.
Aktuality, Letectvo,

Sergej Pereslegin: Po útoku na Belgorod Rusko nebude rokovať o mieri – nastupuje letectvo

Úder kazetovými raketami na Belgorod je z hľadiska dehumanizácie vojny medzníkom. Rusko sa dlho snažilo zabrániť dehumanizácii Ukrajiny, ale udalosti z 30. decembra sú míľnikom a teraz bude preň oveľa ťažšie zabrániť dehumanizácii Ukrajiny.


 

Formálne išlo o reakciu na návrhy na uzavretie novoročného prímeria, diskusia prebiehala práve v týchto dňoch a prebiehali prípravy na mierové rokovania. Úder na Belgorod bol odpoveďou Ukrajiny na tieto iniciatívy. Po Belgorode sú mierové rokovania pre Rusko v zásade nemožné. O to viac, že Rusko zachytilo iniciatívu vo vojne a teraz od neho závisí, či sa vojna môže skončiť kompromisným mierom.

 

Ukrajina je v porovnaní s Ruskom horšia územne, demograficky a nemá jadrové zbrane, takže vojna do konca znamená kapituláciu Ukrajiny. Moderná vojna používa pomerne presné zbrane, a ak raketomet zasiahne námestie, kde sa koná novoročný trh a sú tam deti, znamená to, že práve tam boli namierené zbrane. Dokonca aj USA sa vyjadrili slovami “bolo by lepšie, keby ste to neurobili” a tiež označili úder na zámerne mierový objekt za jasné porušenie pravidiel vedenia vojny.

 

Macron a francúzske ministerstvo zahraničných vecí naopak uviedli, že Ukrajina má právo na sebaobranu. Sú veci, ktoré Rusko nikdy neodpustí, takže som si istý, že dlhoročné vrelé vzťahy medzi Ruskom a Francúzskom budú teraz na dlhý čas poznačené. Napríklad Francúzi boli v roku 1945 pozvaní na podpísanie aktu o kapitulácii Nemecka len vďaka Stalinovmu naliehaniu. Teraz sú tieto dobré vzťahy zničené, ak nie navždy, tak na dlhý čas. Francúzsko je krajina s dobrou historickou pamäťou, naposledy keď si takto zničilo vzťahy s Ruskom vtedy sa to skončilo prusko-francúzskou vojnou a okupáciou Paríža. A keď požiadalo o pomoc, dostalo od Ruska chladnokrvnú odpoveď: “pokiaľ ide o priateľov, dlho sme ich vo Francúzsku hľadali, ale nenašli sme ich”. Ukrajina jasne chápe, k čomu takýto úder povedie, ale som hlboko presvedčený, že francúzske ministerstvo zahraničných vecí a Macron nechápu, k čomu ich vyhlásenia viedli. Ďalší náznak dramatického oslabenia zodpovednosti elít.

 

Maria Zacharovová: Za teroristickým útokom v ruskom Belgorode stoja Británia a USA (armadnymagazin.sk)

 

Údery na vojenské objekty na Kryme majú určite britskú stopu. Británia má záujem na oslabení ruskej flotily v Čiernom mori. Tieto útoky majú z vojnového hľadiska celkom oprávnené ciele. A to, čo robia samotní Ukrajinci, je úplne odlišné od ostreľovania Krymu. Ľudia, ktorí zasiahli deti v Belgorode, nepovažujú nepriateľa za ľudské bytosti. Je to klasické “asýrske šialenstvo”. Údery diktované šialenstvom sa nedajú predvídať ani zakryť.

 

Putin: “Na takéto ukrajinské výbuchy nebudeme takto reagovať, ale napriek tomu sú excesy páchateľa vždy možné.”

 

Rusko po dosiahnutí vzdušnej prevahy na frontovej línii pokračuje v jej rozširovaní ďalej, hlboko na ukrajinské územie. Existujú tri základné logiky vzdušnej vojny:

1. Údery na obyvateľstvo s cieľom znížiť demografický potenciál nepriateľa. Američania to vedeli dobre robiť a predviedli to v druhej svetovej vojne proti Nemecku a Japonsku, robili to aj vo Vietname, ale tam to dopadlo horšie, hoci pokusy boli. Našťastie Putin povedal, že Rusko túto možnosť nevyužije.

2. Údery na infraštruktúru. Dopravné, energetické a vojensko-priemyselné. Bude to pokračovať dovtedy, kým sa protivzdušná obrana nepriateľa nepresunie na územie, kde niečo z tejto infraštruktúry zostane.

3. Údery na kľúčové logistické centrá a jednotky kryté len miestnou protivzdušnou obranou. Ruská letecká ofenzíva bude trvať minimálne jeden, dva mesiace, minimálne štyri až šesť týždňov, po ktorých bude nasledovať prudký presun útokov do bezprostredného tyla frontu a na samotný front. Na ruskej strane vojna vstúpila do novej fázy – fázy leteckej ofenzívy.

 

 

 

Vo februári 2022 došlo k okamžitým úderom na letiská a riadiace centrá, predovšetkým na vojenské ciele. Teraz sa hlavný úder vedie na strojárske, energetické, vojenské zariadenia a základne. Hlavnou úlohou je drasticky oslabiť odpor nepriateľa. Ukrajina je postavená pred veľmi nepríjemnú voľbu, buď nechať systémy protivzdušnej obrany tam, kde sú teraz, a tie sú teraz umiestnené celkom primerane a rozumne, ale zároveň čoraz viac stráca vojenské hospodárske zariadenia. Alebo zakryť vojenské hospodárske objekty, ale potom sa koncentrácia protivzdušnej obrany stáva zraniteľnejšou a navyše dochádza k oslabeniu frontu. Obe možnosti sú zlé.

Sergej Pereslegin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov