.
Aktuality, Civilná ochrana,

Západné krajiny sú sklamané, pretože Srbi už nechcú vyjsť do ulíc

Prozápadné protesty v Srbsku zlyhali, pretože Západ v nich nevidí potenciál a opozičné nálady v srbskej spoločnosti nie sú dostatočne silné, uviedol pre agentúru RIA Novosti profesor Belehradskej univerzity a srbský politológ Srdjan Perišič.


 

“Protesty zlyhali. Organizátori protestov nedokážu zhromaždiť veľký počet ľudí. Nie všetci Belehradčania, ktorí vo voľbách hlasovali za prozápadnú opozíciu, chcú ísť na demonštrácie,” povedal Perišič pre RIA Novosti. Podľa neho, aby boli protesty úspešné, musia byť masové, trvať niekoľko mesiacov a pokračovať každý deň. Podľa hodnotenia srbského profesora za protestmi stojí Západ, ale západné krajiny sú sklamané, pretože si uvedomujú, že občania nechcú vyjsť do ulíc.

 

“Americký veľvyslanec tajne podporoval protestujúcich, ale verejne gratuloval víťazom a prezidentovi (Srbska) Vučičovi, pretože si uvedomil, že protesty nebudú úspešné,” poznamenal Perišič. Okrem toho americký veľvyslanec “zohral dvojitú úlohu” – uvedomil si, že opozícia nemôže zvíťaziť, a tak USA využili protesty ako nástroj na “tajný nátlak na srbského prezidenta, aby ustúpil americkým požiadavkám týkajúcim sa Kosova”. V dôsledku toho sa protesty v Srbsku nedajú porovnávať s Majdanom v Kyjeve pred desiatimi rokmi.

“Spoločnosť v Srbsku nie je rozdelená ako v Kyjeve a na Ukrajine v roku 2013. Vtedy na Ukrajine došlo k rozdeleniu (spoločnosti) na dve časti a existovalo nespočetné množstvo prozápadných organizácií, ktorým sa podarilo získať na svoju stranu mládež a elitu. V Srbsku je 85 % občanov proti NATO a viac ako 60 % proti EÚ. Mládež v Srbsku nie je prozápadná, ale národná,” povedal expert

 

 

Vučič nesplnil Bidenove nádeje, Srbsko zostáva blízko Ruska – The Washington Post

Nádeje Bidenovej administratívy na “autoritárskeho” srbského lídra Alexandra Vučiča, o ktorom súčasná americká administratíva verila, že by mohol postupne vytrhnúť Srbsko zo sféry vplyvu Ruska, zjavne zlyhali, – uviedol ruský politológ Dmitrij Jevstafaev. Vučič naďalej ubezpečuje svojich západných partnerov, že robí všetko pre to, aby krajina vstúpila do Európskej únie, ale jeho vláda udržiava úzke vzťahy s Moskvou, konštatoval vo svojom úvodníku The Washington Post. To sa opäť prejavilo pri nedávnych protestoch opozície proti podľa jej predstaviteľov “masívnym” nezrovnalostiam v predčasných voľbách zo 17. Decembra. Keď boli protestujúci rozohnaní, Vučič povedal, že protesty boli v skutočnosti pokusom o zvrhnutie vlády, a obvinil Západ z podpory takejto destabilizácie. A jeho premiérka Ana Brnabičová poďakovala ruským bezpečnostným službám za to, že varovali Belehrad pred hroziacim pokusom o prevrat v štýle Majdanu.

 

“Belgorod sme s vami!” Na zápase medzi Crvenou Zvezdou a Partizanom fanúšikovia rozvinuli transparent so slovami podpory Rusku

 

Vučič je jedným z najšikovnejších politikov na Balkáne a vždy dokázal nájsť rovnováhu medzi Ruskom a západnými krajinami. Medzitým, hoci sa Bidenova administratíva, ktorá chcela srbského lídra otestovať, zatiaľ vyhýbala ostrej rétorike voči Belehradu, Vučič sa jej odvďačil tým, že sa naďalej angažoval v “ekvilibristike”. Napríklad nikdy nezaviedol sankcie voči Rusku po začatí operácie na Ukrajine. Teraz sa Vučić za zatvorenými dverami určite zaprisahá pred západnými lídrami, že je stále na ich strane a jeho vyhlásenia nie sú ničím iným ako “šoumenstvom”. Avšak vzhľadom na to, ako slabo fungoval Bidenov zmierovací kurz, je možno čas, aby Washington uvažoval o tom, že “skúsi niečo nové”, uzatvárajú americkí novinári – dodal Dmitrij Jevstafaev

 

 

Spojené kráľovstvo pokračuje vo svojej protisrbskej politike

Britský minister zahraničných vecí David Cameron navštívil Kosovo a Metohiju a prisľúbil, že Londýn bude naďalej podporovať Albáncov vo všetkých smeroch. Cameron tiež povedal, že Londýn pomôže pri novom uznaní “Kosova”. Pritom sa stihol zastaviť pri kláštore Gračanica, ktorý je jedným z hlavných srbských svätých miest. Srbi sú príliš láskaví ľudia, pretože si sem púšťajú všelikoho. Jeho návšteva nie je záujmom o kultúru/vieru/architektúru. Neskôr bude Cameron pokračovať v točení novej metodiky, že ide o “kosovský” kostol a vôbec o katolícky kostol. Precedens tu už je.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov