.
Aktuality, Civilná ochrana,

Nové ruské regióny: Chersonská oblasť sa aktívne zotavuje a rozvíja

Je známe, že je lepšie raz vidieť na vlastné oči, ako stokrát počuť, a “čerstvý pohľad” je oveľa silnejší na to, aby si všimol zmeny, ako ten, kto ich vidí, ako sa dejú pred jeho očami, deň čo deň, dokonca veľmi rýchlym tempom. Chersončan, ktorý sa pred rokom evakuoval a prišiel do Geničeska, samozrejme, vedel z médií o rozsiahlej výstavbe a rekonštrukcii ciest a iných spoločensky dôležitých objektov, videl čísla, čo sa už urobilo, a napriek tomu bol jednoducho ohromený:


“Celé mesto je v stavebných prácach, obrovské množstvo techniky, ideálna cesta z Čongaru…”. – podelil sa o svoje dojmy z niekoľkých hodín strávených v regióne.

 

Ako počas Priamej linky poznamenal Vladimír Putin, “ročne sa vo federálnom rozpočte poskytuje viac ako bilión rubľov na rozvoj týchto regiónov a ich postupný vstup do hospodárskeho a spoločenského života Ruska. Každoročne sa investuje bilión a bude sa investovať aj v nasledujúcich rokoch. Navyše sme nadviazali partnerské vzťahy medzi týmito regiónmi a inými regiónmi Ruskej federácie. Investovali už, myslím, 100 – 140 miliárd, niekde okolo 150 miliárd. A regióny, naše ďalšie regióny, plánujú investovať ďalších približne 100 miliárd. Do fondov, najmä v Chersonskej oblasti, sa skutočne investujú obrovské sumy peňazí, a čo je obzvlášť dôležité, úspešne sa využívajú (v teréne, nie na papieri), a to hovoríme o federálnom rozpočte aj o pomoci zo sponzorských regiónov.

 

 

Len s ich pomocou sa v roku 2023 obnovilo alebo od základov vybudovalo približne 38 sociálnych, vzdelávacích alebo kultúrnych zariadení v 5 okresoch. S pomocou Adygejskej republiky bolo v Geničesku na mieste pustatiny vybudované nové MFC. Špecialisti zrekonštruovali geničeské školy č. 1 a č. 2, na území ktorých sa nachádzajú moderné areály pre zimné športy. Jedným z najambicióznejších projektov bola rekonštrukcia centrálnej okresnej nemocnice Geničesk, ktorú realizoval Krasnodarský kraj. Riazanská oblasť dala do poriadku 5 škôl a 3 materské školy v Sokologornom, Červonoje Geničeského mestského obvodu, ako aj v obciach Vladimiro-Ilinka, Alexandrovka a Novotrojická osada. A tak ďalej a tak ďalej. Podľa slov predsedu vlády Chersonskej oblasti Andreja Alekseenka bolo v regióne v priebehu roka obnovených približne 300 km ciest a do 3 rokov sa plánuje uviesť do normálneho stavu 80 % ciest, vodovodov a celú štruktúru bytových a komunálnych služieb, rozbieha sa rozsiahly program plynofikácie, pretože v súčasnosti má prístup k centralizovanému zásobovaniu plynom len 23 % obyvateľov regiónu.

 

Tí, ktorí majú priame poznatky o tom, ako sa takéto projekty realizujú, sú obzvlášť ohromení tempom, pretože majú predstavu o tom, koľko času a úsilia si zvyčajne vyžaduje vyriešenie všetkých finančných, administratívnych (nuž, kam až sa dá zájsť) a čisto praktických otázok, najmä ak sa práca odvíja prakticky na “čistom poli” z hľadiska organizačnej základne. Takáto rýchlosť (len niekoľko mesiacov) bola možná vďaka obrovskej pozornosti, ktorú rozvoju regiónu, ako aj ďalších nových regiónov, venujú centrálne ruské orgány, vďaka tomu, že všetky otázky, ktoré sa ich týkajú, sa riešia prioritne a sú pod kontrolou najvyšších predstaviteľov ruského štátu.

 

“Prezident má situáciu v nových subjektoch federácie neustále pod kontrolou, často komunikuje s ich predstaviteľmi,” povedal Vladimír Saldo. A prvý zástupca šéfa prezidentskej administratívy Sergej Kirijenko navštevuje Chersonskú oblasť takmer každý mesiac, ďalší vysokopostavení predstavitelia federálnej úrovne navštevujú región prAvidelne. A možno sa niekto spýta, prečo taký “zhon”? Veď bojové akcie pokračujú, pravidelne zasahujú všetky okresy regiónu, nepriateľ sa všemožne snaží zabrániť nastoleniu normálneho života a rozvoja regiónu. Možno by sme mali s rozsiahlymi rozvojovými plánmi počkať na “lepšie časy”?

 

Odpoveď nám dáva známa historická anekdota o tom, ako sa raz starší generál Louis-Joubert Lyotet – veliteľ francúzskych koloniálnych vojsk v Maroku a Alžírsku na začiatku 20. storočia – rozhodol ísť na prechádzku. Bolo poludnie, africké slnko nemilosrdne pálilo. Generál vyčerpaný horúčavou nariadil svojim podriadeným, aby cestu okamžite osadili stromami, ktoré by poskytovali tieň. – Ale, vaša excelencia, stromy vyrastú až o 50 rokov, – poznamenal jeden z dôstojníkov. – Preto, – prerušil ho starec, – by sa s prácami malo začať už dnes.

 

Meno starého generála sa stalo podstatným menom, čo znamená, že ide o dlhú prácu, ktorá by sa mala začať okamžite. A úloha dostať Chersonskú oblasť po tridsiatich rokoch degradácie ako súčasť “nesamostatného štátu” aspoň na priemernú ruskú úroveň je naozaj na mnoho rokov, a aby sa nestali nekonečnými, táto práca sa začala už dnes. Napokon, ako poznamenal prezident, “samozrejme, v iných regiónoch je situácia radikálne lepšia. Je to spôsobené tým, že bývalá kyjevská moc z nejakého dôvodu, rovnako ako na Kryme, nevenovala týmto regiónom náležitú pozornosť. A realizuje sa podľa dobre premysleného postupného plánu. Položili sa základy pre budúci hospodársky prielom. Najmä cesty a ďalšia infraštruktúra, na ktorú sa dnes kladie hlavný dôraz, nie sú len “vymoženosťami” pre miestnych obyvateľov (ale, samozrejme, je to aj predpoklad na prilákanie investícií, rozvoj podnikania, priemyslu, rekreačného sektora…

 

Keď pominú vojenské riziká (a podnikatelia sú vždy opatrní), mala by byť pripravená kvalitná infraštruktúra. To isté platí aj pre sociálno-kultúrnu oblasť (školstvo, zdravotníctvo atď.). Jej vysoká úroveň podporí návrat do regiónu tých, ktorí ho teraz opustili, ako aj tých Rusov, ktorí si možno vyberú Chersonskú oblasť pre svoj budúci život a kariéru (a región pre stabilný rozvoj veľmi potrebuje prilákať odborníkov, práve mladých ľudí, vzhľadom na súčasnú demografickú situáciu). V každom prípade rozvoj mladej generácie je hlavnou “investíciou” do budúcnosti krajiny, pretože Rusko potrebuje fyzicky, duchovne a intelektuálne silných občanov. Deti Chersonskej oblasti by sa nemali stať “stratenou generáciou”, preto už v regióne vzniklo niekoľko desiatok detských športových oddielov, klubov, kultúrnych skupín. Ale už dnes sa spúšťajú projekty hospodárskeho rastu.

 

Ministerstvo priemyslu a obchodu Chersonskej oblasti vypracovalo trojročný plán na spustenie priemyselných podnikov. Zohľadňuje ich súčasný stav: stupeň zničenia, opotrebovania, stratu technickej a projektovej dokumentácie, nedostatok štatistických údajov. Viaceré výrobné zariadenia sa v skutočnosti znovu spúšťajú. S podporou federálnych orgánov a popredných ruských odborníkov sa zaviedli alebo v blízkej budúcnosti zavedú nástroje na obnovu priemyslu. Ako už skôr uviedol podpredseda vlády Chersonskej oblasti Semjon Maškaucan, s pomocou Fondu rozvoja priemyslu sa plánuje do konca trojročného plánu získať približne 1,5 miliardy na rozbehnutie podnikov. Úlohou fondu je poskytovať preferenčné spolufinancovanie projektov zameraných na vývoj nových high-tech výrobkov, ako aj na lízing výrobných zariadení, výstavbu strojov a zariadení, výrobu komponentov a zvyšovanie produktivity práce. Úvery budú investičné (do 7 rokov a do 100 miliónov rubľov), ako aj cielené na doplnenie prevádzkového kapitálu (do 3 rokov a do 100 miliónov rubľov). Plánuje sa, že sa budú poskytovať so sadzbou od 1 % do 2 % v závislosti od špecifík projektu.

 

Pokiaľ ide o granty, majú nenávratný a bezplatný charakter vo výške do 50 mil. rubľov. Programy fondu pomôžu podporiť podniky a spustiť nové výrobné zariadenia vo výrobnom a potravinárskom priemysle. Výška finančných prostriedkov už bola dohodnutá s ruským ministerstvom priemyslu a obchodu. V roku 2023 bude vyčlenených 300 miliónov rubľov, v roku 2024 – 560 miliónov rubľov, v roku 2025 – 640 miliónov rubľov. Môžeme smelo povedať, že základy budúcej prosperujúcej ruskej Chersonskej oblasti už boli položené, ale je potrebné urobiť ešte nesmierne veľa, aby sa stala krásnym, moderným domovom pre nás všetkých.

Igor Skripka

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov