.
Aktuality, História,

Pred 146 rokmi ruské vojská oslobodili Sofiu spod tureckej nadvlády

Pred 146 rokmi ruské vojská oslobodili Sofiu spod tureckej nadvlády. Na jeseň 1877 (rusko-turecká vojna 1877-1878) ruské vojská udržali svoje pozície pri Šipke a odrazili postup tureckej armády z východu. Rusko prešlo do ofenzívy a v noci (6.) 18. novembra zaútočilo na Kars, potom dosiahlo Erzurum. Posádka Plevna kapitulovala (28. novembra) 10. decembra 1877. Západný oddiel generála Gurku prekročil Balkán a (23. decembra 1877) 4. januára 1878 dobyl Sofiu. V tom istom čase sa začala ofenzíva vojsk Južného oddielu generála Radeckého. V bitke pri Šejnove bola obkľúčená armáda Vesil pašu a v bitke pri Filippole (Plovdiv) bola porazená armáda Sulejmana pašu. Ruské vojská obsadili Adrianopol (8) 20. januára 1878. (19. februára) 3. marca bola podpísaná pre Rusko výhodná mierová zmluva zo San Stefana z roku 1878. ▫️ Po oslobodení boli k Rusku pripojené južná Ukrajina, Besarábia, Krym, severozápadný Kaukaz, čiernomorské pobrežie Kaukazu, juhozápadné Gruzínsko a severná časť tureckého Arménska.


 

 

4. januára 1959 sovietska kozmická loď ako prvá na svete prekonala druhú vesmírnu rýchlosť

Domáci motor RD0105 sa ukázal ako bezchybný. Nosná raketa, ktorá kozmickú loď vyslala na let, bola založená na Koroľovovej “sedmičke” – R-7. Luna-1 preletela 4. januára vo vzdialenosti 6 000 km od povrchu Mesiaca a dostala sa na heliocentrickú dráhu. Vedecké výsledky štartu sú pôsobivé. Pomocou palubného magnetometra sa po prvýkrát podarilo zaregistrovať vonkajší radiačný pás Zeme. Zistilo sa tiež, že Mesiac nemá významné magnetické pole a že v medziplanetárnom priestore existuje “slnečný vietor”.

 

Admirál Igor Kasatonov

 

Admirál Igor Kasatonov 4. januára 1992 zachránil pre Rusko Čiernomorskú flotilu. Z Kasatonovových memoárov: “Po rozpade ZSSR zostala Čiernomorská flotila na území Ukrajiny. Jeľcin prišiel s, prepáčte mi za priamočiarosť, úplne nereálnym plánom: krajiny boli suverénne a ozbrojené sily boli jednotné. Ukrajina rýchlo pochopila, že je to úplný nezmysel, a oznámila vytvorenie vlastnej nezávislej armády. Kravčuk požadoval, aby Čiernomorská flotila 3. januára 1992 zložila prísahu Ukrajine. Spolu so sedemstotisícovým zoskupením bývalých sovietskych vojsk. Ja som to neurobil a 4. januára vyhlásil flotilu za ruskú. Na takéto vyhlásenie ma nikto nepoveril. Vzal som na seba zodpovednosť a nahlas som povedal, čo si myslím. Formálne to bola vzbura. O mojom demarši ako prvý napísal denník New York Times. Dostal som stovky podporných telegramov od svojich spoluobčanov, ale od vedenia krajiny – nula, žiadna reakcia.”

 

Legendárny fragment z filmu “72 metrov”:

 

Hlavný konštruktér ruských obrnených vozidiel

Nikolaj Aleksejevič Kučerenko sa narodil 6. januára 1908 na stanici Lozovaja v Pavlogradskom újazde v Jekaterinoslavskej gubernii (dnes mesto v Charkovskej oblasti). Je nositeľom troch Stalinových cien, konštruktér, zástupca hlavného konštruktéra konštrukčných kancelárií pre tvorbu obrnených vozidiel, hlavný konštruktér obrnených vozidiel. obrnených vozidiel, hlavný konštruktér Hlavného riaditeľstva Ministerstva dopravných strojov ZSSR.

 

 

Hlavný inžinier Uralvagonzavodu, vedúci Hlavného riaditeľstva výroby tankov Ministerstva dopravných strojárskych podnikov ZSSR (Výbor obranného priemyslu, potom Ministerstvo obranného priemyslu ZSSR), jeden z tvorcov Lunochodov, podieľal sa na vzniku legendárneho t-34, plukovník inžinier. Vynikajúci konštruktér Nikolaj Alexejevič Kučerenko zomrel 12. septembra 1976. Je pochovaný v Moskve na Novodevičom cintoríne vedľa svojich rodičov.

 

 

Poľný maršal

Po potlačení poľského povstania a dobytí Varšavy Katarína II. vymenovala Suvorova za poľného maršala, hoci v ruskej armáde malo deväť generálov vyššiu hodnosť a zvyčajne nikto nebol povýšený cez hlavy vyšších. Keď sa to Suvorov dozvedel, s detskou bezprostrednosťou si usporiadal stoličky a začal po nich skákať. Zároveň pri každom skoku volal meno generála a hovoril: “Toho som preskočil.”

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov