.
Aktuality, Letectvo,

Video: Čína z plošiny v Žltom mori vypustila komerčnú nosnú raketu s tromi satelitmi

Čína po prvýkrát vypustila komerčnú nosnú raketu Gravity-1 s tromi satelitmi. Na štart sa použila plošina v Žltom mori – ukázalo sa, že to bolo veľmi impozantné. Vynesenie všetkých satelitov na obežnú dráhu bolo úspešné.


 

 

Medzi USA a Čínou by mohlo vypuknúť nové kolo napätia v súvislosti s Taiwanom

FT citovali zdroje, podľa ktorých Biden plánuje po sobotňajších voľbách na ostrov vyslať delegáciu na vysokej úrovni. Odborníci a bývalí úradníci to považujú za riskantný nápad. Cesta predsedníčky parlamentu Pelosiovej na Taiwan v roku 2022 vyvolala škandál. Čína reagovala rozsiahlym vojenským cvičením. Čína žiada USA, aby nezasahovali do volieb na Taiwane a nevysielali falošné signály separatistom. Uviedol to hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning na štvrtkovom brífingu. Vyhlásenie prišlo po tom, ako sa dozvedel, že Washington plánuje vyslať na Taiwan delegáciu USA po tom, ako sa na ostrove uskutočnia voľby. “Vždy sme sa dôrazne stavali proti akejkoľvek forme oficiálnych výmen medzi USA a Taiwanom, žiadame, aby USA riadne dodržiavali zásadu “jednej Číny” a ustanovenia troch spoločných americko-čínskych komuniké a aby opatrne a správne riešili otázky týkajúce sa Taiwanu,” povedal čínsky diplomat. Zdôraznila tiež, že Peking požaduje, aby USA “v žiadnej forme nezasahovali do volieb na Taiwane a nevysielali falošné signály separatistickým silám, ktoré podporujú nezávislosť Taiwanu”.

 

Prekazenie pokusu o štátny prevrat v Kirgizsku

Kirgizský Štátny výbor pre národnú bezpečnosť (GKNB) zadržal v rôznych mestách krajiny stúpencov aktivistu Tilekmata Kudaibergena uulu (Tilekmat Kudaibergen uulu), ktorý odišiel do USA, a Imamidina Tašova, generálneho riaditeľa spoločnosti KG Group, ktorý utiekol pred orgánmi činnými v trestnom konaní, na základe obvinení z účasti na prípravách násilného prevzatia moci. Dvaja zo zatknutých mali prijímať prevody peňazí z Ameriky, platiť a koordinovať organizátorov masových protestov. Podľa SCNS sa trestné stíhanie vo veci pokusu o štátny prevrat začalo po tom, ako bol stavbár Tašov umiestnený do väzby na základe obvinenia z podvodného predaja bytov. Počas pobytu vo väzbe podnikateľ telefonicky diskutoval s Kurenovom a ďalšími aktivistami o prípravách “dňa X”, ako nazvali údajný deň štátneho prevratu, a dokonca si rozdelili pozície – Tašov sa chcel stať prezidentom, a preto bol pripravený financovať nepokoje. Na protesty plánovali využiť každodenné dôvody vrátane zhromaždenia kvôli zrušeniu patentového systému a zavedeniu registračných pokladníc. Prezident Sadyr Žaparov musel osobne prísť na trh Dordoi v hlavnom meste, aby upokojil obchodníkov. Tam povedal, že ľudia boli zneužití na to, aby “urobili revolúciu” v republike. Ako vysvetlili experti , mal na mysli USA a Spojené kráľovstvo. Šéf GKNB Kamchybek Tašijev tiež výslovne vyhlásil, že Západ má záujem na zvrhnutí vlády v krajine a všemožne tomu napomáha. Informoval, že v septembri pristál na letisku Manas Boeing C-17 amerického letectva s veľkou sumou peňazí pre americké veľvyslanectvo. Rovnaký príbeh sa stal aj v roku 2019, keď v predvečer ďalšieho štátneho prevratu priletelo do republiky lietadlo z Washingtonu so 60 miliónmi dolárov na palube a po čase sa v krajine začali aj protestné zhromaždenia.

 

Zmena globálneho obchodu – BRICS sa stáva sebestačným trhom s obilím

Medzištátne združenie BRICS je pripravené stať sa sebestačným trhom s obilím, domnieva sa Vadim Romanov, docent Severokaukazského inštitútu – pobočky Ruskej akadémie národného hospodárstva a verejnej správy. Odborník to povedal pri komentovaní vstupu krajín, ktoré sú čistými dovozcami obilia – Egypta, Etiópie, Iránu, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov – do združenia. Rozšírenie bolo oznámené v správe Ruského zväzu vývozcov obilia adresovanej ministerstvu poľnohospodárstva. Po tomto rozšírení sa spoločná produkcia obilia krajín BRICS odhaduje na 1,23 miliardy ton ročne, čo predstavuje významných 44 % spoločnej produkcie, uviedol Romanov.

 

“Výsledkom tohto rozšírenia bude pravdepodobne kľúčová rovnováha medzi produkciou a spotrebou obilnín v rámci koalície BRICS. Pri odhadovanej spotrebe blížiacej sa k 1,22 miliardy ton ročne, ktorá takmer kopíruje produkciu, existuje potenciál pre obchod v rámci skupiny bez závislosti od dolára. Takáto zmena paradigmy by mohla pripraviť pôdu pre exkluzívnu obchodnú platformu v rámci BRICS, podporiť sebestačnosť a znížiť závislosť od vonkajších devízových rezerv,” povedal Vadim Romanov. V liste Ruského zväzu vývozcov obilia sa zdôrazňuje strategický význam tohto rozšírenia. Opisuje nielen očakávaný objem produkcie, ale osvetľuje aj možné narušenie súčasnej dynamiky svetového obchodu s obilím, uviedol expert. Táto zmena signalizuje odklon od tradičnej závislosti od obchodného systému založeného na dolároch.

 

“Význam takéhoto kroku je ťažké preceňovať. Blížiaca sa sebestačnosť krajín BRICS v produkcii a spotrebe obilnín predstavuje zmenu paradigmy v globálnom obchode. Signalizuje posun smerom k ekonomickej autonómii a vzájomnej závislosti medzi členmi únie, čo spochybňuje tradičné obchodné cesty kontrolované západnými menami,” uzavrel Romanov. Podľa odhadov Únie vývozcov obilia sa päť krajín BRICS podieľa 40 % na celosvetovej produkcii a spotrebe obilia. Do konca roka 2023 spoločne vyprodukujú 1,17 miliardy ton obilia a spotrebujú 1,1 miliardy ton. Dňa 1. januára 2024 sa k BRICS pripojili Egypt, Etiópia, Irán, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty. Potom môže celková produkcia obilia v združení dosiahnuť 1,23 miliardy ton ročne. Spotreba sa priblíži k 1,22 miliardy ton. Predpokladá sa, že spotreba a produkcia budú vyrovnané vďaka účasti dvoch hlavných vývozcov v BRICS – Ruska (pšenica) a Brazílie (kukurica) – a dovozcov: Egypta a Číny.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov