáciu, lokalizáciu a hlásenie bezprostredných hrozieb v oblasti prebiehajúcich bojových operácií.
Demonštrácia poskytla cenné údaje potvrdzujúce výkony Altius 700 v prevádzkových fázach vrátane štartu, letu, pristátia a spätného získania. Tieto poznatky vylepšia dizajn systému a prevádzkové protokoly v rámci prípravy na nadchádzajúce testovacie lety.
Harmonogram projektu neskôr zahŕňa testy, ktoré povedú ku konečnej prevádzkovej demonštrácii do konca fiškálneho roka 2024, čím sa pripraví pôda pre rýchle rozhodnutie o zaradení do výzbroje v roku 2025.

Spoločnosť Anduril Technologies, ktorá dodáva drony Altius dávnejšie oznámila, že vyvinula nové verzie svojich malých bezpilotných lietadiel Altius 600 a 700, ktoré fungujú ako vyčkávacia munícia. Nové systémy Altius 600M a 700M sú navrhnuté tak, aby vyhovovali viacerým typom senzorov vyhľadávania a bojových hlavíc. Podľa starších správ mohol mať väčší systém 700M možnosť niesť hlavice ťažké až 35 libier – 15,9 kg. V prípade súčasnej verzie vypúšťanej zo vzduchu sa objavili správy o 40 librách, teda 18,1 kg.
Základné verzie dronov Altius 600 a 700 boli navrhnuté pre misie od zberu údajov ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance), kamikadze dronu, použitia ako rádiofrekvenčných návnad, SIGINT (Signals Intelligence) a retranslácie.
Platforma Altius je autonómna a jeden operátor je schopný ovládať viacero dronov, Altius preukázal schopnosti autonómneho koordinovaného úderu, rozpoznania cieľa a tímovej spolupráce (dronové roje).

Vrtuľníky UH-60, na ktorých prebieha test leteckej verzie dronu Altius má vo výzbroji aj Slovensko, pre nedostatok náhradných dielov bola však ich prevádzka obmedzená. Na to bolo treba myslieť v časoch, kedy si Slovensko objednávalo drahé, náročné a nedostatočne vybavené vrtuľníky bez akejkoľvek výzbroje. Dnes už odborníci zo slovenského ministerstva obrany môžu kľudne hovoriť, že boli objednané na dopravné účely.

 

Správa o teste dronu Altius 700 na vrtuľníku UH-60M Black Hawk:

 

2. Ruské ozbrojené sily čakajú svoj Altius o niečo dlhšie a vyššie

Zhruba v rovnakom čase ako USA testovali kamikadze dron Altius, mohlo rovnomenný dron testovať aj Rusko. Patrí však do úplne inej kategórie MALE (medium-altitude long-endurance – stredná výška dlhá vytrvalosť, vzhľadom na to, že Rusko vyvíja solárny dron La-252, schopný vydržať v stratosfére 100 dní ako HALE). Aj svoj názov neodvodzuje od anglickej skratky, ale pravdepodobne od olympijského hesla v latinčine (Citius Altius Fortius). Dron by mal mať výrazné úderné a prieskumné spôsobilosti a viesť rádioelektronický boj.

 

V novembri 2023 sa písalo, že ruské ozbrojené sily čakajú jeho skoré prijatie do výzbroje a že sa začne jeho sériová výroba v závode civilného letectva na Urale do koca roka. Tento dron už úspešne prešiel štátnymi skúškami a svoju účinnosť ukázal údajne aj pri testoch v zóne špeciálnej vojenskej operácie. Podľa zdroja bol dron použitý na útoky na tanky, obrnené vozidlá a pozície delostreleckých kusov.

Na rozdiel od svojich tureckých a amerických analógov je Altius schopný vykonávať misie teoreticky nad celou Európou a dokáže preletieť až 10-tisíc kilometrov alebo mať vytrvalosť vo vzduchu 48 hodín nepretržite. Má dva turbovrtuľové motory, dĺžku 11,6 metra, rozpätie krídel 28,5 metra a letovú výšku až 12 kilometrov. Dron môže niesť aj viac ako tonu užitočného zaťaženia. vďaka čomu by mal byť ideálny na prieskumné a úderné operácie.

 

Môže ísť o rádiolokátor s bočným vyžarovaní a aktívnou fázovou anténnou mriežkou, tiež stanicu optickej vizuálnej rozviedky s optoelektronickým systémom alebo neupresnené zbrane. Vďaka tomu by mal byť ideálny na prieskumné a úderné operácie.
Neskôr v decembri 2023 sa objavili správy o testovaní dronu Altius v Rusku s použitím výzbroje, pravdepodobne tiež ďalej prebiehajú skúšky jeho ovládania z paluby stíhacieho lietadla piateho pokolenia Su-57.

 

Správa o testovaní dronu Altius so zbraňami, je to veľký stroj, ktorý má rozpätie krídel porovnateľné so staršími verziami dopravného lietadla Boeing 737:

 

Treba dodať, že na Altius čakajú ruské ozbrojené sily veľmi dlho, prvé správy o jeho existencii spadajú do roku 2011 a prvý vzlet absolvoval v roku 2016. Jeho vývoj medzitým mohli zdržať objektívne problémy. Rusko teraz s vynaložením enormného úsilia dobieha zameškané. Problematiku dronov podcenilo a niektoré kategórie tejto techniky chýbajú doteraz, celkovo má Rusko dronov stále nedostatok.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov